Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Και η γήρανση είναι χαρά.ΣΤΑΡΕΤΣ ΒΙΚΤΩΡ ΜΑΜΟΝΟΦ


Και η γήρανση είναι χαρά


Πρόσφατα άκουσα από γέρους  συζύγους τέτοια λόγια:
"Πρέπει να πεθάνουμε.."
- Γιατί; Τους ρωτάω.
- Γιατί κανείς δεν μας χρειάζεται..
Συχνά οι ηλικιωμένοι λένε ότι έχουν κουραστεί να ζουν και θέλουν να πεθάνουν. Ανακύπτει το ερώτημα: είναι η γήρανση μια αφόρητη και η δυσκολότερη στιγμή στη ζωή ενός ατόμου; Η γήρανση είναι η τελευταία ηλικιακή περίοδος, μετά την οποία μένη μόνο  ο θάνατος. Αλλά τι είναι κακό για τη γήρανση; Γιατί πολλοί φοβούνται  τον θάνατο;
Όλα εξαρτώνται από το πώς το άτομο κατανοεί τον εαυτό του, το νόημα της ζωής. Οι σοφοί έχουν πάντα εκτιμήσει το φως της γήρανσης ως κατάσταση σαφήνειας, πολυπλοκότητας.

Κάθε ώρα της ημέρας είναι όμορφη με τον δικό της τρόπο: νωρίς το πρωί, όταν ο κόσμος είναι ακόμα αμόλυντος, και το μεσημέρι με τη ζέστη του. Έτσι η ανθρώπινη ηλικία, είναι  όλοι καταπληκτική και  με νόημα.
Σε κάθε ηλικία, μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο. Ηλικία - νηπιακή ηλικία, παιδική ηλικία, εφηβεία, νεολαία, , ωριμότητα, γήρας - οργανικά ρέουν μεταξύ τους, δημιουργώντας έναν τρόπο στη ζωή μας.

Αυτός ο τρόπος δεν είναι μόνο  η φυσική ζωή που δίνεται σε όλα τα έμβια όντα. Το ζώο τρώει, πίνει  αναπαράγει. Το ίδιο κάνει και ένα άτομο. Αλλά όταν ο συγγραφέας Τσέχωφ ρωτήθηκε: τι κάνει έναν άνθρωπο διαφορετικό από ένα ζώο, απάντησε: «Το γεγονός ότι έχει  ένα θρησκευτικό συναίσθημα».


Κλείνοντας ένα άτομο σε έναν φυσικά περιορισμένο κόσμο, χωρίς να το συνδέετε  με τον Θεό, δεν έχει νόημα. Ο άνθρωπος δημιουργείται από τον Θεό, ως εκ τούτου είναι ένα ον που βρίσκεται σε συνεχή εξαρτημένη εξάρτηση από Αυτόν. Και αυτή η εξάρτηση δεν είναι δουλική, όχι καταπιεστική, αλλά χαρούμενη, επειδή ο Θεός επικοινωνεί μαζί μας μέσω της ελευθερίας της δική μέσα και της δικής του. Δεν μας ωθεί να αγαπάμε τον εαυτό Του.  Η  ζωή μας αρχίζει μαζί με τον Θεό, μια καλύτερη ζωή.


Στο Θεό, στον Υιό Του - Ιησούς Χριστός, γινόμαστε διαφορετικοί, πνευματικοποιημένοι.


"Οι άγιοι," είναι σαν τον Κύριο, δηλαδή  όλοι οι άνθρωποι που κρατούν τις εντολές του Χριστού είναι σαν αυτόν, και εκείνοι που ζουν από τα πάθη τους και δεν μετανοούν είναι σαν τον  εχθρό  της ανθρώπινης φυλής. Νομίζω ότι εάν αυτό το μυστήριο  που αποκαλύφθηκε στους ανθρώπους, τότε θα πάψουν να υπηρετούν τον εχθρό, αλλά όλοι θα προσπαθούσαν να γνωρίσουν τον Κύριο και να είναι σαν αυτόν με κάθε τρόπο.


Η πίστη είναι απόλυτη εμπιστοσύνη στο Θεό. Και αν αυτό είναι στην καρδιά μας, αν για μας ο Θεός είναι πραγματικά ο Πατέρας, τότε, ως παιδιά Του, κληρονομούμε όλα όσα υπάρχουν σε αυτόν τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: