Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
Την Κυριακ, 4 Δεκεμβρου 2016, ο Σεβ. Μητροπολτης Σουηδας και πσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεπας προστη της Θεας Λειτουργας στο Ησυχαστριο του Αγου Νικολου στην πλη Rättvik (Ρέττβικ) της Σουηδας και στη συνχεια τλεσε το μνημσυνο του ιδρυτο του Ησυχαστηρίου, μακαριστο Ιερομονχου Ευσεβου Βττη, με την συμμετοχ του Ιερο Κλρου της Ι. Μητροπλεως και μελν του χριστεπωνμου πληρματος της τοπικς Εκκλησας. Τον θεο λγο κρυξε ο Παν/τος Αρχιμανδρτης κ. Αλξανδρος Λουκτος. Ο επίσκοπος ευχήθηκε σύντομα να επανδρωθεί το ησυχαστήριο με μία άξια και αφοσιωμένη αδελφότητα.
Την παραμον
, 3 Δεκεμβρου, λαβε χρα ο πανηγυρικς Αρχιερατικς Εσπερινς, χοροστατοντος του Σεβ. Μητροπολτου κ. Κλεπα.
Ακολο
θησε γεμα μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, για όλους τους προσκυνητές, πολλοί εκ των οποίων ήλθαν από την Στοκχόλμη, την Ουψάλα και το Βεστερώς. Την οργάνωση προσέλευσης των προσκυνητών είχε αναλάβει η κ. Χριστίνα Χρυσοβέργη, την οποία ευχαρίστησε ο ποιμενάρχης για την πολυετή αφοσίωσή της στον μακαριστό πνευματικό της πατέρα, Γέροντα Ευσέβιο Βίττη, και στην μέχρι τούδε ποικιλότροπη υποστήριξή της στο έργο του Ησυχαστηρίου. Εκ παραλλήλου, ευχαρίστησε και τον κ. Γεώργιο Τζανή για την προετοιμασία του γεύματος, προσφορά ανωνύμου δωρητού, εις μνήμην του αδελφού του Νικολάου.


Παρόντες στην πανήγυρη του Ησυχαστηρίου ήταν ο αγιογράφος κ. Μιχαήλ Ανδροτσος εξ Ιωανννων και οι συνεργάτες του κ.κ. Δημήτριος Ανδρούτσος και Σπυρίδων Μέτσης, οι οποίοι ήλθαν επί τούτου για να τοποθετήσουν εντός του Ιερού Βήματος τις εικόνες των Αγίων Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Γρηγορίου του Θεολόγου, Βασιλείου του Μεγάλου, Σπυρίδωνος Τριμυθούντος του εν Κερκύρα, Διονυσίου Αιγίνης του εν Ζακύνθω και Γερασίμου του εν Κεφαλληνία, καθώς και την εικόνα του Χριστού στον αρχιερατικό θρόνο, τις οποίες οι ίδιοι ιστόρησαν. Επίσης, ο Εσταυρωμένος εντός του Ιερού Βήματος και οι εικόνες του τέμπλου είναι των ιδίων αγιογράφων. Ο Σεβασμιώτατος συνεγχάρη τους ως άνω αγιογράφους για το ταλέντο τους και τους ευχαρίστησε για τον κόπο στον οποίο υπεβλήθησαν να έλθουν από την Ελλάδα και να επισκεφθούν το μοναστήρι και να το κοσμήσουν με τα έργα τους.


Το Ησυχαστριο ιδρθηκε απ τον μακαριστό π. Ευσβιο Βττη το 1973, μετ δε την οριστικ μετβασ του στην Ελλδα το 1980 και την κομησ του το 2009, την συντρηση του Ησυχαστηρου ανλαβε ο σλλογος φλων του Ησυχαστηρου, γνωστς με την επωνυμα "Ορθδοξη Αδελφτητα 'Αγιος Νικλαος'". Το Ησυχαστριο κατεστρφη ολοσχερς απ πυρκαγι τον Οκτβριο του 2010 και μετ την ανγερση του νου κτιρου μεινε ακατοίκητο μχρι τον Οκτβριο του 2014 που μετεβιβσθη στην Ι. Μητρπολη Σουηδας, η οποα και ανλαβε την ολοκλρωση της εκ βθρων ανακαινσες του και τον πλρη εξοπλισμ του. Το εν λγω ησυχαστριο εναι το πρτο Ελληνορθδοξο μοναστρι στη Σουηδα και σε ολκληρη την Σκανδιναυΐα.


https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1043665515755718&id=668498126605794

Δεν υπάρχουν σχόλια: