Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Ο ΔΕΡΜΑΤΙΝΟΣ ΧΙΤΩΝΑΣ

Ο Virgil Georgiou, ο διεθνούς φήμης Ρουμάνος μυθιστοριογράφος, στο συγκεκριμένο βιβλίο περιγράφει την πορεία και τη ζωή του ήρωα Ρολάνδου Πανσέληνου, χρησιμοποιώντας την ως αφορμή να μιλήσει για την "νεκρότητα" της ανθρώπινης φύσεως. Μία "νεκρότητα" που ως "εν τω θανάτω ζωή", εκδηλώνεται στην περίπτωση του Πανσέληνου με μια αλυσίδα από κάθε λογής προσβολές, ύβρεις, βασανιστήρια, καταδιώξεις και πλεκτάνες.

Σχεδόν αριστοτεχνικά ο συγγραφέας υφαίνει το δίχτυ της ανθρώπινης ζωής όπως αυτό απλώνεται μετά την «πτώση» του ανθρώπου και την έξοδό του από τον παράδεισο. Καταφέρνει έτσι να συνδέσει τη ζωή του ανθρώπου γενικά με τα κορυφαία προβλήματα, που τη σημασία τους ο σημερινός άνθρωπος απώλεσε, παραδέρνοντας στον κυκεώνα της σύγχρονης κοινωνίας του.

Η λύση έρχεται σαν τελική έξοδος και κάθαρση μέσα από την κορύφωση της αγάπης μιας ψυχής που θυσιάζεται.

Ο διάσημος Ρουμάνος μυθιστοριογράφος Virgil Georgiou, γεννήθηκε το 1916 στο Ραζμποένι Νεάμτς της επαρχίας Μολδαβίας της Ρουμανίας. Σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία στα πανεπιστήμια Βουκουρεστίου και Χαϊδελβέργης. Υπηρέτησε στο διπλωματικό κλάδο. Το 1963 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στο Παρίσι, όπου απεβίωσε το 1992.

Ο Virgil Georgiou, ήταν πολυγραφότατος συγγραφέας. Τον απασχόλησαν η ιστορία και η Εκκλησία της Ρουμανίας. Το πιο γνωστό έργο του είναι "Η εικοστή Πέμπτη ώρα", που σημείωσε μεγάλη εκδοτική επιτυχία. Από τις εκδόσεις Ακρίτας κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά του "Ο Θεός στο Παρίσι".

Δεν υπάρχουν σχόλια: