Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Η Βίβλος γίνεται ...πάρκο! Με αντίγραφα της κιβωτού του Νώε & του πύργου της Βαβέλ!
Η χριστιανική ομάδα, που είναι πίσω από το αμφιλεγόμενο Μουσείο Δημιουργισμού στο Κεντάκι, ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει την κατασκευή ενός θεματικού πάρκου, εμπνευσμένου από την Παλαιά Διαθήκη.

Το πάρκο θα διαθέτει ένα αντίγραφο της κιβωτού του Νώε μήκους 155,5 μέτρων, το οποίο θα είναι η μεγαλύτερη ξύλινη κατασκευή στις ΗΠΑ.

Το 800 στρεμμάτων πάρκο θα περιλαμβάνει επίσης ένα χωριό που θα δείχνει τη ζωή πριν την καταστροφή, τον Πύργο της Βαβέλ με ένα θέατρο με ηχητικά και οπτικά εφέ και μια βόλτα σε έναν χώρο με τις 10 πληγές της Αιγύπτου. Οι ιθύνοντες δηλώνουν ότι σκοπεύουν να αρχίσουν τις εργασίες τον Μάιο και ότι το πάρκο θα ανοίξει στο κοινό το 2016.
Ο Κεν Χαμ, πρόεδρος της ομάδας Answers in Genesis -AiG (Απαντήσεις στη Γένεση) και ιδρυτής του Μουσείου Δημιουργισμού, έγραψε στην ιστοσελίδα του ότι «ο Θεός έχει επιβαρύνει την AiG με την αναδημιουργία της Κιβωτού, στο πλήρες μέγεθος του Νώε». Ωστόσο, όταν τα σχέδια για το πάρκο πρωτοπαρουσιάστηκαν το 2010, η συγκέντρωση χρημάτων αποδείχθηκε μια πρόκληση. Το έργο αναμένεται να κοστίσει περισσότερα από 120 εκατ. δολάρια και χρειάζεται τουλάχιστον 70 εκατομμύρια δολάρια για να ολοκληρώσει την πρώτη φάση του. Η κιβωτός μόνο θα κοστίσει 24,5 εκατ. δολάρια.

Η AiG λέει ότι έχει συγκεντρώσει 14,4 εκατ. δολάρια από ιδιωτικές δωρεές. Πέρυσι, επίσημοι του Γουίλιαμταουν στο βόρειο κοινότητα Κεντάκι, όπου θα βρίσκεται το πάρκο, προσέφερε 62 εκατ. δολάρια σε δημοτικά ομόλογα σε επενδυτές, οι περισσότεροι εκ των οποίων ισχυρίζονται ότι έχουν πωληθεί. «Ο Θεός στην πρόνοιά Του φροντίζει για τις ανάγκες μας» δήλωσε ο Χαμ στην πρόσφατη ανακοίνωσή του». Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, η AiG ισχυρίζεται ότι το πάρκο θα προσελκύσει περί τα δύο εκατομμύρια επισκέπτες το πρώτο έτος. Μελέτες ανάπτυξης που διενεργήθηκαν από την πολιτεία είναι πιο συγκρατημένες στις προβλέψεις τους, δείχνουν όμως ότι το πάρκο θα μπορούσε να αποφέρει στην περιοχή 119 εκατ. δολάρια σε 10 χρόνια.
Το Ark Encounter Park θα απέχει 40 μίλια από το Πέτερσμπουργκ, όπου βρίσκεται το Μουσείο Δημιουργισμού το οποίο προωθεί την ερμηνεία της οργάνωσης στη Γένεση και προβάλλει την πεποίθηση ότι η Γη δημιουργήθηκε μόλις πριν από 6.000 χρόνια. Η AiG και το μουσείο συχνά έχουν επικριθεί. Το νέο θεματικό πάρκο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμη και νομικές προκλήσεις από εκείνους που πιστεύουν ότι η στήριξη της πολιτείας για ένα θρησκευτικό θέαμα παραβιάζει το συνταγματικό διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους.

Η ανακοίνωση αυτής της εβδομάδας έρχεται λίγο μετά την κυκλοφορία του «Νώε», μιας χολιγουντιανής υπερπαραγωγής με την εκδοχή της ιστορίας της Παλαιάς Διαθήκης. Στην ταινία των 125 εκατομμυρίων δολαρίων, σε σκηνοθεσία Ντάρεν Αρονόφσκι, πρωταγωνιστεί ο Ράσελ Κρόου στον ρόλο του τίτλου. Ο Χαμ και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι το βιβλικό έπος θα βοηθήσει να αυξηθεί το ενδιαφέρον για το έργο τους, έστω και αν η εκδοχή του Χόλιγουντ έχει μια πιο ελεύθερη απόδοση της ιστορίας.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει το χριστιανικό κοινό, όσον αφορά την απόκλιση της ταινίας από το βιβλικό κείμενο, η Paramount Pictures ανακοίνωσε ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία με την χριστιανική ομάδα Εθνικών Θρησκευτικών Ραδιοτηλεοπτικών φορέων να προσαρτήσει την αποποίηση ευθυνών σε υλικό μάρκετινγκ του Νώε. Το μήνυμα, το οποίο θα εμφανίζεται σε τρέιλερ και αφίσες, έχει ως εξής: «Η ταινία είναι εμπνευσμένη από την ιστορία του Νώε. Ενώ η καλλιτεχνική άδεια έχει ληφθεί, πιστεύουμε ότι αυτή η ταινία είναι πιστή στην ουσία, τις αξίες και την ακεραιότητα μιας ιστορίας που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πίστης για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η βιβλική ιστορία του Νώε μπορεί να βρεθεί στο βιβλίο της Γένεσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: