Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

The Monastery of the Rooster-Cock, in Jerusalem HOLY LAND. -- Η Μονή της Ελαίας ή του Αλέκτορα(Ρωμαιοκαθολικό Προσκύνημα), στην Ιερουσαλήμ-ΑΓΙΑ ΓΗ.

The Monastery of the Rooster-Cock, in Jerusalem HOLY LAND.
-----------------------------------------------
Η Μονή της Ελαίας ή του Αλέκτορα(Ρωμαιοκαθολικό Προσκύνημα),
στην Ιερουσαλήμ-ΑΓΙΑ ΓΗ.
Είχα διαβάσει κι ακούσει γι' αυτό το προσκύνημα αλλά δεν το είχα ποτέ επισκεφθεί.Τελικά προχθές με τους προσκυνητές που φιλοξενώ,περάσαμε από κει.Εκείνοι είχαν πάει πριν τρία χρόνια.
Βρίσκεται έξω από τα τείχη των Ιεροσολύμων σε ωραία μεριά
με πολλά δέντρα και αρκετό πράσινο.Το μοναστήρι αυτό κτίστηκε
στα βυζαντινά χρόνια επάνω στα ερείπια της οικίας του Αννα,"ην δε Αννας πενθερός του Καιάφα"(Ιω.ιη' 13).
Στην αυλή του ο Πέτρος αρνήθηκε τον Χριστό.
Στο μέρος αυτό υπάρχει μιά ελιά όπου δέσανε οι Ρωμαίοι στρατιώτες τον Ιησού.Η μονή ονομάζεται του Αλέκτορα,γιατί στην αυλή της ο Πέτρος αρνήθηκε τον Χριστό τρεις φορές,"πριν αλέκτορα φωνήσαι".
Αλλοι ιστορικοί αναφέρουν ότι εκ παραδόσεως το μέρος αυτό είναι το παλάτι του Καιάφα.Λένε,ότι αφού έγινε η προδοσία και η σύλληψη του Ιησού στο κήπο της Γεθσημανής,Τον μετέφεραν με τα πόδια,δεμένον, εδώ σε τούτο το σημείο.Εδώ ο Κύριός μας διανυκτέρευσε και πέρασε το πρώτο μέρος της δίκης Του.
Υστερα από ανασκαφές που έγιναν το 1930,βρέθηκαν φυλακές υπόγειες,μιά αυλή με μυλόπετρα,ολόκληρη συλλογή από εβραικά σταθμά,δωμάτια και διαμερίσματα μεγάλης οικίας,ερείπια βυζαντινού ναού και φυσικά ελληνικές επιγραφές που χρονολογούνται από τον τέταρτο και πέμπτο αιώνα.Δεν αποκλείεται κι εκεί η Αγία Ελένη να είχε κτίσει την πρώτη εκκλησία στον χώρο αυτό.
Επίσης στα αριστερά της βυζαντινής εκκλησίας βρέθηκε κλίμακα με παλαιά σκαλοπάτια που χρονολογούνται από την εποχή του Χριστού. Η οδός αυτή είναι η πιό κοντινή από την Γεσθημανή στην πόλη των Ιεροσολύμων,που πιθανόν και ο Χριστός να πέρασε από δω πολλές φορές.Τότε το μέρος αυτό ήταν εντός των τειχών των Ιεροσολύμων,και όχι απέξω όπως είναι σήμερα.
Η Μονή αυτή κατά τους βυζαντινούς χρόνους ονομαζόταν του Αποστόλου Πέτρου,της Αλεκτροφωνίας.
Σήμερα υπάγεται στο Λατινικό Πατριαρχείο.Δεν είναι Ορθόδοξο Προσκύνημα.Δεν γνωρίζουμε πότε χάσαμε αυτόν τον τόσο σπουδαίο χώρο.Προφανώς επί Τουρκοκρατίας,υποθέτω,τότε που τετρακόσια και πλέον χρόνια σκλαβιάς είχε ερημώσει η Αγία Γη.Από τους διωγμούς,τα μαρτύρια και το αίμα που χυνόταν,το Ελλ.Ορθόδοξο Πατριαρχείο πέρναγε φοβερή κρίση,φτώχεια και έλλειψη από έμψυχο υλικό.Πάλι καλά που έχουμε μέχρι σήμερα ό,τι μας απέμεινε.
"Δόξα τω Θεώ".


ΠΑΤΗΡ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: