Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Εκκλησία η κιβωτός της σωτηρίας και η μακαριότητα των Αγίων
Τη χαμένη ένωση με το Θεό δεν μπορούσε κανένας άλλος ν' αποκαταστήσει, παρά μόνο ο Υιός του Θεού. Εκείνος, με την αμέτρητη αγαθότητα και τη συγκατάβασή Του προς τον έκπεσμένο άνθρωπο, την αποκατέστησε με τον πιο σοφό και θαυμαστό τρόπο. Κι οι άξιοι κι εκλεκτοί άνθρωποι αξιοποίησαν την σωτήρια αποκατάσταση που μας χάρισε.

Με τι τρόπο κατορθώθηκε η αποκατάσταση αυτή; Με το ν' αναλάβει ο Υιός του Θεού την ανθρώπινη φύση χωρίς αμαρτία και να εκπληρώσει με τη φύση αυτή τη δικαιοσύνη του Θεού. Ανέλαβε πάνω Του τη δική μας κατάρα, έπαθε και πέθανε για μας, κατάργησε το θάνατο με την ανάστασή Του εκ νεκρών. Έτσι χάρισε και σε μας την αθανασία, την ανάσταση. Ίδρυσε στη γη την Εκκλησία Του, με κεφαλή της τον ίδιο και καθοδηγητή το Άγιο Πνεύμα. Μέσα στην Εκκλησία χορήγησε όλα τα μέσα που βοηθούν τον άνθρωπο ν' αποκαταστήσει τον διαρραγέντα δεσμό του με το Θεό. Μας έδωσε τα μυστήρια, τις εντολές Του, τους ποιμένες και διδασκάλους. Μας δώρισε το βάπτισμα, το χρίσμα, τη μετάνοια, τη θεία ευχαριστία και το λόγο Του.

Όποιος θέλει να ζήσει ενωμένος με το Θεό λοιπόν, πρέπει να ενωθεί με την Εκκλησία. Αυτή μας διδάσκει και κατέχει τα άγια μυστήρια που μας οδηγούν στην αγιότητα, την αλήθεια και τη βασιλεία των ουρανών. Τότε είναι σίγουρο πως θα σωθεί.

Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης
μετάφραση: Πέτρος Μπότσης
επιμέλεια: Πέτρος Μπότσης

Μπότσης Πέτρος, 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: