Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

Η Ιερά Μονή των Ποιμένων στην περιοχή της Βηθλεέμ, και ο Αββάς Ποσειδώνιος. ΑΓΙΑ ΓΗ.Φωτογραφία


Η Ιερά Μονή των Ποιμένων στην περιοχή της Βηθλεέμ,
και ο Αββάς Ποσειδώνιος. ΑΓΙΑ ΓΗ.

Η Λαυσαική Ιστορία περιγράφει ιστορίες σπουδαίων μοναχών, οι οποίοι έζησαν στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Συγγραφέας της είναι ο Παλλάδιος (364 - 431 μ.Χ), που ασκήτεψε στην  Αίγυπτο, και κατόπιν έγινε επίσκοπος Ελενοπόλεως της Βιθυνίας (ιστορική περιοχή της Μικράς Ασίας). 

Στη Λαυσαική Ιστορία ο επίσκοπος Παλλάδιος αναφέρεται και στην περιοχή της Μονής των Ποιμένων, όπου διακονώ είκοσι τρία χρόνια, και λέγει:  "Ο Αββάς Ποσειδώνιος ο Θηβαίος είχε πολλά κατορθώματα και αρετές. Ηταν τόσο πράος, ασκητικότατος και άκακος, που δεν ξέρω αν έχω ποτέ συναντήσει άλλον παρόμοιον. Εζησα μαζί του ένα χρόνο στη Βηθλεέμ, όταν εγκαταστάθηκε πέρα από το Ποιμένιο - τοποθεσία έξω από τη Βηθλεέμ - εκεί όπου οι Ποιμένες άκουσαν το "Δόξα εν υψίστοις Θεώ...", τη νύχτα των Χριστουγέννων. Ζώντας μαζί του είδα πολλές από τις αρετές του. Εζησε έναν ολόκληρο χρόνο μόνος του,( πριν εγώ τον συναντήσω), χωρίς να βλέπει καθόλου άνθρωπο, χωρίς καθόλου ομιλίες. Δεν γεύτηκε καθόλου ψωμί για σαράντα χρόνια. Ετρωγε λίγους χουρμάδες και, αν εύρισκε λίγα άγρια χόρτα.


 Είχε βρει και ζούσε μέσα σε μια σπηλιά, εκεί κοντά στο Ποιμένιο (όπου σήμερα βρίσκεται η μονή των Ποιμένων). Κάποια φορά έμεινε χωρίς καθόλου τροφή. Αφησε μια μέρα τη σπηλιά του, και βγήκε για αναζήτηση τροφής. Περπάτησε όλη μέρα χωρίς να βρεί κάτι. Στο δρόμο είδε έναν καβαλάρη στρατιώτη, και φοβούμενος γύρισε πίσω στο σπήλαιό του, και βρήκε ένα λαχταριστό καλάθι με σταφύλια και φρεσκοκομμένα σύκα. Με αυτό το καλάθι βρήκε χαρά και παρηγοριά τροφής για δύο μήνες. Από την Βηθλεέμ τον βρήκαν και τον κάλεσαν να πάει να θεραπεύσει μια διαμονισμένη, την οποία ελευθέρωσε αμέσως. Οταν της έβγαλε το διαμόνιο, εκείνο από την ορμή έριξε κάτω τον τοίχο της αυλής του σπιτιού τους, συθέμελα!


 Μου διηγήθηκε ο ίδιος αρκετά γεγονότα και συμβάντα θαυμαστά. Εγώ διέκρινα επάνω του χάρισμα  προφητικό, διορατικό και προορατικό. Ηταν σπουδαίος γέροντας, ερημίτης, άνθρωπος της νήψης και της προσευχής".
Αυτή την ιστορία την βρήκα στο Λαυσαικό και θαύμασα για άλλη μια φορά για τους αφανείς αγίους και μορφές που έχει η πίστη μας η αγία. Δόξα τω Θεώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: