Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

ΤΆ ΔΊΔΥΜΑ ΤΉΣ ΜΙΛΉΤΟΥ


Στα Δίδυμα της Μιλήτου, όπου οι περισσότεροι Έλληνες τουρίστες πάνε για να επισκεφτούν τον μοναδικό ναό/μαντείο του Απόλλωνα, εκεί ακριβώς δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, ακόμα και σήμερα, βρίσκονται δυο κτίρια μνημεία της ύπαρξης του Μικρασιατικού Ελληνισμού. 

Το ένα ήταν η εκκλησία του χωριού Γέροντας(Yoran) που σήμερα έχει μετατραπεί σε τζαμί, και το άλλο ήταν μια κατοικία η οποία σήμερα είναι λαογραφικό μουσείο. Σήμερα το χωριό έχει μετονομαστεί σε Didim, βάσει του αρχαιολογικού χώρου.

Ενδιαφέρον προκαλεί ότι το χωριό Γέροντας ήταν αμιγώς Ελληνικό και ότι λίγο πιο πέρα ζούσαν οι Μουσουλμάνοι στην τοποθεσία Τουρκογέροντας. Τον 16ο αιώνα εγκαταλείφθηκε αλλά τον 18ο αιώνα ξαναεγκαταστάθηκαν νέοι κάτοικοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων από την γειτονική Σάμο.

Το Γέροντας έχει πιθανή διπλή προέλευση. Η μια θέλει να προέρχεται από το ιερό των Διδύμων. (Ιερό- Γιοράν όπως το αποκαλούσαν οι Τούρκοι- Γέροντας) 

Η δεύτερη έχει την πηγή της στα Βυζαντινά χρόνια όπου το χωριό πήρε το όνομα του από έναν στυλίτη μοναχό ο οποίος ανέβηκε σε κάποιον από τους στύλους του ναού του Απόλλωνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: