Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017

Ο ΑΡΑΒΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΑΛ- ΤΖΑΧΙΖ ΕΤΟΣ 848 Μ.Χ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ.   

Ο Αραβας φιλόσοφος αλ-Τζαχίζ (848 μ.Χ.)Ο αλ-Τζαχίζ     ( 781-869) υπήρξε μουσουλμάνος συγγραφέας και φιλόσοφος. Το πιο γνωστό έργο του είναι το (Βιβλίο περί των ζώων), μια εγκυκλοπαίδεια για τα είδη των ζώων, που χρονολογείται στο
έτος 848. Σε αυτό το έργο γίνεται λόγος για το Άγιο Φως του Ναού της Αναστάσεως, το οποίο προβάλλεται ως ένα τέχνασμα των χριστιανών. Η άποψη αυτή βεβαίως κυριαρχούσε στη μεγάλη πλειοψηφία του μουσουλμανικού κόσμου και θα ήταν αδιανόητο την εποχή εκείνη οι εκφραστές της ισλαμικής θρησκείας να μην αντιμετωπίζουν το θαύμα ως ένα τέχνασμα, ή ως μια απάτη. Ο αλ-Τζαχίζ δεν συμμετείχε στην τελετή και η άποψή του είναι επιπλέον επικριτική και υβριστική για τους χριστιανούς, καθώς τους αποκαλεί «αδύναμους και ανόητους» που πιστεύουν σ’ ένα τέτοιο θαύμα. Παρά την επικριτική διάθεση, όμως, η μαρτυρία του είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη, αφενός για την πρώιμη εποχή της, αφετέρου, διότι περιγράφει το θαύμα όπως του το έχουν μεταφέρει οι ομοεθνείς του. Γράφει ο αλ-Τζαχίζ:
«Οι φύλακες των τέμπλων δεν έχουν σταματήσει να δημιουργούν απάτες για τον λαό, όπως και οι μοναχοί με τις δάδες στον Ναό της Αναστάσεως της Ιερουσαλήμ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το λάδι μέσα στις κανδήλες ανάβει χωρίς φωτιά τη νύχτα, κατά τη διάρκεια μιας από τις γιορτές τους»ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΧΑΡΗΣ Κ. ΣΚΑΡΛΑΚΙΔΗΣ. ΑΓΙΟΝ ΦΩΣ . ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: