Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Γ.ΠΑΙΣΙΟΥ


Μια κυρία πήγε να προσκυνήσει στον τάφο του π. Παϊσίου στη Σουρωτή και επειδή είχε βρέξει η καημένη γλίστρησε και έπεσε με τον αγκώνα της στο λασπωμένο χώμα του τάφου του οσίου Γέροντα.Το βράδυ όταν γύρισε στο ξενοδοχείο παρατήρησε ότι είχε στον αγκώνα της κολλημένο λίγο χώμα από τον τάφο. Με πολύ ευλάβεια έβαλε το χώμα σε ένα χαρτί και το άφησε πάνω στο έπιπλο. Την επόμενη μέρα το πρωί από εκείνο το λίγο χώμα άνθισε ένα κρίνο…Αυτό το θαύμα το διηγήθηκε σε πιστούς ένς μοναχός, ο π. Εφραίμ, όταν επισκέφθηκε την Αγγλία.Και το συγκλονιστικό ήταν ότι στο τέλος της ομιλίας σηκώθηκε ένας νέος από την αίθουσα και είπε με μεγάλη φωνή: «Ναι, είναι αλήθεια. Αυτή η κυρία είναι η μητέρα μου!»

ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Ο Καλός Θεός Αγγέλους έκανε, αλλά μερικοίΑγγέλοι από την υπερηφάνια τους έγιναν δαίμονες.
Έπλασε μετά τον άνθρωπο ο Θεός, για να συμπληρώση το ξεπεσμένο Αγγελικό Τάγμα, και άφησε και τους δαίμονεςελεύθερους μέχρις ενός σημείου και εώς καιρού, για να μαςβοηθάνε με την κακία τους, να δίνουμε δηλαδή εξετάσεις στη γηκαι να περνάμε στην ουράνια ζωή, την αιώνια.
Όσο ζη ο άνθρωπος έχει δικαίωμα να δίνη πνευματικές εξετάσεις. Μεταξεταστέος δεν υπάρχει.
Ας αγωνιστούμε, λοιπόν, να πιάσουμε έστω την πνευματική βάση, να περάσουμε στον Παράδεισο. Αμήν.

Όποιος αγωνίζεται πνευματικά, πολεμάει τον εχθρό διάβολο, και επόμενο είναι να πολεμηθή και απ' αυτόν. Ο άνθρωπος, που θα νικήση τον νοητό εχθρό, θα στεφανωθή από τον Χριστό.Η πείρα αποκτιέται από τα πυρά των δαιμόνων, που δέχεται ο στρατιώτης του Χριστού στην πνευματική του μάχη.Παρακατω θα δουμε συνοπτικα καποια πολυτιμα πνευματικα οπλα και το πως θα τα χειριζομαστε.

1. Πριν αρχίση την μάχη ο εχθρός, αρχίζει τον βομβαρδισμό με τους λογισμούς.Η ευχή του Ιησού είναι το βαρύτερο όπλο κατά των λογισμών του εχθρού.Η πνευματική προκοπή του αγωνιζόμενου δεν θα εξαρτηθή από τον καλό Πνευματικό Πατέρα, αλλά από τους καλούς λογισμούς του υποτακτικού.Για να εξαγνισθή ο νούς και η καρδιά, πρέπει ο άνθρωπος να μη δέχεται πονηρούς λογισμούς, αλλά ούτε και ο ίδιος να σκέφτεται πονηρά. Να ενεργή δε απλά και ταπεινά και ν΄ αγωνίζεται φιλότιμα.Ο πονηρός λογισμός, όταν συνεργασθή με τον σαρκικό παλαιό άνθρωπο, κάνει διπλό κακό στην ψυχή όπως και ο διάβολος, όταν συνεργασθή με άνθρωπο, κάνει διπλό κακό στον κόσμο.Οι βλάσφημοι όμως λογισμοί είναι όλοι του διαβόλου και όχι του ανθρώπου.

2. Η μεγαλύτερη αρρώστια στην εποχή μας είναι οι μάταιοι λογισμοί των κοσμικών ανθρώπων, που φέρνουν το άγχος. Την θεραπεία την δίνει μόνο ο Χριστός με την ψυχική γαλήνη, μαζί και την αιωνιότητα, αρκεί να μετανοήση ο άνθρωπος και να στραφή στον Χριστό.Ο πολύ αμαρτωλός έχει και πολύ υλικό για ταπείνωση και η πολλή ταπείνωση δέχεται την Θεία Χάρη, αρκεί ο άνθρωπος να αποφεύγη στην συνέχεια τις αφορμές, τα αίτια, για να την διατηρήση.

3.Όσο απομακρύνονται οι άνθρωποι από την φυσική ζωή, την απλή, και προχωρούν στην πολυτέλεια, αυξάνουν και το ανθρώπινο άγχος. Και όσο προχωρεί η κοσμική ευγένεια, τόσο χάνεται και η απλότητα, η χαρά και το φυσικό ανθρώπινο χαμόγελο.Ο Θεός είναι άπειρος νους, και ο άνθρωπος με τον νου Τον πλησιάζει. Ο Θεός είναι άπειρη αγάπη, και με καθαρή καρδιά ο άνθρωπος ζη τον Θεό. Ο Θεός είναι απλός, και με απλότητα πιστεύει ο άνθρωπος και αγωνίζεται ταπεινά και φιλότιμα ζη τα μυστήρια του Θεού.Τα χρόνια περνάνε, οι άνθρωποι γερνάνε. Μη κάθεστε λοιπόν στο σταυροδρόμι. Διαλέξτε ένα Σταυρό ανάλογα με το φιλότιμο σας και προχωρείτε σ'ένα δρόμο, από τους δύο της Εκκλησίας μας, και ακολουθήστε τον Χριστό στην Σταύρωση, εάν θέλετε να χαρήτε αναστάσιμα.

4. Θέλεις η προσευχή σου να γίνη καρδιακή, για να είναι ευπρόσδεκτη στον Θεό; Κάνε τον πόνο του συνανθρώπου σου δικό σου πόνο. Και μόνο ένας καρδιακός αναστεναγμός για τον πλησίον σου φέρει θετικά αποτελέσματα. Η θεϊκή πληροφορία της ευπρόσδεκτης προσευχής είναι η θεία παρηγοριά που νιώθει μετά την προσευχή ο άνθρωπος.Η νυκτερινή ήσυχη προσευχή πολύ βοηθάει με την ηρεμία της και είναι πιο αποτελεσματική και για την δική μας πνευματική ανάπτυξη, όπως και η νυκτερινή σιωπηλή βροχή πολύ ωφελεί στην ανάπτυξη των φυτών.Ο ύπνος μετά την δύση του ηλίου πολύ ωφελεί στο σώμα. Αλλά και η αγρυπνία μετά την δύση του ηλίου πολύ βοηθάει την ψυχή με την κατανυκτική προσευχή.

5. Τραβάτε συνέχεια κομποσχοίνι, μέχρι να ξεπαγώσουν τα πνευματικά λάδια, για να πάρη εμπρός η πνευματική μηχανή, να δουλεύη μόνη της η καρδιά την ευχή.Ανάλογα με την θυσία και την προσευχή που κάνει ο άνθρωπος για τον εαυτό του ή για τον συνάνθρωπο του, θα δεχθή και την θεία βοήθεια.Η εμπιστοσύνη στον Θεό για ότι δεν γίνεται ανθρωπίνως, είναι μια μυστική συνεχής προσευχή με θετικά αποτελέσματα.

6. Εάν πεινάη ο πλησίον σου, δώσε την τροφή σου. Εάν δεν υπάρχη πεινασμένος άνθρωπος, δώσε την τροφή σου στα πεινασμένα ζώα, γιατί εσύ θα ωφεληθής ψυχικά από την νηστεία για τον Παράδεισο, ενώ τα καημένα ζώα δεν έχουν Παράδεισο, έχουν όμως και το καλό, που δεν έχουν ούτε κόλαση.Η χαρά που νιώθει ο άνθρωπος, όταν δέχεται υλική ευλογία, είναι χαρά ανθρώπινη. Ενώ η χαρά που νιώθει, όταν δίνη ο άνθρωπος, είναι θεϊκή. Η θεϊκή έρχεται με το δόσιμο!

7. Όποιος κουράζεται για τον πλησίον του, από καθαρή αγάπη, ξεκουράζεται με την κούραση. Ενώ εκείνος που αγαπάει τον εαυτό του και τεμπελιάζει, κουράζεται και με το να κάθεται.Ο προκομμένος άνθρωπος, σε όποια ζωή κι αν βρεθή, είτε Μοναχός είτε λαϊκός, θα κάνη προκοπή πνευματική, γιατί θα εργασθή φιλότιμα. Ενώ ο άνθρωπος που δεν καλλιεργεί το φιλότιμο, που του χάρισε ο Θεός, ανεπρόκοπος θα είναι και στην μιά ζωή και στην άλλη.

8. Δέξου την αδικία σαν μεγάλη ευλογία, γιατί αποταμιεύεις απ΄αυτήν ουράνια ευλογία.Μην επιδιώκης όμως να σε αδικούν, γιατί αυτό κρύβει κακότητα ευγενική.Όταν αδικήσαι να μη λές : "Να το βρη από τον Θεό", γιατί τότε καταριέσαι με ευγένεια.Ο άνθρωπος που σου ζητάει ειλικρινή συγχώρεση, όταν σφάλλη, να τον συγχωράς, κάθε φορά που σφάλλει, με καλοσύνη να τον αγαπάς και από κοντά. Τον δε πονηρό που σου ζητάει δήθεν συγχώρεση, για να κάνη την δουλειά του και συνέχεια να σε μπλέκει στις υποθέσεις του, που βλάπτουν ψυχικά και άλλους ανθρώπους, συγχώρεσε τον εβδομήντα επτά φορές μαζεμένες και στο εξής να τον αγαπάς από μακριά και να εύχεσαι γι΄αυτόν. Δέξου την αδικία με χαρά, όταν δε σε βλάπτη ψυχικά. Όσο περισσότερο πνευματικός είναι ο άνθρωπος, τόσο λιγότερα δικαιώματα έχει σ΄αυτή την ζωή, διότι τα δικαιώματα του δικαίου τα φυλάει ο Χριστός στην ουράνια ζωή.

9.Οι άγιοι 'Aγγελοι δοξολογούν ακατάπαυστα τον Θεό με φτερουγισμένη ευλάβεια: 'Aγιος, 'Aγιος…Ο άνθρωπος για να πετάξη αγγελικά, πρέπει να πετάξη δηλαδή όλα τα ψυχικά του πάθη και τα υλικά του πράγματα στους φτωχούς, διότι όπου υλικός πλούτος εκεί πνευματική φτώχεια.Τον φτωχό άνθρωπο και ο ληστής ακόμη τον ευσπλαχνίζεται και τον ελεεί, ενώ τον πλούσιο ο ληστής τον κάνει ακτήμονα με άσχημο τρόπο. Καλό είναι ο άνθρωπος να γίνη ακτήμων μόνος του, από το Ιερό Ευαγγέλιο του Χριστού, για να κληρονομήση την ουράνια Βασιλεία Του.Επειδή η ουράνια ζωή των ανθρώπων θα είναι πια αγγελική, γι΄αυτό ορισμένοι φιλότιμοι νέοι την αρχίζουν από τούτη την ζωή, γίνονται Μοναχοί και ζούν με παρθενία, ακτημοσύνη και υπακοή.

10. Για να αναστηθή η ψυχή πνευματικά, πρέπει να σταυρωθή ο άνθρωπος, να πεθάνουν τα πάθη τα ψυχικά, κυρίως ο εγωισμός, το αναρχικό παιδί της υπερηφάνειας, που εμποδίζει την θεία Χάρη και σπάει τα μούτρα του ανθρώπου.Προσοχή, μη βγάλετε όνομα καλό, γιατί το όνομα σας θα γίνη ο μεγαλύτερος εχθρός της ησυχίας σας. Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται, για να μη βγάλη ο Μοναχός όνομα καλό από την προσεγμένη πνευματική του ζωή, διότι χάνει τους κόπους του από τους κοσμικούς επαίνους. Ενώ από την απρόσεκτη ζωή κανείς, όταν μετανοήση, επειδή έχει ξεπέσει στα μάτια των ανθρώπων, εξοφλά και καμιά αμαρτία.To καλό που κάνει ο άνθρωπος, όταν το κάνη γνωστό και υπερηφανεύεται, το εξοφλάει, κουράζεται άσκοπα και κολάζεται.

11. Μην καταπιέζετε εγωϊστικά τον εαυτό σας, πάνω από τις δυνάμεις σας, και δημιουργείτε άγχος. Ο Χριστός είναι στοργικός Πατέρας και όχι τύραννος. Τον φιλότιμο αγώνα μας χαίρεται ο Χριστός. Εάν δεν μπορούμε να αγωνισθούμε πολύ ή καθόλου, τουλάχιστον να το αναγνωρίζουμε ταπεινά και να ζητάμε το έλεος του Θεού. Εάν θα μας βοηθούσε και ή μη αναγνώριση, ούτε και αυτή θα μας την ζητούσε ο Χριστός. Για να ακούση κανείς το θείο μήνυμα του Λόγου του Θεού, για να αλλοιωθή, πρέπει και ο ίδιος να γυρίση το κουμπί του στην ίδια συχνότητα, που εκπέμπει ο Χριστός δια του Ιερού Ευαγγελίου, και να εφαρμόζη τις θείες Του εντολές με ευλάβεια.

12. Καλό είναι το να διαβάζη κανείς βιβλία πνευματικά, αλλά καλύτερα είναι το να το εφαρμόζη, να ζη πνευματικά.Σωστός είναι το να διαβάζη κανείς βιβλία πνευματικά, αλλά καλύτερα είναι το να τα εφαρμόζη, να ζη πνευματικά.Παλαιά οι άνθρωποι είχαν ακρίβεια στην ζωή τους, ειλικρίνεια, τιμιότητα κ.τ.λ. Τα δε υλικά πράγματα τότε ήταν φθηνά. Τώρα, δυστυχώς, στα χρόνια μας έφυγε από εμάς τους ανθρώπους η ακρίβεια, και ακρίβυναν τα υλικά πράγματα.Παλαιότερα οι Χριστιανοί σε κάθε ενέργειά τους έκαναν πρώτα τον Σταυρό τους, στα δε σοβαρά θέματα έκαναν πολλή προσευχή. Στην εποχή μας όμως, δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς, όχι μόνο δεν προσευχόμαστε και στα σοβαρά θέματα, αλλά ούτε και σκεφτόμαστε, και έτσι πληρώνουν και οι άλλοι τις απερισκεψίες μας

13. Όσοι γεννήθηκαν ανάπηροι ή έγιναν ανάπηροι από άλλους ή από δική τους απροσεξία, εάν δεν γογγύζουν, αλλά δοξάζουν ταπεινά τον Θεό και ζούν κοντά στον Χριστό, με τους Ομολογητάς θα τους κατατάξη ο Θεός.Ο καλός Θεός είναι όλο φιλότιμο και συγκινείται και από την τιποτένια μας προσφορά! Ενώ εμείς οι άνθρωποι τρώμε το γλυκό μέλι, στον Θεό προσφέρουμε το κερί, και ο Θεός χαίρεται την προσφορά μας!Ενώ ο Θεός με τα σκουπίδια και την κοπριά τρέφει τα δέντρα, και μας κάνουν τους ωραίους αρωματισμένους καρπούς, και μας προσφέρει πλούσια την ευλογία Του, εμείς οι ταλαίπωροι άνθρωποι με την αχαριστία μας, ενώ τρεφόμαστε από τους ωραίους καρπούς και τους κάνουμε κοπριά, έχουμε δυστυχώς και την υπερηφάνειά μας!Όλοι οι άνθρωποι δέχονται τις πλούσιες ευλογίες του Θεού, αλλά λίγοι ευχαριστούν τον θεό και είναι ευχαριστημένοι κοντά στον Χριστό.Πολλοί άνθρωποι τα έχουν όλα, αλλά έχουν και λύπη, γιατί τους λείπει ο Χριστός.


Γενέθλιον της Θεοτόκου τη 8η - 9 - 1980Κουτλουμουσιανό Κελλί "Παναγούδα"'Aγιον Όρος Μοναχός ΠαϊσιοςΤέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: