Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 836 Μ.Χ. ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ. Άγιος Θεόδωρος ο Σαββαίτης (836 μ.Χ.)Άγιος Θεόδωρος ο Σαββαίτης (836 μ.Χ.)

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Σαββαίτης γεννήθηκε στην 'Εμεσα της Συρίας περί το 776 και σε ηλικία 19 ετών έγινε μοναχός στη μονή του  Αγίου Σάββα, 15 χλμ. νοτιοανατολικά της Ιερουσαλήμ. Στη μονή παρέμεινε 41 έτη, μέχρι το 836.
Το έτος εκείνο, την ημέρα της Μεγάλης Πέμπτης, χειροτονήθηκε επίσκοπος Εδέσσης και δύο ημέρες αργότερα, το Μεγάλο Σάββατο, συμμετείχε στην τελετή του Αγίου Φωτός. Το γεγονός αυτό καταγράφεται στον βίο του αγίου, που γράφτηκε στη μονή του Αγίου Σάββα περί το έτος 860 από τον επίσκοπο Εμέσης Βασίλειο, ο οποίος ήταν ανιψιός του αγίου.


Το έργο διασώζεται σε αρκετά ελληνικά χειρόγραφα, ενώ μεταφράσεις του διασώζονται επίσης σε αραβικά και γεωργιανά χειρόγραφα.
Ο συγγραφέας του έργου, επίσκοπος Βασίλειος,
κάνει λόγο για τις τέσσερις ημέρες που παρέμεινε στην Ιερουσαλήμ ο άγιος Θεόδωρος, από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι την Κυριακή του Πάσχα του 836, και με τρόπο λακωνικό αναφέρει τα εξής: «Αφού [ο άγιος] γευμάτισε με τους πατριάρχες και πέρασε μαζί τους τη Μεγάλη Παρασκευή, το Άγιο Σάββατο, μετά το άναμμα των κανδηλών της Αγίας Αναστάσεως από το ουράνιο φως, λειτούργησε μαζί με τους πατριάρχες, και ομοίως τέλεσε τη λαμπρή γιορτή κατά την αγία και μεγάλη Κυριακή...».
Σύμφωνα με την ανωτέρω αναφορά, η ανάφλεξη των κανδηλών του Παναγίου Τάφου από το ουράνιο φως το έτος 836 παρουσιάζεται ως μία φυσιολογική και αναμενόμενη εξέλιξη, γεγονός που καταδεικνύει ότι η τελετή του Αγίου Φωτός είχε ήδη καθιερωθεί και εδραιωθεί.
καί μεγάλη Κυριακή τήν λαμπροφόρον έορτήν τελέσας...


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΧΑΡΗΣ Κ. ΣΚΑΡΛΑΚΙΔΗΣ. ΑΓΙΟΝ ΦΩΣ . ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: