Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Κινηματογραφικό πρότζεκτ θα διηγηθεί την ιστορία του Χριστιανισμού στα βουλγαρικά εδάφη. Документална поредица "Достойно ест" Християнство по българските земи


Tο άσμα "Άξιον Εστί" ερμηνεύτηκε ενώπιον της εικόνας της Θεοτόκου για πρώτη φορά τον 10ο αιώνα. Στις παραμονές της εορτής της, του Ευαγγελισμού, στο Εθνικό Μουσείο Εκκλησιαστικής Ιστορίας ακούστηκε και πάλι ο ύμνος, αφιερωμένος στην Παναγία.

Αφορμή στάθηκε η παρουσίαση νέου κινηματογραφικού πρότζεκτ για τη γέννηση, τη δύναμη και την πίστη ενός λαού – "Άξιον Εστί". Η δημιουργία του υποστηρίζεται από την Ιερά Σύνοδο και την Αυτού Παναγιότητα, τον Πατριάρχη κ. Νεόφυτο, καθώς και από υπουργεία, δήμους και τουριστικών οργανισμών, αλλά και από τα εθνικά ΜΜΕ: τη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία, τη Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση και το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κινηματογραφική σειρά αποτελείται από 3 ταινίες διάρκειας 40 λεπτών που παρακολουθούν την χιλιετή ιστορία του Χριστιανισμού στα βουλγαρικά εδάφη. Η φιλοδοξία του πρότζεκτ είναι να επαναφέρει στη μνήμη την πνευματική ιστορία μας, να την κρατήσει ζωντανή για τις επόμενες γενιές και να δείξει τις δυνατότητες για προσκυνηματικό τουρισμό στους τόπους, όπου βρίσκονται τα πνευματικά και τα υλικά πρότυπα του βουλγαρικού χριστιανικού πολιτισμού. Από την τριλογία αυτή θα μάθουμε για τη χριστιανική πίστη στα βουλγαρικά εδάφη πολύ πριν από την ίδρυση της Εκκλησίας το 870. Η πρώτη ταινία – "Για τη γέννηση" - διηγείται πως εδώ ιδρύθηκαν οι πρώτες αποστολικές εκκλησίες ήδη κατά τον 1ο αιώνα.

Ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής, υφηγητής Πάβελ Παβλόφ, ο οποίος είναι δημιουργός και σύμβουλος της σειράς ταινιών, αναφέρει τα εξής:"Θέλουμε να δείξουμε τον πρώιμο Χριστιανισμό. Στην παλιά ιστοριογραφία, και ιδιαίτερα κατά την κομμουνιστική περίοδο, περιθωριοποιούταν πολύ. Η περίοδος πριν από την εποχή του Αγίου βασιλιά Βόριδος Α' παρουσιαζόταν αποκλειστικά ειδωλολατρική. Θέλουμε να διηγηθούμε για την πρώιμη ίδρυση των εκκλησιών στα εδάφη μας ήδη της περιόδου των Αποστόλων – στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στην περιοχή του Αιγαίου, στην περιφέρεια, στην Σερδική, στην Φιλιππούπολη… Το πρότζεκτ είχε άλλο σενάριο, αλλά για να συμμετάσχω κι εγώ, έθεσα τον όρο να εξετάσουμε αυτή την πρώιμη ιστορία, να διηγηθούμε για τον 1ο αιώνα. Να παρουσιάσουμε τους Αποστόλους, να δείξουμε ότι το έδαφός μας είναι πράγματι γη των Αποστόλων. Εδώ κήρυτταν τον Λόγο του Θεού ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας – στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ο Άγιος Απόστολος Παύλος – στην περιοχή του Αιγαίου".

"Θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι στις τρεις περιοχές – τη Μοισία, την Θράκη και τη Μακεδονία, έχει αποστολικό κήρυγμα ήδη στα μέσα του 1ου αιώνα", συνεχίζει ο υφηγητής Πάβελ Παβλόφ. "Μετά οι μαθητές και οι οπαδοί τους αναπτύσσουν το ντόπιο δίκτυο των εκκλησιών στις μεγάλες πόλεις – την Σερδική, τη Φιλιππούπολη, τη Μαρκιανούπολη. Αργότερα, κατά τον 2ο αιώνα έχουμε ήδη σαφείς μαρτυρίες στις πηγές για ντόπιες εκκλησίες με επίσκοπο στο Ντέμπελτ και άλλες πόλεις μας της όψιμης αρχαιότητας και του πρώιμου Μεσαίωνα. Ξέρουμε τις πόλεις και τους τόπους που επισκέπτονταν οι Απόστολοι. Το σημαντικό είναι να εκπονηθεί ένας χάρτης που να δείχνει σαφώς από πού πέρασαν. Μεγάλη δυσκολία αποτελεί η πρόσβαση στα μέρη αυτή γιατί λείπουν οι δρόμοι και τα μονοπάτια είναι δύσβατα. Η προσπάθεια είναι να επιτευχτεί το διαφωτιστικό αποτέλεσμα. Να είναι σαν αρχή μιας ανακάλυψης – ιδιαίτερα για τους νέους".

Οι ταινίες θα μεταφραστούν σε διάφορες γλώσσες και τα γεγονότα, τα πρόσωπα και τα αντικείμενα της πνευματικής ιστορίας θα αναπαρασταθούν με τα μέσα των πιο σύγχρονων τεχνολογιών – με πολλά κανάλια ήχου, εναέριες και υποβρύχιες φωτογραφίες, εδικά εφέ και μουσική του νέου συνθέτη Γκεόργκι Στρέζοφ. Για πρώτη φορά ο πλούτος της εκκλησιαστικής μας ιστορίας θα παρουσιαστεί μ’ αυτόν τον τρόπο.

Μετάφραση: Ντενίτσα Σοκόλοβα

Δεν υπάρχουν σχόλια: