Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

Γιατί θέλετε να βαπτιστείτε στην Όπτινα; την ρώτησε ο ηγούμενος Σέργιος Ρίμπκο, σήμερα στάρετς σ’ ένα μοσχοβίτικο μοναστήρι. - Επειδή έρχεται σ’ εμένα πάντοτε ένας γεράκος και προσπαθεί να με πείσει να βαπτιστώ. Γι’ αυτό ήλθα, για να βαπτιστώ στο μοναστήρι του.Ιστοριούλες για προσκυνητές, όπως η Σβετλάνα, που έψαχναν το λείψανο του οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ στην Όπτινα υπάρχουν πολλές. Να μία από αυτές.


Μία μέρα στην Όπτινα ήλθε μία νεαρή κυρία και ζήτησε να βαπτιστεί εδώ.
-         Γιατί θέλετε να βαπτιστείτε στην Όπτινα; την ρώτησε ο ηγούμενος Σέργιος Ρίμπκο, σήμερα στάρετς σ’ ένα μοσχοβίτικο μοναστήρι.
-         Επειδή έρχεται σ’ εμένα πάντοτε ένας γεράκος και προσπαθεί να με πείσει να βαπτιστώ. Γι’ αυτό ήλθα, για να βαπτιστώ στο μοναστήρι του.
Η κυρία περιέγραφε με τόσες λεπτομέρειες τον «γεράκο», που ο π. Σέργιος σκέφτηκε ότι, πράγματι, της φανερώθηκε κάποιος από τους Στάρετς της Όπτινα. Άρχισε λοιπόν να της δείχνει φωτογραφίες και εικόνες των Στάρετς της Όπτινα, αλλά η γυναίκα του απαντούσε με σιγουριά: «Δεν είναι αυτός». Ξάφνου το πρόσωπό της φωτίστηκε από ευτυχία, βλέποντας την εικόνα του οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ.
-         Να, ο γεράκος μου, να, η χαρά μου! Ξέρετε, κάθε φορά μου λέει: «Χαρά μου, σε παρακαλώ, βαπτίσου!»Οι μεγάλοι λειτουργοί του Θεού έβλεπαν συχνά τους αγίους αλλά για να έρθει στις μέρες μας ο όσιος Σεραφείμ σ’ έναν αβάπτιστο ήταν τουλάχιστον παράξενο. 0 πατέρας Σέργιος άρχισε να ρωτά τη γυναίκα, θέλοντας να δει τι χαρίσματα είχε. Εκ πρώτης όψεως η ζωή της ήταν συνηθισμένη, ζούσε σε μια γκαρσονιέρα μαζί με το σύζυγο, το γιο και την παράλυτη πεθερά. Ήταν πωλήτρια με ένα μέτριο μισθό και ποτέ δεν ξεγελούσε κάποιον στη ζυγαριά ή στα χρήματα. Δεν μπορούσε να φανταστεί πως μπορεί να τσακωθεί με το σύζυγο και ποτέ τους δεν είχαν μαλώσει. Εκτός από το αγοράκι θα ήθελε να έχει κι άλλα παιδιά, αλλά ο Θεός προς το παρόν δεν της έδωσε άλλα. Φρόντιζε την πεθερά της και δεν την θεωρούσε βάρος, την αγαπούσε σαν τα μάτια της.


-         Εγώ με τον σύζυγο και το παιδί δεν πηγαίνουμε πουθενά για να μην αφήσουμε τη γιαγιά μόνη της, έλεγε, και όταν περνούμε τα βράδια μας συζητώντας, έχουμε τόση χαρά στην ψυχή, που δεν έχω λόγια να την εκφράσω.
Ενίοτε και οι συγγενείς αισθάνονται σαν βάρος τη φροντίδα παράλυτων ηλικιωμένων. Αλλά αυτή η ήρεμη και φωτεινή ψυχή σήκωνε το σταυρό της και όλα γύρω ήταν φωτεινά από την αγάπη της.
Λίγο μετά την βάπτισή αυτής της προσκυνήτριας, ο πατέρας Σέργιος σε μια ομιλία του έλεγε πως δύο δρόμοι οδηγούν στο Θεό. Υπάρχουν ψυχές καθαρές, φωτεινές, τις οποίες επισκέπτονται οι άγιοι, αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια, και οι άνθρωποι που επιστρέφουν στο Θεό αφού γνώρισαν το σκοτάδι της αμαρτίας και τη σιχάθηκαν. Αυτός ήταν ο δρόμος της οσίας Μαρίας της Αιγύπτιας ή ο δρόμος της μετάνοιας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΙΝΑ ΠΑΒΛΟΒΑ.  . ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΟΠΤΙΝΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: