Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΔΙΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΗΣ. ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΕΤΡΑΧΗΛΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ.


Το Σάββατο 9 Ιουλίου ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου κ. Γιώργος Χριστόπουλος και οι ιερείς του Μητροπολιτικού ναού της πόλης, υποδέχτηκαν αντιπροσωπεία Τριγλιανών της Χαλκιδικής με επικεφαλής τον αρχιμανδρίτη πατέρα Χρυσόστομο, οι οποίοι μετέφεραν το Ιερό Πετραχείλιο του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, ώστε να εκτεθεί σε προσκύνημα, μαζί με το αντίγραφο της Ιεράς εικόνας της Παναγίας επισκέψεως, στο μητροπολιτικό ναό της Παντοβασίλισσας Ραφήνας.

Την πομπή απ’ το δημαρχείο της πόλης, όπου η Αγία Επίσκεψης, ακολούθησαν ο δήμαρχος κ. Χριστόπουλος, ο βουλευτής κ. Καντερές, η πολιτευτής κα Μουζάκα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Στέφος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και πλήθος πιστών.

Την επομένη, εορτή των εκ Τριγλίας Οσιομαρτύρων, μετά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής πατήρ Ιερόθεος και τη δοξολογία, τελέστηκε μνημόσυνο στον τάφο του ευεργέτη των Τριγλιανών, Φίλιππου Καβουνίδη. Επίτιμη καλεσμένη η κόρη του Φίλιππου Καβουνίδη, Γνωσιθέα Σταμπέλου με μέλη της οικογενείας της.

Καταλυτική και συγκινητική η ομιλία του δημάρχου κ. Χριστόπουλου, μετά το τέλος της δοξολογίας, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στα έργα και ημέρες του εκλιπόντος και στα ιερά κειμήλια που σώθηκαν χάρη στην αυτοθυσία του. Χαρακτηριστικά τα αποσπάσματα των όσων είπε ο δήμαρχος κ. Χριστόπουλος

«Βρισκόμαστε κάτω από την σκέπη της ιερής εικόνας της Παντοβασίλισσας (βρίσκεται στο ναό), υπό το άγιο, άγρυπνο και ανακουφιστικό βλέμμα της Αγίας Επίσκεψης (αντίγραφο που φυλάσσεται στο γραφείο Δημάρχου) και ταυτόχρονα τιμούμε και προσκυνάμε το ιερό πετραχήλι του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης (μεταφέρθηκε απ τη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής)».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό του αείμνηστου Φίλιππου Καβουνίδη: «Ο Φίλιππος Ευστρατίου Καβουνίδης, γεννήθηκε στην Τρίγλια της Βιθυνίας το 1876 και αναπαύτηκε για πάντα στη Ραφήνα Αττικής το 1940. Παντρεύτηκε την Αικατερίνη Καλαφάτη, μικρότερη αδερφή του Εθνομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και απέκτησαν 6 παιδιά.

Με την κατάρρευση του Ελληνικού μετώπου στο Εσκί Σεχίρ, τον Αύγουστο του 1922 και τη Μικρασιατική καταστροφή , αψηφώντας τον κίνδυνο, σπεύδει έγκαιρα να βοηθήσει τους Τριγλιανούς να γλιτώσουν από το μαχαίρι των Τούρκων. Με κίνδυνο να συλληφθεί, αφού ήταν τρεις φόρες καταδικασμένος σε θάνατο από τις Τουρκικές αρχές, γύρισε τις εκκλησιές του χωριού (της Παντοβασίλισσας, του Αγίου Ιωάννου, του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Επίσκεψης) και πήρε μαζί του τις θαυματουργές εικόνες της Παναγίας της Παντοβασίλισσας, την Αγία Επίσκεψη, τα Ευαγγέλια, τους Σταυρούς, τα αργυρά σκευή, τα άμφια και τα μουσικά όργανα της φιλαρμονικής της Τρίγλιας. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο καπετάν Φίλιππος, τα πέρασε στη Ραφήνα. Του θύμιζε άλλωστε τόσο πολύ την Τρίγλια».

Για να καταλήξει: «Αγαπητοί φίλοι και φίλες, από τη θέση του Δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου, δεσμεύομαι μέσα στον ιερό χώρο της εκκλησίας μας ότι τίποτα δεν θα διαταράξει τους δεσμούς της Ραφήνας και της Τρίγλιας, του Δήμου Νέας Προποντίδας, όπως έχει πλέον ονομαστεί με τον Καλλικράτη. Αντιθέτως, θα προσπαθήσω να ενισχύσω ακόμα περισσότερο την αγάπη και τα δεσμά των δυο αδελφών πόλεων. Όλα τα άλλα σας παρακαλώ να τα αφήσετε έξω από τον ιερό χώρο».

http://www.dhmoths.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: