Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Συμβουλές και καθοδήγηση από τη Μοναχή Nadezhda.

Συμβουλές και καθοδήγηση από τη Μοναχή Nadezhda.


Σχετικά με τη Στοχαστική Προσευχή


Κάποτε, η μητέρα θυμήθηκε πώς προσευχόταν η Μητέρα Αγάπη. «Ψάχνω, την ψάχνω, επιτέλους, θα την βρω σε  μια άδεια εκκλησία ή σε άλλο απόμερο μέρος - μπροστά στις εικόνες. Προσεύχεται και  είναι τρομακτικό να τις κοιτάξεις : το πρόσωπο της φλέγεται, τα μάτια της δεν βλέπουν αυτόν τον κόσμο, σαν να μιλάει στον Κύριο χωρίς λόγια - πρόσωπο με πρόσωπο. Μερικές φορές ξαπλώνει στο πάτωμα, γονατιστή  ρυάκια δακρύων, αν την καλέσεις -δεν θα ανταποκριθεί και δεν θα ακούσει- χαίρεται με το μυαλό και την ψυχή της στον Κύριο. Αυτός είναι ο υψηλότερος βαθμός προσευχής.


Οι στιγμές σπάνιες ... »  Χρόνια αργότερα, διάβασα από την  Ηγουμένη Ταΐσια (Leushinskaya) μια ανάμνηση της προσευχής μιας από τις μοναχές μοναστηριού του  που μου θύμισε τά λόγια της μητέρας μας για την  προσευχή της  μητέρας Λιούμποφ:  - Δόξα Ω σε  Σένα, Θεέ! Υπάρχουν μόνο τρεις λέξεις, και τι μεγάλη δύναμη υπάρχει σε αυτές, - είπε η μητέρα. - Σε κάθε ατυχία - ευχαριστήστε από την καρδιά σας και θα δείτε πώς φεύγουν  οι δαίμονες. Τελικά τι είναι η ευγνωμοσύνη σε περίπτωση ατυχίας;


«Θυμάμαι μόνο ότι άρχισα να απαγγέλω τον ακάθιστο στον Γλυκό Ιησού, του οποίου την παρουσία ένιωθα ακόμα στην καρδιά μου, γιατί μόνο εκείνη την ημέρα είχα λάβει τα Ιερά Μυστήρια. Διαβάζω , διαβάζω αλλά, νιώθω ότι η ψυχή μου όλο και περισσότερο αγγίζεται και ζεσταίνεται από την αγάπη για τον Κύριο, θυμάμαι ότι σιγά σιγά όλοι μου, ψυχή και σώμα, αρχίζουμε να τρέμουν, να χύνω δάκρυα, οι  σωματικές δυνάμεις με αλλάζουν και, για να μην πέσω, γονατίζω  μπροστά στις άγιες εικόνες. Νομίζω ότι το έχω ήδη διαβάσει στα μισά, αλλά μετά δεν θυμάμαι τίποτα.  Τα  πάντα γύρω μου στο κελί μου, το ίδιο το πάτωμα στο οποίο ήμουν ξαπλωμένη  όλα έμοιαζαν να εξαφανίζονται κάπου, και εγώ : σαν να ήταν ο θρόνος του Θεού μακριά, και ο ίδιος ο Ιησούς να καθόταν πάνω του, γύρω από θρόνο υπήρχαν άπειροι  ανθρώποι  δεν ξέρω αν ήταν  άνθρωποι ή άγγελοι, αλλά όλοι ψέλνουν υπέροχα υπέροχα καλό; Στέκομαι αμέσως πίσω από όλους και απολαμβάνω. Δεν θυμάμαι τίποτα άλλο και δεν μπορώ να πω. Πόσο κράτησε αυτό το όραμα - ούτε εγώ ξέρω μόνο αργότερα μου είπαν οι αρχάριοι του κελιού μου ότι όταν ήρθαν στο κελί μου και με είδαν να γέρνω μπροστά στις εικόνες, νόμιζαν στην αρχή ότι προσευχόμουν και μετά, επειδή δεν είχα σηκωθεί για πολύ ώρα με  , πήραν  για ένα άτομο που κοιμόμουν , άρχισαν να με καλούν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, - και με άφησαν μόνη. Όταν ανέκτησα τις αισθήσεις μου από τον υπέροχο θαυμασμό και το όραμα, δεν υπήρχε κανείς στο κελί. Το πάτωμα, στο μέρος όπου βρισκόταν το κεφάλι μου, ήταν τόσο άφθονα βρεγμένο με δάκρυα, σαν να είχε χυθεί νερό πάνω του, πράγμα που σημαίνει ότι τα σωματικά μέλη δεν στερήθηκαν τη ζωή εκείνη την ώρα, τα μάτια μου εξέπεμπαν ρυάκια δακρύων. το ένιωσα και δεν ξέρω. Για να είμαι πιο ακριβής, δεν ξέρω καθόλου τι μου συνέβη. αλλά γλυκύτητα, ήταν στά ύψη.

Στην αρχή της Σαρακοστής, η μητέρα συμβούλεψε τη φίλη της να έχει το κείμενο του Κανόνα του Αγίου Ανδρέα.. 

Στη γιορτή της Αγίας Τριάδας, κάποιος παραπονέθηκε : «Ο πατέρας διάβασε τις γονατιστικές προσευχές πολύ ήσυχα, οπότε θέλω να καταλάβω τα πάντα, καλά, αλλά δεν καταλαβαίνω τίποτα ...» - «Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να διαβάσετε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, τουλάχιστον τίς ευχές τής Πεντηκοστής για  να ξέρετε πού αναφέρονται!». 


✓ Περί ευγνωμοσύνης προς τον Θεό Η ζωή είναι τόσο απλή όσο και σοφή. Προσπαθήστε να βρείτε, να κατανοήσετε το θέλημα του Θεού, να κατανοήσετε την αλήθεια, που ενσωματώνεται στην Καινή Διαθήκη, να καταλάβετε ότι χωρίς αυτό δεν μπορείτε να πάτε πουθενά! 

Εκπλήρωσε με όλη τη δύναμη της ψυχής. Και αν  δεν προσπαθούμε πολύ, νά  ενθουσιαζόμαστε: «Κύριε, τι να κάνω για Σένα; Κύριε, τι χρειάζομαι για να αναπαυθεί η ψυχή μου; Όλη την ώρα νιώθω ότι δεν κάνω το θέλημά Σου, αλλά πρέπει να ξέρω τι χρειάζεστε». Ο Κύριος λέει: "Σου δόθηκαν τα πάντα, μη σέρνεσαι έξω, κάνε ό, τι σου έχει δοθεί." Ο Κύριος λέει: «Θα περιμένω, θα περιμένω, θα προσπαθήσω».


Αυτή είναι ομολογία: άξια, Κύριε, τη δέχομαι σύμφωνα με τις πράξεις μου! Αυτή είναι η καλύτερη μορφή ταπεινότητας. 


Ο φίλος μου γλίστρησε το χειμώνα και, πέφτοντας, κατάφερε μόνο διανοητικά νά πει: "Δόξα σε Σένα, Θεέ!" και φαντάσου - σηκώθηκε, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Οι άνθρωποι λένε: μέχρι τριών ετών, ένα παιδί πέφτει - σαν σε ένα πουπουλένιο κρεβάτι. Ο Φύλακας Άγγελος, προστατεύοντας το παιδί, βάζει το φτερό του γι 'αυτό. 


Θυμηθείτε πώς ο μοναχός Σεραφείμ έπεσε από το καμπαναριό ως παιδί. Και σήμερα τέτοια θαύματα, με τη χάρη του Θεού, γίνονται. Φώναξε τον Θεό -με όλο σου το είναι, ευχαρίστησε τον από τα βάθη της ψυχής σου- και θα δεις αμέσως  πόσο θα χαρείς .Είσαι χαρούμενη, γιατί οι δαίμονες θα σκορπίσουν,  και οι Άγγελοι -θα  προσεγγίσουν! Όπου υπάρχει βαθιά Αγάπη και Δόξα προς τον Θεό, εκεί είναι ο Παράδεισος. Δοκίμασε το - θα μάθεις. "


Η μητέρα πρότεινε τη χρήση του  στην ευχαριστία σε όλες τις δυσκολιες«Ακόμη και μαν έρθουν βλάσφημοι λογισμοί, μην απελπίζεσαι, μην αποθαρρύνεσαι και πες  ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής σου:» Δόξα σε Σένα, Κύριε, που μου θυμίζει την ύπαρξη της κόλασης! Και, επομένως, τη μελλοντική ανταπόδοση για τις αμαρτίες μου. 


 Σχετικά  με το Θέλημα του Θεού


- Μάθετε από Εμένα, γιατί είμαι πράος και στην ταπεινός καρδιά.Και αν κάποιος δεν τα καταφέρει ούτε στο ένα ούτε στο άλλο; 


- Αυτά είναι δώρα. Ρώτα τον. Σε όλους δίνεται το δώρο - να ζητήσουν. Και μαθαίνεις αρκεί να λειτουργεί. Ή ίσως κάποιος δεν υποτίθεται ότι είναι πράος - ο ίδιος ο Κύριος ξέρει τι δίνει. Η δουλειά μας είναι να κάνουμε το θέλημά Του. Κάποιος θα πει: αλλά δεν ξέρω ποια είναι η θέληση. Πως; Γνωρίζουμε: Η θέλησή του είναι στην Αγάπη, όλοι είναι ενωμένοι στην Αγάπη. Αυτός ο ίδιος ξέρει τι χρειαζόμαστε. Έχει ειπωθεί: πρέπει κανείς να είναι ικανοποιημένος. Έχεις θλίψη και προβλήματα, φλεγεσαι - και είσαι χαρούμενος. Δίνει σε όλους, αλλά κερδίσει αυτός που οφείλεται.

Πώς να ζεις; Ο Κύριος μας έδωσε όλα τα μέσα για να είμαστε μαζί Του, για να τον ευχαριστήσουμε, και όλοι κλωτσάμε: μερικές φορές οι άνθρωποι μπαίνουν στο δρόμο, τότε το μέρος δεν ταιριάζει - άλλοι είναι στη μέση του δρόμου. Και πρέπει να δούμε αν εμείς οι ίδιοι πρέπει να αλλάξουμε. Ίσως κάτι δεν πάει καλά μέσα μας αφού οι άνθρωποι γύρω μας γίνονται κακοί. 


- Αλλά οι άνθρωποι με εμποδίζουν να σωθώ! - συνέχισε η μητέρα.


- Ναι, νά ενοχλείς τον εαυτό σου. Ο Κύριος χρειάζεται να Του δίνεται ό, τι είναι καλό, κι εμείς τα κρύβουμε όλα ... Κύριε, μόνο μην με αφήνεις!Αλήθεια, είμαι άχρηστος άνθρωπος, δεν κάνω αυτό που θέλεις, αλλά περίμενε, βοήθησε!! Πρέπει να κοιτάξεις τα πάντα - απλά. Εδώ είναι ο δρόμος για εσάς, ακολουθήστε αυτό το μονοπάτι, μην στρίβετε. 


- Πώς είναι, θα αγαπήσω αυτόν που  με ενοχλεί; 


- Αυτό υποτίθεται ότι πρέπει να γίνει. Αν προσπαθούσαμε, θα δούμε πώς θα ζήσουμε. Όχι μόνο δεν κάνεις κακό - κάνεις καλό, ο Κύριος σε δημιούργησε για το καλό. Ο Κύριος θέλει τη σωτηρία για όλους, γι 'αυτό, άνθρωπε, μην προσβάλλεισαι.


Κύριε, τα ξέρεις όλα, ξέρεις ότι χωρίς εσένα δεν υπάρχει κανένας και τίποτα, η βοήθειά σου από εμάς εξαρτάται. Χωρίς Εσένα, μοιάζουμε να είμαστε χωρίς χέρια, χωρίς πόδια, χωρίς κεφάλι, αλλά μαζί σου έχουμε τα πάντα. Άρα μόνο μαζί σου χρειάζεται να είμαστε.


✓ Να είσαι πάντα χαρούμενοι! Ναι,να είμαστε χαρούμενοι, να είμαστε πάντα χαρούμενοι - όχι, δεν ξέρουμε πώς να το κάνουμε αυτό! Κύριε, πόσο καλό είναι να ζεις στον κόσμο! Κύριε, Σε ευχαριστώ για τη ζωή που μου έδωσες, και όλα όσα χρειάζομαι για τη ζωή! Κύριε μου - Τον αγαπώ και στην αδυναμία μου και με βοηθά. Με θυμάται, με αγαπάει - τα έχω όλα για χαρά! 


- Πόσο καλά καίει το φως στη λάμπα! Πόσο καλά θα ήταν αν η ψυχή καιγόταν έτσι στον Κύριο - ήσυχα, ήρεμα! Δεν επιτρέπεται να καίγονται όλες οι φλόγες, αλλά τουλάχιστον με μια αμετάβλητη φλόγα. Να χαίρεστε πάντα - δεν μπορείτε να σκοτώσετε ολόκληρο τον κόσμο με τις αμαρτίες σας. Είσαι μαζί μου, Κύριε, μου δίνεις τα πάντα. Και ακόμα κι αρρώστια και θλίψη ;! Μη στεναχωριέσαι. 

 Θα ευχαριστήσεις για το πικρό, ο Κύριος θα καταλογίσει για το έργο που σήκωσες γι 'Αυτόν. Από τις καλές σας πράξεις, από τα κατορθώματα - μερικές φορές δεν θά είμαστε περήφανοι. Και στην αρρώστια, δόξα τω Θεό, δεν χρειάζεται να θαυμάζεις τον εαυτό σου.Το μεγάλο δώρο του Θεού είναι η αρρώστια. Αν το υπομείνετε υπομονετικά, θα λάβετε μεγάλη ανταμοιβή, ανείπωτη χαρά στη μελλοντική σας ζωή. 

 Η Αγία Γραφή είναι ο καθρέφτης μας, οι βίοι των αγίων. Όπως είπε ένας ιερέας σε ένα κορίτσι: κοιτάξτε λιγότερο στον καθρέφτη, περισσότερο - στο Ευαγγέλιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: