Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΠΗΤΕΡ ΓΚΙΛΚΟΥΪ
Η ελληνική έκδοση «Ορθόδοξες προσεγγίσεις») δημοσιεύει ότι κυκλοφόρησε το βιβλίο του π. Πήτερ Γκίλκουϊστ (εις την Αγγλική γλώσσα), με τίτλο: «Επιστρέφοντας στο σπίτι σας» και υπότιτλο: «Γιατί οι προτεστάντες κληρικοί γίνονται ορθόδοξοι» (BEN LOMOND CALIFORNIA U.S.A. 1992).

Ό π. Πήτερ Γκίλκουϊστ πρώην προτεστάντης, μετά από κατήχηση χειροτονήθηκε ιερέας στην ' Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αντιοχείας Βορείου Αμερικής. Δραστήρια προσωπικότητας, γνώριμος από τις θεολογικές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική. 

Επιμελητής εκδοτικού οίκου, συγγραφέας πολλών βιβλίων κτλ. από τη δεκαετία τού '60 υπήρξε διευθυντής της οργανώσεως «Σταυροφορία για τον Χριστό στις πανεπιστημιουπόλεις» της Αμερικής. Ή ιεραποστολική αυτή κίνηση είναι ευαγγελική διομολογιακή χριστιανική οργάνωση για τον ευαγγελισμό των νέων των πανεπιστημίων (έτος ιδρύσεως 1951, Καλιφόρνια. Έχει παραρτήματα σε 190 χώρες). Πρόσφατα το βιβλίο τού π. Π. Γκίλκουϊστ μεταφράστηκε και στην ελληνική').
Στον πρόλογο αναφέρεται oτι το περιεχόμενο ενδιαφέρει τούς Προτεστάντες αλλά και τούς πιστούς των παραδοσιακών Ορθοδόξων χωρών, oπως τούς Έλληνες κτλ. Ή ωφέλεια πολλαπλή: Αφ' ενός, ή εμπειρία τού αγωνιώδους οδοιπορικού αναζητήσεως της αλήθειας πού είναι ό Ιησούς Χριστός και αφ' ετέρου, πώς ή κοινότητα των Προτεσταντών αγκυροβόλησε στον «εύδιο» λιμένα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και «επέστρεψαν στο σπίτι τους».


Ας παρακολουθήσουμε περιληπτικά το οδοιπορικό τους: Στην Αμερική, το Φεβρουάριο τού 1987, ή Ορθόδοξη Εκκλησία και οι πιστοί είχαν πανηγύρι εβδομάδων. Μετά από κατήχηση επέστρεψαν στην Ορθοδοξία και χειροτονήθηκαν εξήντα νέοι διάκονοι και ιερείς, καθώς και διακόσιοι λαϊκοί, πρώην ευαγγελικοί Προτεστάντες. «Πολλοί από αυτούς τούς Ορθόδοξους ιεραποστόλους κληρικούς ήταν στο παρελθόν ηγέτες και αστέρες της οργανώσεως «Σταυροφορία για τον Χριστό στις πανεπιστημιουπόλεις», oπως αναφέρει ό Επίσκοπος Πίτσμπουργκ Μάξιμος.
Για τον ορθόδοξο προσανατολισμό τους βοήθησε ή απόφαση των υπευθύνων της Ιεραποστολικής ομάδος να μελετήσουν ανεξάρτητα ό ένας από τον άλλο τα αρχαία κείμενα. 

Σε κοινές συναντήσεις ανταλλαγής απόψεων και συμπερασμάτων συμφωνούσαν oτι ή αρχαία Εκκλησία της Καινής Διαθήκης ήταν ευχαριστιακή, Ιεραποστολική. Οι επίσκοποι εκπροσωπούν το Χριστό και τούς Αποστόλους. Μελέτησαν τις επτά Οικουμενικές Συνόδους, το σχίσμα, το FILIOQUE κτλ.
Οι μελετητές ικανοποιήθηκαν από τα στοιχεία πού προέκυψαν και αποδέχθηκαν ότι αυτή είναι ή Εκκλησία ή οποία «ταυτίζεται με τη σημερινή Ορθόδοξη Εκκλησία τού Χριστού». Τελικά εισήλθαν σε πλήρη κοινωνία με την κανονική «Ορθόδοξη Εκκλησία τού Χριστού» με ζήλο και φιλοδοξία «να κάνουν την Αμερική Ορθόδοξη».


0ι παριστάμενοι Μητροπολίτες στη χειροτονία τους ήσαν απόλυτα βέβαιοι για την ειλικρινή τους μεταστροφή, ώστε ένας εξ αυτών δήλωσε: «Την προηγούμενη εβδομάδα είχα πει στους Ευαγγελικούς, καλώς ήρθατε στο σπίτι σας. Σήμερα λέω, «γύρισε στο σπίτι σου Αμερική! Γύρισε στην πίστη του Πέτρου και τού Παύλου».
Ό π. Π. Γκίλκουϊστ σημειώνει στο βιβλίο του: «Προσήλθα (στην Ορθοδοξία) επειδή ήμουν πεπεισμένος με βάση την Αγία Γραφή και την Ιστορία, ότι ή διδασκαλία της Εκκλησίας ήταν σωστή, ότι αυτή ήταν ή αληθινή πίστη. Στην πορεία ανακάλυψα το αληθινό πνευματικό βάθος της Ορθόδοξης πίστης... Ζώντας στο καινούργιο Ορθόδοξο σπίτι μας από το 1987, αισθανόμαστε όλο και πιο ευγνώμονες πού είμαστε έδώ... Για μας ή Ορθοδοξία δεν ήταν ένα «άλμα στην πίστη»... ήταν επιστροφή στο σπίτι μας». Το 1986 ό Μητροπολίτης Φίλιππος μας είπε: «Το Άγιο Πνεύμα (σας) έχει οδηγήσει «εν γη ευθεία». Οι σκέψεις του ενθάρρυναν την προσπάθεια και συνεχίζουμε με τις ευλογίες του να ερευνούμε. Ό π. Πήτερ Γκίλκουϊστ κλείνει το βιβλίο του ως έξης: «Ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να εισαγάγουμε τη Βόρεια Αμερική στα πλούτη αυτής της ιστορικής πίστης».

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΣΚΑΝΤΑΜΗΣ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ. ΑΡΙΘΜΟΣ 98. ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: