Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΧΡΙΔΟΣ. Νεαροί μου, θέλω να σας ευχαριστήσω πού με προσκαλέσατε να σας μιλήσω για την απαισιοδοξία των νέων και να σας παρακαλέσω το εξής: Να μην επιτρέπετε ποτέ στον εαυτό σας να σας μπερδεύει ή να σας εντυπωσιάζει ή θέση, το επάγγελμα, ή στολή ενός ανθρώπου. Να ξέρετε ότι ή κοινωνική μας θέση εξαρτάται περισσότερο από την κοινωνία στην οποία ζούμε, παρά από εμάς τούς ίδιους. Γι' αυτό το λόγο μην σφάλλετε και μην αξιολογείτε ποτέ έναν άνθρωπο μόνο από την κοινωνική του θέση ή μόνο από τον τίτλο του.


Μην κρίνετε τούς ανθρώπους από τη στολή τους και την εξωτερική τους εμφάνιση, αλλά από το εσωτερικό τους και από όλα όσα εξαρτώνται από τούς ίδιους. Ή κοινωνική θέση δεν εξαρτάται από τον καθένα μας, αυτό πού εξαρτάται από εμάς τούς ίδιους είναι ή ποιότητα των αισθημάτων μας, ή ποιότητα των σκέψεων μας και ή ποιότητα της βούλησης μας. Εν συντομία, από εμάς προσωπικά εξαρτάται μόνο ή ποιότητα της ψυχής μας. Ή ποιότητα της ψυχής μας εξαρτάται από εμάς τούς ίδιους -εμείς είμαστε οι κυρίαρχοι της.


Θα χαρώ, εάν με την ομιλία μου καταφέρω να αποβώ χρήσιμος στην κοινωνία. Χαίρομαι και μακάρι να καταφέρω με την ομιλία μου να σας εμπνεύσω θάρρος και αισιοδοξία. Χαίρομαι, αν εγώ ως μοναχός, πού φορώ ράσο, κατορθώσω να σάς προσφέρω κάτι καλό μ' αυτή την ομιλία, γιατί θα είναι στη συνέχεια και σε σάς πιο εύκολο να προσφέρετε κάτι καλό στην κοινωνία. Εσείς, πού θα είστε οι μελλοντικοί καθηγητές, αξιωματούχοι, δικαστές, πολιτικοί, υπουργοί. Ό μελλοντικός τίτλος σας και ή κοινωνική σας θέση θα σάς διευκολύνουν να προσφέρετε το καλό στην κοινωνία. Βέβαια, ή κοινωνική σας θέση και ό μελλοντικός τίτλος από μόνα τους δεν θα σάς καταστήσουν ικανούς για το σωστό, αν εσείς από μόνοι σας δεν παλέψετε με τον εαυτό σας να γίνετε ικανοί για καλές πράξεις.

Ό Επίκτητος, ό στωικός φιλόσοφος, ήταν σκλάβος και παρόλο πού ήταν σκλάβος ήταν τόσο καλός, πού αποτελούσε πρότυπο και παράδειγμα σε αντίθεση με τον Καλιγούλα, πού παρόλο πού ήταν αυτοκράτορας, ήταν ποταπός και ανήθικος.
Ή στολή του αξιωματικού δεν θα σάς κάνει γενναίους, ούτε το ράσο του Ιερέα ευσπλαχνικούς, ούτε ή δικαστική τήβεννος δίκαιους, ούτε ή πολυθρόνα του υπουργού δυνατούς, εάν ή ψυχή σας δεν είναι γεμάτη από γενναιότητα, φιλευσπλαχνία, δικαιοσύνη και ψυχική δύναμη.
Πρέπει να έχετε ψυχή πού θα είναι ικανή για τρία πράγματα: να υπομένει, να αγαπάει τη ζωή, αλλά και να θυσιάζεται.

Τέτοια ψυχή δεν θα έχετε ποτέ, εάν είστε απαισιόδοξοι. Ό απαισιόδοξος δεν μπορεί να θυσιάσει τη ζωή του, γιατί ή ζωή γι' αυτόν δεν έχει αξία και εκείνο πού δεν έχει αξία, μπορεί μόνο να «πεταχτεί» και όχι να θυσιαστεί. Όταν ό άνθρωπος προσφέρει κάτι πού αγαπάει, τότε θυσιάζεται, ενώ όταν προσφέρει κάτι πού μισεί, τότε δεν θυσιάζεται, αλλά το «πετά».
Ό απαισιόδοξος δεν μπορεί να αγαπήσει τη ζωή, επειδή του φαίνεται πώς δεν έχει νόημα και χαρά. Ή ζωή για τον τέτοιου είδους άνθρωπο είναι ανοησία, πόνος, απερισκεψία, θλίψη και έτσι δεν την αγαπά.

Ό πεσιμιστής τελικά δεν μπορεί να υπομείνει τη ζωή, για τούς ίδιους λόγους πού δεν μπορεί να αγαπήσει τη ζωή. Ό άνθρωπος μπορεί να αντέξει τον πόνο, πού έχει κάποιο νόημα και τέλος. Δεν μπορεί να αντέξει όμως τον πόνο πού δεν έχει ουσία και τέλος. Ή ζωή των απαισιόδοξων ανθρώπων είναι απερίσκεπτος και ατελείωτος πόνος.
"Αν είστε απαισιόδοξοι δεν θα μπορέσετε ούτε να θυσιαστείτε, ούτε να αγαπήσετε τη ζωή, ούτε καν να την υπομείνετε. Ή ψυχή σας δεν θα είναι ικανή για κανένα από τα παραπάνω. Αντίθετα θα είναι ικανή για άλλα τρία, δηλαδή: είτε για ανοησίες, ή για άσκοπη περιπλάνηση ή για τεχνάσματα ή για ακινησία ή για αυτοκτονία. Στις τρεις τελευταίες περιπτώσεις δεν θα είστε χρήσιμοι για τη ζωή, ούτε ή ζωή θα έχει σημασία για σας. Στις τρεις τελευταίες περιπτώσεις ή ζωή στην ιλιγγιώδη πορεία της θα σας «κοιτάξει» περιφρονητικά και θα περάσει πολύ γρήγορα από δίπλα σας. Ή ζωή σαν βουερό και ασημένιο ποτάμι θα προσπεράσει πολύ γρήγορα δίπλα από τον απαισιόδοξο νερόλακκό σας. Μάταια από το νερόλακκο αυτό θα πετάξετε λάσπη και συκοφαντίες στη ζωή. Νομίζετε ότι θα θολώσετε τη ζωή; Όχι, θα θολώσετε μόνο την οπτική σας και την ψυχή σας. Πιστεύετε πώς με την απαισιοδοξία σας, θα σταματήσετε και θα καταστρέψετε τη ζωή; Είναι τόσο απίθανο να την καταστρέψετε, όσο απίθανο είναι ένας ελέφαντας, πού κάθεται κάτω από τούς καταρράκτες του Νιαγάρα να προσπαθήσει με την προβοσκίδα του, να γυρίσει πίσω τον καταρράκτη.

Ή απαισιοδοξία αποτελεί ένα ανίσχυρο πείσμα απέναντι στη ζωή. Από αυτό το πείσμα αρρωσταίνει και πάσχει ό απαισιόδοξος άνθρωπος, πού αποτελεί μόνο ένα κομμάτι της ζωής. Ή ίδια ή ζωή δεν παθαίνει τίποτε.
Αποφάσισα λοιπόν σήμερα να μιλήσω για την απαισιοδοξία των νέων, επειδή ή απαισιοδοξία σας προκαλεί πόνο και θλίψη.

Ή απαισιοδοξία προκαλεί πόνο και θλίψη και πλήττει πρώτα εσάς πού είστε νέοι και πού έντονα λαχταράτε τη χαρά. Ή απαισιοδοξία στη συνέχεια προκαλεί πόνο και θλίψη στην πατρίδα, πού σας αναθρέφει για να δοξάσετε τον εαυτό σας και την ίδια, με τα έργα σας. Σάς αναθρέφει για να δοξάσετε τον εαυτό σας με τα έργα σας και όχι για να μεμψιμοιρείτε στις όχθες του ποταμού Σάββα και Δούναβη, φυλακισμένοι στις θλιβερές σκέψεις σας. Σας αναθρέφει όχι για να καθόσαστε, όπως κάθονταν και έκλαιγαν οι Ισραηλίτες στα ποτάμια της Βαβυλώνος, τον καιρό της σκλαβιάς τους στον Ναβουχοδονόσορα. Άλλωστε, ό πεσιμισμός σας μοιάζει με ανατολίτη, μοχθηρό τύραννο, πού αλυσοδένει και συνθλίβει τούς ανθρώπους. Σας εύχομαι λοιπόν μ' oλη την καρδιά μου, να βρείτε τη δύναμη να ντραπείτε, όταν αισθανθείτε σκλάβοι του σκοτεινού και μοχθηρού τύραννου -της απαισιοδοξίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: