Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ π. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΠΑΣ Ο ΑΞΙΟΣ ΙΕΡΩΜΕΝΟΣ - Ο ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ • Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ . ΕΤΩΝ 101. ΙΕΡΟΥΡΓΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.


Ένας ιερέας πρότυπο, μια βιβλική μορφή που σφράγισε με την παρουσία και την δράση του τα Εκκλησιαστικά αλλά και Εθνικά δρώμενα της Θεσπρωτίας, για εβδομήντα και πλέον χρόνια, ο γνωστός σε όλους μας παπα-Κώστας, τιμήθηκε προσφάτως από την Νομαρχιακή Αυτοδιοί­κηση Θεσπρωτίας, για την προσφορά και το έργο του.

Ένας άξιος ιερωμένος, με πίστη στον Χριστό και την πατρίδα, με συμμετοχή σε Εθνικούς αγώνες ενάντια στον κατακτητή, με πλούσιο εκκλησιαστικό και κοινωνικό έργο. Κληρικός ιστάμενος εις τύπον και τόπον Χριστού, που υπηρέτησε το ιερό θυσιαστήριο και γαλούχησε πνευματικά και εθνικά πολλές γενεές θεσπρωτών, μεταξύ αυτών και ο υπογράφων, κληρικός ο οποίος είναι πρότυπο και για τους νέους κληρικούς.

Γι' αυτόν τον άξιο κληρικό και πατριώτη, ευχόμαστε πολλά χρόνια ακόμα υγιή και παραγωγικά, γιατί τον έχει ανάγκη ο τόπος, τον χρειάζεται η τοπική Εκκλησία και όλοι εμείς.

ΑΞΙΟΣ !!!


Βαγγέλης Μάστορας

Βιογραφικό Σημείωμα

Αρχιμανδρίτου Κωνσταντίνου Παππά

Γεννήθηκε στο χωριό κάτω Ξέχωρο Φιλιατών το έτος 1910. Σήμερα είναι 101 χρονών. Τον Ιούλιο του 1940 χειροτονήθηκε ιερέας στην ενορία Λαμποβίστρα κάτω Ξέχωρου. Τον Οκτώβριο κηρύχτηκε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Αυτός είχε μέσα στην ψυχή του την Εθνική συνείδηση και αποφά­σισε να μεταβεί στην Αλβανία όπου ο Ελληνικός στρατός έδινε αγώνα για την πατρίδα. Πήγε μέχρι τους Αγίους Σαράντα. Εκεί συνάντησε το τάγμα Φιλιατών όπου παρέμεινε ορισμένο χρονικό διάστημα και σκοπός του ήταν να εμψυχώσει τους στρατιώτες να αγωνιστούν για την πατρίδα. Ύστερα επέστρεψε στο χωριό του.

Τον Απρίλιο του 1941 η Ελλάδα κατελήφθη από τους Γερμανούς και έγινε κατοχή. Αυτός το έτος 1943 μαζί με 44 παιδιά από τα γύρω χωριά αναχώ­ρησε και κατατάχτηκε στην Εθνική οργάνωση των Ε.Ο.Ε.Α με στρατηγό τον Ναπολέοντα Ζέρβα για δύο ολόκληρα χρόνια.

Το 1944 με εντολή του στρατηγείου Μέσης Ανατολής μετέβησαν στην Κέρκυρα για να μην συγκρουσθούν με την οργάνωση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Στις 16 Αυγούστου του 1945 διορίστηκε φοροεπιστάτης στην Ιερά Μονή Γηρομερίου.

Βρήκε το Μοναστήρι σε κακή κατάσταση όμως αγωνίστηκε και μπόρεσε να αναγείρει τα γκρεμισμένα κτίρια του Μοναστηριού,

Το 1960 μετέβη στην ενορία Γραικοχωρίου όπου και βρήκε τους κατοίκους μέσα στα παραπήγματα. Εκεί παρέμεινε και ο ίδιος μαζί με την πρεσβυτέρα του στην παράγκα για δύο χρόνια και αγωνίστηκε να φτιάξει Εκκλησία και οικία για τον εκάστοτε εφημέριο. Επίσης βοήθησε να ανοικοδομηθεί το νέο χωριό. Παρέμεινε εφημέριος 24 χρόνια στο Γραικοχώρι

Τώρα είναι 29 χρόνια συνταξιούχος αλλά δεν κάθεται. Ιερουργεί παντού σε Ιερούς Ναούς και Μονα­στήρια.

Τα 26 αυτά χρόνια βοήθησε και βοηθά την Ιερά Μητρόπολη όταν χρειάζεται.

Το πιο σπουδαίο όμως είναι ότι τα 29 αυτά χρόνια που είναι συνταξιούχος, εργάζεται δωρεάν, χωρίς αντάλλαγμα. Όπως και για την πατρίδα. Όλους τους αγώνες που έκανε ήταν χωρίς αντάλλαγμα.

http://www.imparamythias.gr/AEACOAEO/aeacoaeo.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: