Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Πορεία στην πυραμίδα του Ταϋγέτου και τον προφήτη Ηλία.
Είναι θεσμός, έθιμο ή ακόμα και ένα προσωπικό στοίχημα για τον καθένα ξεχωριστά.

Κάθε χρόνο του Προφήτη Ηλία στην Σπάρτη και στην ευρύτερο περιοχή της Λακωνίας παρέες φίλων, ερασιτέχνες πεζοπόροι, οργανωμένοι ορειβάτες ακόμα και τουρίστες που θέλουν να δουν τον «κόσμο» από ψιλά ξεκινάνε την πορεία προς την υψηλότερη κορυφή του αρσενικού βουνού. Του Ταϋγέτου. Εκεί που στέκεται η πιο όμορφη και γνωστή φυσική πυραμίδα της χώρας. Στην κορυφή του Αϊ Λιά όπως το λένε οι ντόπιοι.

Φεύγοντας από τα τσιμέντα της πόλης φτάνεις με το αυτοκίνητο μέχρι το καταφύγιο του Ταϋγέτου και από εκεί ξεκινάς την άνοδο για την κορυφή με τα πόδια. Οι πιο γρήγοροι φτάνουν μέσα σε 1.30 ώρα. Οι πιο χαλαροί σε 3-4 ώρες ακολουθώντας το γνωστό μονοπάτι. Ακολουθώντας την πορεία σε πιάνει ρίγος αγναντεύοντας την ομορφιά της μαγευτικής θέας.

Περνώντας το σημείο «πόρτες» είναι σαν να φτάνεις στην τελική ευθεία. Φτάνεις στην κορυφή, προσκυνάς την πέτρινη εικόνα του προφήτη Ηλία και

ανάβεις ένα κεράκι στον προφήτη των βουνών. Το εκκλησάκι που λειτουργεί μια φορά τον χρόνο.

Βρίσκεις μια γωνιά και στήνεις τα πράγματά σου. Οι φωτιές έχουν ήδη ανάψει δίχως ξύλα ή άλλα υλικά. Η φωτιά καίει όλη την νύχτα με πολλά κιλά λιβάνι και τα μάτια το πρωί είναι κατάμαυρα. Οι πιο τολμηροί έχουν πάρει και το κονιάκ τους μαζί για να περάσουν την νύχτα καθώς το κρύο πέφτει μέσα στο κόκκαλο.

Άλλοι πάνε στην άκρη της πυραμίδας και ανάβουν ένα δυο καπνογόνα και δείχνουν στους φίλους τους που είναι στην Σπάρτη και τα γύρω χωριά ότι έφτασαν. Οι στιγμές είναι μοναδικές.

Η πιο μοναδική στιγμή είναι όταν ο ήλιος φέρει την σκιά της κορυφής και δεις τον σχηματισμό της πυραμίδας. Μαγικό.

Το ξημέρωμα σε βρίσκει πολύ νωρίς. Μετά της 4.00 το πρωί ο ήλιος «σκάει από την ανατολή και πρέπει σιγά σιγά να φύγεις γιατί οι θερμοκρασίες φτάνουν όχι σε ανθρώπινα επίπεδα.

Κάποτε είχαν φτάσει Βέλγοι να εξερευνήσουν το φαινόμενο της πυραμίδας και να το συσχετίσουν με αρχαία συγγράμματα και σχεδιασμούς που σε παραπέμπουν στις πυραμίδες της Αιγύπτου.

Αν δεν το έχεις ζήσει δεν μπορείς να το φανταστείς και να το περιγράψεις. Ο γραφών έχει ανεβεί δυο φορές και οι αναμνήσεις είναι υπέροχες.

Και του χρόνου σε όλους με υγεία

Γ.Π


Δεν υπάρχουν σχόλια: