Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΘΕΟΥ

ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΘΕΟΥ


Σας στέλνω αυτή την επιστολή διότι είμαι συγκλονισμένος από κάποιο γεγονός που μου συνέβη συμμετέχοντας στην Θεια Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφόθεου.
Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσεις τι πραγματικά αισθάνεσαι όταν για πρώτη φορά στην ζωή σου βλέπεις αυτή την Θεια Μυσταγωγία. Η εκκλησία είναι το θυσιαστήριο είναι ακριβώς το σώμα και το αίμα του Κυρίου. Στην λειτουργία αυτή βλέπεις πια ήταν η συμπεριφορά των πρώτων χριστιανών και των αγίων Αποστόλων . Βλέπεις την δύναμη που έπαιρναν οι χριστιανοί για να μαρτυρήσουν. Το μεγαλείο της ευχής για την αδελφοσύνη μεταξύ των πιστών το φίλημα όλων προς τους Ιερείς πριν την αναίμακτη Θυσία είναι πέρα από κάθε βιωματική εμπειρία πίστης που μπορεί να έχει κάποιος.

Καταλαβαίνεις την αγάπη των ανθρώπων την συγχωρητικότητα τον καρδιακό πόνο προς τον άλλο. Στην μέση-της λειτουργίας όλοι οι πιστοί περνούν μπροστά από την Αγία τράπεζα όπου Αγία Τράπεζα είναι έξω στην μέση του ναού και βλέπεις όλοι την διαδικασία που γίνεται για να φτάσουμε στον καθαγιασμό των Τιμίων Δώρων.

Αισθάνεσαι μέσα στην καρδιά σου την αγάπη του Θεού προς εσένα που σου έδωσε το Δώρο να γίνεις ορθόδοξος χριστιανός και την οντολογική σημασία της αγάπης προς τον πλησίον.

Τι να πει κανείς με τις ευχές που μεγαλόφωνα προφέρει ο Ιερεάς. Τι βάθος θεολογίας. Τι ομορφιά ψυχής τι δύναμη πνεύματος όπου συνδυάζονται όλα μαζί Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Προσευχές που είναι σίγουρα φωτισμός του Άγιο Πνεύμα σε εκείνη την εποχή της απόλυτης ειδωλολατρίας της σαρκολατρείας της πολυθεΐας αναφέρονται σε ένα Τριαδικό Θεό που είναι γεμάτος από αγάπη και δύναμη σοφίας. Εκπληκτική η καθοδήγηση του Αγίου πνεύματος εκείνη την εποχή έτσι απλά καταλαβαίνεις ότι όλα είναι αλήθεια διότι άνθρωπο σαρκικοί ουδέποτε θα μπορούσαν να σκεφτούν τέτοιες ευχές. Μεγαλείο Θειου Πνεύματος.

Και ο τρόπος της Θείας Κοινωνίας σε κάνουν και κλαις μέσα στην ψυχή σου. Όπου πρώτα κοινωνείς τον Αγιον Άρτο και κατόπιν το Αίμα του Κυρίου. Ιερείς και λαϊκοί και γυναίκες και μικρά παιδιά όλοι με την σειρά για να γίνουν όλοι ΙΝΑ ΕΝ ΩΣΙ. Ολοι ενωμένοι μαζί. Χωρίς έχθρες Χωρίς εγωισμούς Χωρίς  υποκρισίες.
Νιώθεις και Αισθάνεσαι ότι πλέον ήρθε η Βασιλεία του Θεού. Την ζεις είναι εδώ μπροστά σου γύρω σου μέσα σου.

Όχι κάπου αλλού όχι στο υπέρ πέραν αλλά εδώ μπροστά σου . Την βλέπεις, όλοι ενωμένοι δια ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ . Η ευχή του ιερέα που λέει ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΝ ΤΩ ΜΕΣΩ ΗΜΩΝ δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για να καταλάβεις το Δώρο του Χριστού προς εσένα προσωπικά αλλά και στην ανθρωπότητα. Σε αυτήν την Θεια Λειτουργία χρόνος δεν υπάρχει ζει από εδώ την αιωνιότητα την χορό την αγάπη τον φωτισμό την ζωή μαζί με τον Θεό.

Τι Δώρο είναι για εμάς τους ορθόδοξους η Θεια Λειτουργία σε εμάς τους ανάξιους δούλους του. Τι πρόσφορα να ζεις τους ψαλμούς μετά τις προφητείες τα αναγνώσματα της Παλαιάς Διαθήκης τον Απόστολο και το Ευαγγέλιο όλα με την σειρά με τάξη με αγάπη προσπαθώντας να κατανόησης το σχέδιο του Θεού για τον άνθρωπο.
Δέος σε πιάνει Νιώθεις τόσο λίγο τόσο φτωχός καταλαβαίνεις την αρρώστια του εγωισμού μέσα σου που σε οδηγεί στο σκότος του εαυτό σου. Στην απιστία σου την αφροσύνη αυτή του πνεύματος νομίζοντας ότι μπορείς τελικά να τα βάλεις με τον Θεό.
Όταν συμμετέχεις σε αυτή την Θεια Μυσταγωγία σκέφτεσαι μέσα σου ότι είσαι τόσο μικρός και τόσο αστείος και μοιάζει σαν κάποιον που κάθεται μπροστά στην μεγαλειότητα του Θεού έχει τα χέρια σταυρωτά το κοιτά με ύφος αλαζονικό γεμάτο υπερηφάνεια και κουνά κοροϊδευτικά το κεφάλι του .

Τώρα για πρώτη φορά στα 50 χρόνια της ζωής  μου κατάλαβα τι σημαίνει η αμαρτία της υπερηφάνεια. Τρομερό αμάρτημα του πνεύματος. Μπορεί να περάσεις όλοι σου την ζωή και να μη το καταλάβεις ποτέ . Να ζεις πάντα στο σκότος μακριά από το φως του Χριστού.

Ακούγοντας τις συγκλονιστικές αυτές ευχές και βλέποντας τους Ιερείς μπροστά σου να τεμαχίσουν τον άγιο άρτο και να τον μοιράζουν στους πιστούς νομίζεις ότι είσαι στον πρώτο μυστικό δείπνο του Κυρίου. Σκέφτεσαι αυτόματα τους άλλους χριστιανούς τις άλλες ομολογίες τους προτεστάντες τους ευαγγελικούς κλπ τι χάνουν.

Γιατί δεν κατάφεραν να βρουν την πηγή της πίστης στην ορθόδοξη πίστη. Να δουν τι εστί κοινωνία προσώπων  με τον Χριστό μαζί.

Πόσο πονά η καρδιά μου που δεν έχουν γευτεί μια τέτοια υπέροχη εμπειρία που δεν άκουσαν το Μνήσθητί μου Κύριε όλους τους ασκητές πατέρες πατριάρχες αγίους αυτοκράτορες εκείνου του καιρού.

Πόσο καίγεται και πονά η ψυχή μου που δεν μπόρεσα ποτέ να τους μεταδώσει με την ζωή μου αυτό το μεγάλο μήνυμα της αγάπης που απορρέει μέσα από την Θεία Λειτουργία.

Που δεν άκουσαν το Μνήσθητί Κύριε όλων αυτών των ανθρώπων που υποφέρουν που είναι φτωχοί που είναι εξόριστοι φυλακισμένοι αδικημένοι κλπ. Διαπιστώνεις το μεγαλείο της οικουμενικής Θειας λειτουργίας που τα περιλαμβάνει όλα και για πάντα μέσα. στην μνήμη του Θεού. Έτσι και αλλιώς όλοι οι υπόλοιποι θα φύγουμε δεν έχει σημασία αν τους θυμόμαστε εμείς. Ο Θεός έχει σημασία να τους θυμάται.

Εκεί στον ασπασμό της αδελφοσύνης σκέφτεσαι αυτούς τους αδελφούς σου τους μουσουλμάνους που τινάζονται με εκρηκτικά σκοτώνοντας την ψυχή τους και τις ζωές των  άλλων.

Τα πολλά τελευταία γεγονότα της Σύριας με τους αποκεφαλισμούς και τον ζόφο και σκότος που έχουν στην ψυχούλα σου. Και διερωτάσαι πως το κάνουν αυτό πως το αντέχουν να στρέφονται με τόσο μίσος εναντίον του αλλού ανθρώπινου προσώπου που τελικά ο άλλος είναι παρηγοριά και μόνο η παρουσία του.

Έχουν σκεφτεί ποτέ ότι στον Αδη υπάρχει σκότος και μοναξιά. Τόπος απαρηγόρητος.
Τι ομορφιά στο άγγιγμα του αλλού τι ομορφιά υπάρχει στο ανθρώπινο πρόσωπο. Έχεις κατάθλιψη βγαίνεις έξω βλέπεις ανθρώπους να περπατούν και το γεγονός αυτό και μόνο σε παρηγορεί. Ελπίδα υπάρχει. Πόσο σκότος υπάρχει στην υπερηφάνεια του νου που έχει την δύναμη να αφαίρεση την ζωή του αλλού.

Τι ομορφιά υπάρχει όταν ο ιερέας εκτός από όλα τα άλλα ραντίζει με τον αγιασμό όλους και όλα μέσα στο εκκλησίασμα λέγοντας μεγαλόφωνος ψαλμούς του Δαβίδ.
Πιστοί δύναμη πίστης πολύ για φαντάσου μετά από την αρχαία αυτή θεια λειτουργία να βγαίνεις έξω και να συλλαμβάνεσαι και να μαρτυρείς. Τότε που μια θεια λειτουργία μπορούσε να σου στοιχίζει την ίδια σου την ζωή. Γεμάτη Ιησού Χριστό μέσα στην ψυχή τους είχαν την δύναμη και το θάρρος να μαρτυρήσουν την αλήθεια. Πώς ο Θεός είναι αγάπη και μόνο αγάπη. Που δίνεις το οίνο το σίτο το νερό και τα μετατρέπει σε ουράνιο άρτο σε αθάνατη ζωή.


Εύχομαι ολόψυχα όλοι οι χριστιανοί με λίγη η πολύ πιστοί να επιδιώξουν να ζήσουν μια συμμετοχή τους στην Θεια Λειτουργία του άγιου Αδελφόθεου Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: