Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021

Συγχώρεση ως Θεραπεία Ψυχολογικού Πόνου

 


Συγχώρεση ως Θεραπεία Ψυχολογικού Πόνου

 

«Φανταστείτε για μια στιγμή ότι κάποιος σας έχει κάνει κάτι που δεν μπορείτε ποτέ να συγχωρήσετε. Ίσως κάποιος να σας ξεγελάσει, να σας απολύσει από την αγαπημένη σας δουλειά ή να βλάψει ένα μέλος της οικογένειάς σας. Είναι πιθανότατα απλώς η σκέψη αυτού του ατόμου να σας εξοργίζει και αυτό είναι πολύ φυσικό. Η αποτυχία να συγχωρήσεις προκαλεί θυμό και οργή. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η οργή μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση στο άγχος, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Δηλαδή, η αδυναμία συγχώρεσης είναι κακό για την υγεία.

 

Τώρα φανταστείτε ότι μια τέτοια στάση στρέφεται προς κάποιο στον  Θεό! Ποιος είναι πρόθυμος να το κάνει αυτό; Άτομα που έχουν βιώσει μια τραγωδία στη ζωή τους (θάνατος ενός παιδιού ή μόλυνση από μια ανίατη ασθένεια) μπορούν να αποδώσουν ευθύνη γι 'αυτό στον Θεό και, ως εκ τούτου, να μην τον συγχωρήσουν ποτέ. Φυσικά, το άτομο που πέθανε δεν μπορεί να επανέλθει, και ως εκ τούτου η αδυναμία συγχώρεσης μπορεί να προκαλέσει χρόνιο άγχος και μετά ασθένεια. Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα. Για παράδειγμα, μια μελέτη φοιτητών διαπίστωσε ότι η αδυναμία συγχώρεσης του Θεού σχετίζεται με την κατάθλιψη και το άγχος. Ωστόσο, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν επίσης και  το αντίθετο αποτέλεσμα. Όταν οι άνθρωποι συγχωρούν τον Θεό, η υγεία τους βελτιώνεται.

 

Εάν το υποθέσετε αυτό σε άλλες σχέσεις, γίνεται σαφές ότι η ικανότητα συγχώρεσης αυξάνει την ικανοποίηση από το γάμο, την οικογενειακή ζωή και βελτιώνει την ψυχική υγεία. Επιπλέον, η ικανότητα συγχώρεσης επηρεάζει άμεσα τη συνολική ευημερία (για παράδειγμα, ως αποτέλεσμα της αυξημένης αυτοεκτίμησης, ο βαθμός άγχους και κατάθλιψης μειώνεται).

 

Έτσι, η συγχώρεση, με πνευματική έννοια, επηρεάζει την ικανότητά σας να διαχειριστείτε το άγχος και να διατηρήσετε την ψυχική υγεία. "

 

 Jerrold S. Greenberg. Διαχείριση στρες

Δεν υπάρχουν σχόλια: