Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Νίζνι Νόβγκοροντ Συμπληρώνονται 115 χρόνια από τη γέννηση της μοναχής Schema Maria (Kudinova)

 


Νίζνι Νόβγκοροντ 

Συμπληρώνονται 115 χρόνια από τη γέννηση της μοναχής Schema Maria (Kudinova)


 Irina VysotskayaΦωτογραφία: Παρέχεται από τον συγγραφέα

Στις 15 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 115 χρόνια από τη γέννηση της διάσημης πρεσβυτέρας του Νίζνι Νόβγκοροντ, της μοναχής Μαρίας (Κουντίνοβα). Πολλοί Ορθόδοξοι κάτοικοι του Νίζνι Νόβγκοροντ μπορούσαν να πουν γι 'αυτήν: «Και τη γνωρίζαμε. Απευθυνθήκαμε σε αυτήν για βοήθεια». Η μητέρα Μαρία είχε το δώρο της αγάπης. Τα μάτια της έλαμπαν από τόση συμπόνια, τέτοια κατανόηση όλων όσων έρχονταν κοντά της. Είχε επίσης ένα σπάνιο χάρισμα παρηγοριάς. Πάνω από ένα φλιτζάνι τσάι, σε μια χαλαρή συζήτηση. Και την άφηναν εμπνευσμένη. Και, φυσικά, είχε το χάρισμα της προσευχής. Αυτό όμως το καταλάβαμε όταν άρχισαν να εκπληρώνονται τα αιτήματά μας.


Η μοναχή Μαρία γεννήθηκε στη μικρή πόλη της Χιστόπολης, εκατό χιλιόμετρα από το Καζάν μέχρι τον ποταμό Κάμα στις 15 Δεκεμβρίου 1907. Ήταν από την τάξη των εμπόρων. Η οικογένεια είχε πολλά παιδιά. Οι γονείς της πέθαναν νωρίς και τη μικρή Μαρία την πήραν οι συγγενείς της. Και αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι δεν είχαν δικά τους παιδιά, αλλά μόλις υιοθέτησαν τη Μασένκα, άρχισαν να έχουν τα δικά τους παιδιά.


Μια μέρα, ήδη τό ενήλικο κορίτσι, η Μαρία διάβασε ένα βιβλίο για το τέλος του κόσμου και πήγε να δραπετεύσει όχι οπουδήποτε, αλλά στο δάσος Σαρόφ. Και ένας γέρος έρχεται προς το μέρος της. Ρωτάει πού πηγαίνει. «Για να σωθω», απαντά η Μαρία. Και εκείνος της απάντησε: «Όχι, καλύτερα να πας στο Νίζνι Νόβγκοροντ. Γιατί  οι ληστές θα σου επιτεθούν». Η Μαρία ήρθε στο Νίζνι Νόβγκοροντ, μπήκε στην εκκλησία και αναγνώρισε αυτόν τον γέρο στην εικόνα. Νομίζω ότι το μαντέψατε. Ναι, ήταν ο πατέρας Σεραφείμ του Σάρωφ. Η μητέρα της άρεσε να μας λέει προσωπικά για αυτήν την καταπληκτική συνάντηση.


Στο Νίζνι Νόβγκοροντ, η κοπέλα Μαρία έπιασε δουλειά χτίζοντας τη γέφυρα Oka. Εργάστηκε και σπούδασε στο οικονομικό κολέγιο παρακολουθώντας μαθήματα τραπεζικής. Μετά από αυτό εργάστηκε στην τράπεζα Nizhny Novgorod στο ίδιο το κτίριο που χτίστηκε προς τιμήν της 300ης επετείου της δυναστείας των Romanov. Στη μητέρα της άρεσε πάντα να τονίζει ότι δεν ήταν μοναχή Χρουστσόφ, αλλά βασιλική. Η μητέρα το είπε είτε αστεία είτε σοβαρά. Αλλά γεννήθηκε υπό τον Τσάρο Νικολάι Αλεξάντροβιτς και εργάστηκε σε αυτό το υπέροχο κτίριο, που έχτισαν οι έμποροι του Νίζνι Νόβγκοροντ ως δώρο στους Ρομανόφ. Αλλά το πιο σημαντικό, αγαπούσε πολύ τη βασιλική οικογένεια. Και αυτή την αγάπη τη μετέδωσε σε εμάς, τα παιδιά της.


Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στο Khalkhin Gol, πήγα να αποκτήσω ιατρικές γνώσεις σε ένα μάθημα νοσοκόμας. Και μετά την ολοκλήρωση αυτών των μαθημάτων βρέθηκε στον ενεργό στρατό. Δώδεκα από τις συναδέλφους της νοσοκόμες πέθαναν μπροστά στα μάτια της. Και η Μαρία προσευχήθηκε στον Κύριο με μια σταθερή υπόσχεση να Τον υπηρετήσει. Έτσι επέζησε.


Μετά το τέλος του πολέμου πήγα στη Λαύρα Pochaev, αφού όλα τα μοναστήρια, εκτός από τον Pochaevsky, ήταν κλειστά. Ήταν μια τόσο αθεϊστική εποχή.


Ο πρώτος πνευματικός της πατέρας ήταν ο ίδιος ο διάσημος Κουκξά της Οδησσού. Η μητέρα προστάτευε ιδιαίτερα το κομποσχοίνι από αυτόν. Πάντα τους φιλούσε και έλεγε: «Ο αγαπημένος μου πατέρας».


Αυτή είναι μια γνωστή ιστορία. Ο μοναχός Kuksha έδωσε στη μητέρα το καθήκον να φέρει έναν κουβά νερό. Και ως ένδειξη υπακοής, η ίδια μετέφερε αυτό το νερό, μη συμφωνώντας σε κανένα αίτημα για βοήθεια. Ο μοναχός της έριξε αυτό το νερό και της είπε: «Θα είσαι το άλογο του Θεού». Έτσι η Μητέρα Μαρία «πήρε» στον Θεό, μας παρακάλεσε και μετά αρρώστησε η ίδια. Ανέλαβε τις αμαρτίες μας.


Για τριάντα χρόνια ήταν αρχάρια και βοηθός του βωμού στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Πετσέρσκ στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ. Και πέρασε τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής της στο μοναστήρι Makaryevsky Zheltovodsky στο Βόλγα. Με τις προσευχές της άρχισε να ξαναγεννιέται αυτό το αρχαίο μοναστήρι.


Τελευταίος πνευματικός πατέρας της Μητέρας Μαρίας ήταν ο Αρχιμανδρίτης Ναούμ από τη Λαύρα Τριάδας-Σεργίου. Λένε πώς επικοινωνούσαν μαζί του χωρίς λόγια, κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον για δύο ώρες. Αυτοί είναι οι πρεσβύτεροι, οι «τηλεοράσεις» του Θεού και τα «άλογα» του Θεού.


Η μητέρα Μαρία αναπαύθηκε στις 18 Μαρτίου 2001 στο Μοναστήρι Μακαργιέφσκι. Ο φίλος μας, ο Evgeny Morozov, είπε πώς της πήγαινε γιατρούς εκείνη την ημέρα. Και ξαφνικά είδα μια βολίδα μεγέθους ποδοσφαίρου να υψώνεται στον ουρανό. Όταν έφτασε στο μοναστήρι, πληροφορήθηκε ότι η μητέρα Μαρία μόλις είχε κοιμηθεί.


Κατά τη διάρκεια της κηδείας, το φέρετρο της Μητέρας Μαρίας κρεμόταν πάνω από τον τάφο. Και δεν ήταν ξεκάθαρο ποιος τον κρατούσε, γιατί τα σεντόνια που κουβαλούσαν το φέρετρο ήταν κοντά.


Θυμάμαι πώς, κατά τη διάρκεια της ζωής της μητέρας , η Μαρία Σουχορούκοβα, η φίλη μου και διάσημος ποιητής του Νίζνι Νόβγκοροντ,  περπατούσαμε γύρω από το μοναστήρι με τη μητέρα μου. Φαινόταν να κρατάμε τα χέρια της μητέρας μας, αλλά υπήρχε η αίσθηση ότι δεν ήμασταν εμείς που το κάναμε αυτό, αλλά κάποιος αόρατος, απευθυνόμενος στον οποίο η μητέρα είπε: «Αυτοί είναι οι φίλοι μου».


Ναι, με τη Μαρία είχαμε την τύχη να είμαστε κοντά στη μαμά Μαρία για αρκετά χρόνια. Ευλόγησε τα προγράμματά μας και προσευχήθηκε για την έκδοση βιβλίων της ποιήτριας Maria Sukhorukova. Κατά τη διάρκεια της ζωής της μητέρας της, η Μαρία της αφιέρωσε το βιβλίο «Crying from Captivity». Το βιβλίο δεν βγήκε για πολύ καιρό και ακόμα δεν πήγαμε στη μητέρα. «Γιατί δεν φεύγουν οι συγγραφείς;» - θρήνησε η μητέρα. Ευλόγησε λοιπόν που η Μαρία Σουχορούκοβα κι εγώ δημοσιεύουμε ένα βιβλίο με αναμνήσεις γι' αυτήν. Η Μαρία ονόμασε αυτό το βιβλίο «The Royal Forget-Me-Not». Και μετά το θάνατο της Maria Sukhorukova, δημοσίευσα ένα άλλο βιβλίο γι 'αυτήν, "Η ευλάβειά σας". Και τα δύο αυτά βιβλία μπορούν να προβληθούν στον επίσημο ιστότοπο της Maria Sukhorukova.


Подробнее:

https://ruskline.ru/news_rl/2022/12/15/nizhegorodskaya_starica

Δεν υπάρχουν σχόλια: