Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

Λέγεται πως η εικόνα του αγίου μάρτυρα Τρύφωνα θεραπεύει πολύ κόσμο. 0 άγιος Τρύφωνας τιμάται ως ο προστάτης της Μόσχας.
«ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΡΙΒΟ ΜΑΣ ΚΥΡΙΟ»


Η μοσχοβίτισσα ζωγράφος Έλενα Εβντοκίμοβα μου διηγήθηκε μια μέρα πως παραλίγο να τυφλωθεί. Η όρασή της χειροτέρευε ραγδαία και η ζωγράφος διαπίστωνε με τρόμο πως θα χάσει και τη δουλειά της, αφού βυθιζόταν στο σκοτάδι. Οι φίλοι της κινητοποιήθηκαν και κανόνι-σαν την εγχείριση να την πραγματοποιήσει ο φημισμένος ακαδημαϊκός Σβιάτοσλαβ Φιοντόροβ. Η εγχείρηση ήταν ανοιχτή και σε αυτή συμμετείχαν κάποιοι Αμερικάνοι γιατροί, αφού ο Φιοντόροβ θεωρούνταν ο καλύτερος ειδικός στην οφθαλμολογική χειρουργική. Δυστυχώς όμως η όρασή της δεν επανήλθε.Χρειάζονταν μία ακόμη εγχείρηση και η Έλενα πήγε στον αρχιμανδρίτη Ιωάννη Κρεστιάνκιν για να πάρει ευλογία. 0 γέροντας έδωσε την εξής ευλογία:
-         Πήγαινε στο γιατρό που εφημερεύει και να προγραμματίσεις έγχείρηση την ημέρα που εκείνος θα σου πει.
Πήγε και τη στιγμή εκείνη εφημέρευε ένας νεαρός γιατρός.
-         Ποια μέρα σας βολεύει να εγχειριστείτε; τη ρώτησε.
-         Οποιαδήποτε μέρα
-         Πολύ καλά. Σας προγραμματίζω στις δεκατέσσερις Φεβρουάριου.
Μετά την εγχείρηση που πραγματοποίησε ο νεαρός χειρουργός, η όραση επανήλθε πλήρως και σύντομα.
-         Μόνο αργότερα συνειδητοποίησα πως στις δεκατέσσερις Φεβρουάριου τιμάμε την μνήμη του αγίου Τρύφωνος, που είναι γνωστός για την βοήθεια που δίνει σε ανθρώπους με αδύναμη όραση. Αν ξέρατε πόσα θαύματα γίνονται δι’ ευχών του! Να πάτε οπωσδήποτε στο ναό του Αγίου Τρύφωνα, είναι μεγάλος άγιος.
***


Κατάφερα να φτάσω στην εκκλησία του αγίου μάρτυρος Τρύφωνα λίγο καιρό αργότερα. Πήγα με μια φίλη και παραξενεύτηκα. 0 ναός βρισκόταν ακριβώς στη μέση ενός θορυβώδους μοσχοβίτικου δρόμου και από τις δύο πλευρές του ναού περνούσαν ατέλειωτες ουρές αυτοκινήτων. Γιατί συνέβαινε αυτό, μου το εξήγησαν οι ενορίτες.Άλλοτε σε αυτό το μέρος υπήρχε το δάσος Σοκολνίκι.Λέγεται ότι μία φορά που ο Ιβαν ο Τρομερός είχε βγει για κυνήγι, από απροσεξία του υπηρέτη του ξέφυγε το αγαπημένο του γεράκι. Γεμάτος οργή ο τσάρος διέταξε τον υπηρέτη του Τρύφωνα Πατρικέιεβ σε τρεις μέρες να φέρει το γεράκι αλλιώς θα τον σκοτώσει. Ο Τρύφωνας


Η ονομασία Σοκολνίκι προέρχεται από την ρωσική λέξη 000 Κ0/1 (σοκόλ) που σημαίνει γεράκι έψαξε σε όλο το δάσος και μη βρίσκοντας το γύρισε στη Μόσχα. Καθήμενος για να ξεκουραστεί άρχισε να προσεύχεται στον προστάτη άγιό του τον άγιο Τρύφωνα. Όταν αποκοιμήθηκε είδε στον ύπνο του τον Άγιο Τρύφωνα καβάλα σ’ ένα άλογο να του δείχνει έναν λαρικα(δένδρο). Όταν ξύπνησε, βλέπει το γεράκι πάνω στον λάρικα. Το πήρε και το πήγε στον τσάρο ευχαριστώντας τον άγιο Τρύφωνα. Στο σημείο εκείνο έχτισε ένα ναό. Για το ναό αυτό αγιογραφήθηκε μία εικόνα του αγίου Τρύφωνα με ένα γεράκι στον ώμο. 0 άγιος Τρύφωνας τιμάται ως ο προστάτης της Μόσχας.


Λέγεται πως η εικόνα του αγίου μάρτυρα Τρύφωνα θεραπεύει πολύ κόσμο. Όταν μετά την ακολουθία οι ενορίτες προσκυνούν τη θαυματουργή εικόνα, πάντοτε ακούς συζητήσεις για το πώς ο Πάβελ Πέτροβιτς απαλλάχθηκε από τα γυαλιά του, ενώ ο Βανετσίκα που είχε τυφλωθεί μετά από ένα ατύχημα, επανέκτησε πλήρως την όρασή του.


-         Όσον αφορά εμένα, ο άγιος Τρύφωνας καταπραΰνει τα πάθη, επενέβη στη συζήτηση μια κυρία. 0 σύζυγός μου όταν πίνει αρχίζει να τα σπάει όλα. 0 γιος μου τον μαλώνει, σχεδόν πιάνονται στα χέρια, ενώ εγώ προσπαθώ να τον πείσω: «Έλα καλύτερα να προσευχηθούμε στον άγιο Τρύφωνα». Στην αρχή ο γιος μου δεν το πίστευε, έπειτα πείστηκε και αμέσως αρχίσαμε να διαβάζουμε την παράκληση του αγίου Τρύφωνα. 0 σύζυγος αμέσως ηρεμεί, ζητάει ταπεινά και ήρεμα συγνώμη και πηγαίνει για ύπνο. Είναι καλός, αλλά όταν πίνει δεν ξέρει τι κάνει.-         Εμένα ο άγιος Τρύφωνας με βοήθησε με τη δουλειά, μου είπε σιγά μια νεαρή κυρία ονόματι Β., η οποία με παρακάλεσε να μην αποκαλύψω το όνομά της. Αρχίσαμε να συζητάμε με την Β. και μου είπε την ιστορία της. Αποφοίτησε από τη Σχολή Σεναριογραφίας του Κρατικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου και στο αποκορύφωμα της περεστρόικας κατάλαβε πως δεν μπορεί να εργαστεί στον σύγχρονο εμπορευματοποιημένο κινηματογράφο.
-         Οι άνθρωποι σήμερα ψοφάνε για γυμνό και αίμα, προσπαθούσε να την πείσει ένας παραγωγός ταινιών


Η Β. όμως δεν μπορούσε να ξεπεράσει την αηδία της, όπως δεν μπορούσε να θεωρήσει πως ο ρωσικός λαός είναι «άνθρωποι που ψοφάνε». Έψαχνε κάτι άλλο για να εργαστεί αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έπειτα πήγε στον πνευματικό της πατέρα, τον αρχιμανδρίτη Ιωάννη Κρεστιάνκιν και ο στάρετς της έδωσε ευλογία να ψάλλει στο αναλόγιο του ναού του αγίου Τρύφωνα και να προσεύχεται ελπίζοντας στη βοήθεια του Αγίου. Η απόφοιτη του Ινστιτούτου Κινηματογράφου ερωτεύτηκε την εκκλησιαστική ψαλμωδία και την προσευχή.


-         Πάντοτε λυπάμαι, μου διηγιόταν, που η θεία Λειτουργία τελειώνει τόσο γρήγορα, λες και περνάει ένα λεπτό και όχι δύο ώρες.
Μία μέρα επισκέφτηκε την Β. ένας συμφοιτητής της, ο οποίος εργαζόταν στη διαφήμιση, εργασία από την οποία ήταν πια ευκατάστατος. Έφαγαν μαζί και θυμήθηκαν τους ταλαντούχους συμφοιτητές τους.


- Θυμάσαι που ονειρευόμαστε να πραγματοποιήσουμε μια πραγματική ταινία; τη ρώτησε ο συμφοιτητής. Τώρα η τηλεόραση είναι φίσκα στην ξετσιπωσιά, αλλά έχω μια πρόταση: είμαι έτοιμος να επενδύσω χρήματα σε μια ταινία. Ας μαζέψουμε τα παιδιά και ας κάνουμε μια καθώς πρέπει ταινία!
Έτσι ιδρύθηκε ένα νέο κινηματογραφικό στούντιο για το οποίο, έτσι πίστευε η Β., είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε, αφού μέχρι τώρα έχει γυρίσει μία μόνο ορθόδοξη ταινία. Οι συνθήκες εργασίας είναι όμως εξαιρετικές, μπορείς να κάνεις ότι θέλει η ψυχή σου και αυτό είναι κάτι σπάνιο στις μέρες μας.

 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΙΝΑ ΠΑΒΛΟΒΑ.  . ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΟΠΤΙΝΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: