Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Κάπνισμα στην παιδική και εφηβική ηλικία.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ Ν. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,

 Καρδιολόγος Διευθύντρια ΕΣΥ, Θριάσιο Νοσοκομείο.

Το κάπνισμα παγκοσμίως θεωρείται μία από τις κύριες αιτίες για την εμφάνιση διαφόρων νοσημάτων, και ή Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) τα χαρακτηρίζει ως τη μεγαλύτερη επιδημία του περασμένου αιώνα με δυσμενή επίδραση στην υγεία, όχι μόνο των ενεργητικών αλλά και των παθητικών καπνιστών. Τα κάπνισμα πρωτοεμφανίστηκε στην Αμερική και εξαπλώθηκε στον κόσμο από Ευρωπαίους. Για να φθάσει ένας καπνιστής να καπνίζει ελεύθερα, πέρασε από εκκλησιαστικούς αφορισμούς, ακρωτηριασμούς και θανατικές εκτελέσεις, μέτρα τόσο αυστηρά, πού ίσως να συνετέλεσαν στη σημερινή μεγάλη εξάπλωση του καπνίσματος.


Τα τσιγάρο είναι βιομηχανικό προϊόν πού έχει σχεδιαστεί να παρέχει σταθερή δόση νικοτίνης, ή οποία αποτελεί τα εθιστικό συστατικό του, και προκαλεί εθισμό παρόμοιο με αυτόν της ηρωίνης και της κοκαΐνης. Έχει διαπιστωθεί ότι αν τοποθετηθούν 60 πιο. καθαρής νικοτίνης στη γλώσσα ενός άνθρωπου, θα είναι αρκετά για να τον σκοτώσουν σε λίγα λεπτά. Ή νικοτίνη πού εισπνέει ένας καπνιστής απορροφάται πολύ γρήγορα, φθάνοντας στον εγκέφαλο σε 7 με 10 δευτερόλεπτα, ενεργοποιεί τα κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνει τούς καρδιακούς παλμούς, με αποτέλεσμα οι ανάγκες της καρδιάς για οξυγόνο να είναι μεγαλύτερες.

 Ένα άλλο συστατικό του τσιγάρου είναι ή πίσσα, μια ουσία πού μεταφέρει τις περισσότερες τοξικές ουσίες στους πνεύμονες, αποτελώντας την κύρια αιτία του καρκίνου των πνευμόνων και λαιμού, δημιουργώντας παράλληλα κιτρινίλα στα δάχτυλα και τα δόντια Τα τρίτο κύριο συστατικό τού τσιγάρου είναι τα μονοξείδιο τού άνθρακα, τα όποιο, ως γνωστόν, ανιχνεύεται και στα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Τα μονοξείδιο τού άνθρακα του καπνού, πού εισέρχεται στους πνεύμονες με την εισπνοή, δεσμεύεται ταχύτατα με την αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων ώστε να μειώνεται σημαντικά ή οξυγόνωση τού αίματος των πνευμόνων.


Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει τα τελευταία χρόνια ό αριθμός των παιδιών πού καπνίζουν. Υπολογίζεται ότι καθημερινά περίπου 6.000 παιδιά, κάτω των 18 ετών, αρχίζουν να καπνίζουν και από αυτά σχεδόν 2.000 θα εξελιχθούν σε κανονικούς καπνιστές. Έχει βρεθεί ότι περίπου τα 90% των καπνιστών αρχίζει να καπνίζει πριν την ηλικία των 21 ετών. 

Εάν τα κάπνισμα τσιγάρων διατηρηθεί με τούς σημερινούς ρυθμούς, εκτιμάται ότι περίπου 6,4 εκατομμύρια παιδιά θα πεθάνουν πρώιμα από νοσήματα πού σχετίζονται με τα κάπνισμα. Σύμφωνα με εθνική μελέτη τού 2001, τα 20% των τελειόφοιτων του Λυκείου και τα 12% τού Γυμνασίου στη χώρα μας καπνίζουν καθημερινά. Στην Ελλάδα τα 90% των ενηλίκων παραδέχονται ότι άρχισαν τα κάπνισμα πριν τα 18 τους χρόνια, ενώ σε μία μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών τα 2000, τα 35% των φοιτητών

ΒΙΒΛΙΟΓ. ΣΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ  ΤΕΥΧΟΣ 233

Δεν υπάρχουν σχόλια: