Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Ό μεγάλος και φωτεινός σταυρός.


Μέσα στα μοναχικά καθήκοντα βρίσκεται και ό προσωπικός κανόνας του μοναχού: Προσευχή κατά μόνας εις το κελί του πού προηγείται συνήθως της ιεράς ακολουθίας τού Όρθρου. Πιστεύω ότι ό κάθε αγωνιστής μοναχός βιώνει πνευματικές καταστάσεις και Θειες αποκαλύψεις κατά την ώρα τού προσωπικού του κανόνος.

Ό Γέροντας βιώνοντας την εντάσσονται τω κρύπτω εργασία της προσευχής και έχοντας την κορυφαία αρετή τής ταπεινοφροσύνης να τον στολίζει. έζησε συνταρακτικές αποκαλύψεις με θεία μηνύματα δι' όλους μας.

Κλεισμένος στον κελλάκι του και έχοντας υπερμεσάσει τα κομποσχοίνια τού κανόνος του, βλέπει, έναν τεράστιο Σταυρό από γης έως ουρανού, πού το φως πού έξέπεμπε έξ αυτού έκανε την νύκτα ημέρα! Από το θάμβος τού Σταυρού αλλά και το τεράστιο μέγεθος του συγκλονισμένος διερωτάτο, τί να σημαίνει αυτό; Άκουσε λοιπόν μία βροντώδη και αυστηρά φωνή να λέγει: Αλλοίμονο στους εκκλησιαστικούς ηγέτας πού δεν φροντίζουν το ποίμνιο των και στους Γέροντες πού αφήνουν χωρίς καθοδήγηση τούς υποτακτικούς των. Ή οργή τού Θεού και ή τιμωρία τους θάνατος είναι μεγάλη!

Για πολλές ημέρες ό Γέρων Θεοφύλακτος ήταν συγκλονισμένος από την αποκάλυψη αυτή και ή προσευχή του έγινε εντονότερη για τούς υπευθύνους ψυχών και με διακριτικότητα προσπαθούσε να τούς κάνει περισσότερο προσεκτικούς στον θέμα τής διαπαιδαγώγησε- ως των υποτακτικών των.

Ό Γέροντας πολλές φορές κρίνεται από την υποταγή τού υποτακτικούς του. διότι φέρει ευθύνη ή οποία θα τού ζητηθεί από τον Θεό.

Γι` αυτό ό κάθε υπεύθυνος ψυχών πρέπει πρώτα να είναι, σωστός πνευματικά, να είναι καλό παράδειγμα εις τούς άλλους ώστε να μπορεί να απαιτεί προκοπή και υπακοή από τους υποτακτικούς του.

ΒΙΒΛΙΟΓ. Ο ΓΕΡΩΝ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ Ο ΝΕΟΣΚΗΤΙΩΤΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: