Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2009

ΝΑ, Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΣ, ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ!!


ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΙΚΟΥ ΤΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΤΑ ΠΙΣΤΕΩΣ, ΕΥΛΑΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΥ ΘΕΟΥ ΕΙΣΙΟΝΤΩΝ ΕΝ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΔΕΗΘΩΜΕΝ.

Έχουμε αναφέρει ότι δεν τελείται ή θεια Λειτουργία, εάν επά­νω στην Αγία Τράπεζα δεν υπάρχει ιερό Αντιμήνσιο. Είναι ένα ιερό κάλυμμα, διπλωμένο, επάνω στο οποίο σχηματίζει ο ιερεύς με το Ευαγγέλιο το σημείο του Σταυρού, λέγοντας το "Ευλογημένη ή Βασι­λεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος". Στις τέσσερις γωνίες του εικονίζονται οι τέσσερις Ευαγγελιστές. (Στύλος και εδραίωμα της αληθείας είναι το Ευαγγέλιο του Κυρίου.) Στο κέντρο του Αντιμηνσίου εικονίζεται το Πάθος (αριστερά ή Αποκαθήλωσις, δεξιά ή Ανάστασις, κάτω ο Πανάγιος Τάφος του Κυρίου και πάνω ο Γολγοθάς με τους τρεις Σταύρους). Έχουμε ακόμη την παρουσία των Αγγέλων - "των Αγγέλων ο δήμος κατεπλάγη όρων Σε..." τον στυλό όπου έδεσαν τον Κύριο, το φραγγέλιο, τον πετεινό, πού λάλησε τρεις φορές, τον σπόγγο, τον κάλαμο, την λόγχη και όλα τα άλλα, τα οποία χρησιμοποιήθησαν στο Μαρτύριο του Κυρίου. (' Υπάρχουν διάφοροι τύποι Αντιμηνσίων.)
Στο Αντιμήνσιο συρράπτεται ένα άλλο ύφασμα, κόκκινο, μετα­ξωτό, πού λέγεται "ειλητό" κι εκεί είναι αποτυπωμένος ο πανάγιος Τάφος. Εκείνο δεν μπορούμε να το δούμε. Στα Αντιμήνσια πολλές φορές ράβουμε και άγια Λείψανα Στις άνω γωνίες τους.
Επάνω στο Αντιμήνσιο τελείται ή Θεία Λειτουργία και χρησι­μοποιείται ενίοτε αντί Αγίας Τραπέζης. Μυρίζει άγιο μύρο, διότι με Αντιμήνσια σκουπίζουμε το μύρο κατά τον καθαγιασμό της Αγίας Τραπέζης. Έτσι "καθιερώνεται" και αγιάζεται και στη συνέχεια υπογράφεται, φέρον την σφραγίδα του καθαγιάζοντας επισκόπου.
Αρκετές φορές μου έχουν αναφέρει ευλαβείς ιερείς και διάκο­νοι ότι, κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας και μετά τον Χερουβικό Ύμνο, οπότε το Αντιμήνσιο είναι ανοικτό, και εις ανύποπτο χρόνο, εξέρχεται εξ αυτού άρρητος ευωδιά αγίων Λειψάνων!


Για παράδειγμα αναφέρω τον Ιερέα π, Δημήτριο Γκαγκαστάθη, πού ομολογούσε ότι: "Κατά την ώρα του Χερουβικού ή Αγία Τράπεζα έβγαλε άρωμα... "Έβγαινε ως ένας μικρός στύλος καπνού και ευωδίαζε όλον τον Ναό. Κατανυκτική Λειτουργία, πού δεν περιγράφεται. Να, ή Θρησκεία μας, φωνάζει ότι είναι ζωντανή!"
"Και τώρα σε κάθε Θεία λειτουργία ή Αγία Τράπεζα των Ταξιαρχών βγάζει άρωμα μετά την Μεγάλη Είσοδο, πού βάζω τα "Άχραντα Μυ­στήρια επάνω".


Εκ. Ορθόδοξος Κυψέλη, "Παπα - Δημήτρης Γκαγκαστάθης, Βίος – θαύματα νουθεσιαι και επιστολαί", Θεσ/νικη 1975, σελ,

Δεν υπάρχουν σχόλια: