Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Η ΓΙΑΓΙΆ ΜΟΥ.


«Σώμα Χριστού» 🕊

  Στη φωτεινή μνήμη της γιαγιάς μου R. B. Solomia.  🌻

 Η μέρα φαινόταν εκπληκτικά καθαρή και ηλιόλουστη, όταν ξαφνικά φύσηξε ένα κρύο αεράκι.  Φοράω το φουλάρι μου, φροντίζω να μην ξέχασα τα γάντια μου και τρέχω έξω στην αυλή.  Παρατηρώντας τη γιαγιά μου σε ένα παγκάκι κοντά στο σπίτι, χαμογελάω ζεστά.  Και η ίδια, τυλίγοντας τα χέρια της με ένα ζεστό σάλι, απαντά πειθήνια: «Σύντομα θα κάνει πιο κρύο, αλλά προς το παρόν μπορείτε να λουστείτε στον ήλιο».

 Η Solomiya Kononivna έζησε μια μακρά και δύσκολη ζωή.  Η πείνα και ο πόλεμος άφησαν το στίγμα τους στη μοίρα αυτής της σοφής και φιλόξενης γυναίκας, αλλά δεν την έσπασαν.  Ωστόσο, δεν θυμάται την επανάσταση, γιατί γεννήθηκε το 1914, και τότε ήταν ακόμα πολύ μικρή.  Εργάστηκε ως δασκάλα στο δημοτικό σχολείο για πάνω από σαράντα χρόνια.  Περισσότερες από μία γενιές παππούδων και γιαγιάδων θυμήθηκαν τον πρώτο τους δάσκαλο με ευγνωμοσύνη.

 Πολλοί από τους μαθητές της έχουν πάει στον Κύριο εδώ και πολύ καιρό, τώρα οι άνθρωποι δεν ζουν πολύ... Και σύντομα θα γίνει 99... Ο Θεός έδωσε στη Solomiya Kononivna όχι μόνο παιδιά και εγγόνια, αλλά και έξι δισέγγονα, που είχαν συνηθίσει να τη βλέπουν ευδιάθετη και υγιή.

 Κάποτε αρρώστησε βαριά: δεν αναγνώριζε κανέναν, δεν μιλούσε, αρνήθηκε φαγητό, δεν μπορούσε καν να καταπιεί.

 Το ίδιο βράδυ, παρά την αργή ώρα, τηλεφώνησα στον ιερέα μου, του εξήγησα τα πάντα και του ζήτησα να έρθει.  Και η ίδια διέταξε όλους τους συγγενείς της να προσεύχονται να χαρίσει ο Κύριος τη Θεία Κοινωνία, ελπίζοντας στο έλεος του Θεού...

 Και μόλις ο πατέρας Μυκολάι άνοιξε την πόρτα του δωματίου, η γιαγιά, που ήταν σχεδόν ακίνητη όλο το βράδυ, πετάχτηκε από το κρεβάτι και έσπευσε ξυπόλητη στην ευλογία.

 Στάθηκα στο διάδρομο και έκλαψα, χωρίς να πίστευα στα μάτια μου και αναρωτιόμουν τι συνέβαινε.

 Μετά την εξομολόγηση, ο πατέρας και εγώ τραγουδήσαμε «Το σώμα του Χριστού», και το πρωί η ταλαιπωρία υποχώρησε και η γιαγιά βγήκε μόνη της στον καθαρό αέρα.
 Κάθεται ακόμα στην αυλή σε ένα παγκάκι, φιλική και ευδιάθετη, αστειεύεται και ενθαρρύνει εμάς τους νέους.  Και κοιτάζει μακριά εν αναμονή μιας μυστηριώδους και πολυαναμενόμενης συνάντησης.

 26/07/2022 - 9 χρόνια από την ημέρα της μετάβασής της στην αιωνιότητα... Δεν έζησε για να δει τα 100α γενέθλιά της σε 5 μέρες.  Παρακαλώ, ποιος θα είναι αύριο στην εκκλησία - αναφέρετε τον φρέσκο ​​R. B. Solomiya

 Ναταλία Κορνίβσκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: