Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017

Ο ΓΑΛΛΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ ΒΕΡΝΑΔΟΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 867 Μ.Χ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ

Ο Γάλλος μοναχός Βερνάρδος (867 μ.Χ.)


Ο μοναχός Βερνάρδος έζησε στη Βρετάνη της Γαλλίας τον 9ο αιώνα. Το έτος 867 αναχώρησε για την Ιερουσαλήμ μαζί με άλλους δύο μοναχούς, έναν Ιταλό και έναν Ισπανό. Πρώτος σταθμός του ταξιδιού τους ήταν η Ρώμη, όπου συνάντησαν τον πάπα. Εν συνεχεία κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι του Τάραντα και μετά από 30 ημέρες θαλάσσιου ταξιδιού αφίχθηκαν στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Από εκεί συνέχισαν για τις πυραμίδες της Γκίζας και μετά από μερικές εβδομάδες οδοιπορίας κατέληξαν στην Ιερουσαλήμ.

Ο Βερνάρδος κατέγραψε τα σημαντικότερα γεγονότα του οδοιπορικού του σ’ ένα λατινικό χρονικό που ανακαλύφθηκε και εκδόθηκε το 1672 από τον Γάλλο ερευνητή και ιστορικό Ζαν Μαμπιγιόν και σήμερα διασώζεται σε τρία χειρόγραφα. Γράφει ο Γάλλος μοναχός σχετικά με το θαύμα:

 «Αλλά αξίζει να αναφερθεί τι συμβαίνει το Μεγάλο Σάββατο, παραμονή του Πάσχα. Η λειτουργία αρχίζει στον ναό το πρωί. Μετά, όταν τελειώσει, έρχονται μέσα ψάλλοντας Κύριε Ελέησον μέχρι που ένας άγγελος έρχεται και ανάβει με φως τις κανδήλες, οι οποίες κρέμονται πάνω από τον τάφο.Ο πατριάρχης μεταδίδει αυτό το φως στους επισκόπους και στον υπόλοιπο λαό, καιο καθένας δέχεται το φως στο σημείο πουβρίσκεται. Αυτός ο πατριάρχης, ο Θεοδόσιος, ήταν τόσο φημισμένος για την αγιότητα του βίου του, που το πλήθος των χριστιανών τον τράβηξε έξω από το μοναστήρι του, 15 μίλια μακριά από την Ιερουσαλήμ, και τον έστεψε πατριάρχη όλων των χριστιανών».

Προφανώς, ο Βερνάρδος δεν βλέπει κάποιον άγγελο να κατέρχεται από τον ουρανό, όμως, εκτιμά πως η πιθανή αιτία της ανάφλεξης των κανδηλών είναι η κάθοδος ενός αγγέλου - μία άποψη που ήταν επικρατούσα εκείνη την εποχή.
Η μαρτυρία του Γάλλου μοναχού συνετέλεσε ώστε η φήμη περί των κανδηλών του αγίου Τάφου που ανάβουν μόνες τους να αρχίσει να ταξιδεύει στη δυτική Ευρώπη. Πολύ σύντομα θα ταξίδευε και μία από τις κανδήλες, με τελικό προορισμό το βασιλικό ανάκτορο της Αγγλίας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΧΑΡΗΣ Κ. ΣΚΑΡΛΑΚΙΔΗΣ. ΑΓΙΟΝ ΦΩΣ . ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: