Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ ΚΑΛΛΟΣ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΜΠΕΛΣΙΝΤΟ

ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΛΜΟΥΚΟΥ.


Κατά τη διάρκεια του ελληνικού φεστιβάλ της κοινότητας Αγίας Τριάδος στην πόλη Γουώτερμπουρυ του Κονέκτικατ, ένας ψηλός και χαμογελαστός κληρικός εξηγούσε στους Αμερικανούς επισκέπτες τον Ορθόδοξο ναό. Τις εικόνες, τις κανδήλες, τον αρχιερατικό θρόνο, το αναλόγιο των ιεροψαλτών, το ιερό βήμα και γενικότερα τον εσωτερικό διάκοσμο. Μιλούσε για την Ορθοδοξία με ζήλο και μεράκι, ενώ συστήθηκε στους επισκέπτες ως διάκονος Δημήτριος Μπελσίντο.
Σε συνέντευξη του στον «Εθνικό Κήρυκα» είπε: «είμαι μόνιμος Διάκονος έδώ στον ναό της Αγίας Τριάδος», ενώ αποκάλυψε: «έχω μεταστραφεί στην Ορθοδοξία από τον Ρωμαιοκαθολικισμό».


Στην ερώτηση τί τον προσείλκυσε στην Ορθοδοξία, είπε: «πριν από χρόνια είχα πάει στην Ακολουθία της Αναστάσεως τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου σε Ορθόδοξη εκκλησία κι έμεινα κυριολεκτικά εκστατικός από την ομορφιά, την ατμόσφαιρα, τα κανδήλια, τις εικόνες την ψαλμωδία του «Χριστός Ανέστη» στην ελληνική γλώσσα Παρατήρησα ότι οι πιστοί μέσα στο ναό έκαναν το σημείο του σταυρού διαφορετικά από έμενα πού έκανα τον σταυρό μου όπως τον κάνουν οι Ρωμαιοκαθολικοί. Ρώτησα αν υπάρχει κάποιος συμβολισμός γι' αυτό, κι έτσι άρχισα σιγά - σιγά να ανακαλύπτω το κάλλος της Ορθοδοξίας».
Ό διάκονος Δημήτριος είπε επίσης: «όταν ανακάλυψα ότι ή θεολογία και ή διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας πηγαίνουν πίσω στην εποχή των Αποστόλων και ότι από τότε παραμένει αναλλοίωτη, άρχισα να ερευνώ περισσότερο, κι όσο ερευνούσα τόσο ανακάλυπτα ότι ή αλήθεια και ή γνησιότητα βρισκόταν έδώ στην Ορθοδοξία».
Ό διάκονος Δημήτριος, έκδηλα συγκινημένος, υπογράμμισε: «όταν ήλθα έδώ στην κοινότητα όλοι με υποδέχθηκαν με θέρμη, με αγάπη, με ενδιαφέρον, πράγμα το όποιο με συγκίνησε πολύ».
Ό διάκονος Δημήτριος έσκυψε και αγκάλιασε τον Ηλία Παπουτσή, λέγοντας: «ό κ. Ηλίας μού δίδαξε και με διδάσκει να ψέλνω στην ελληνική γλώσσα» ενώ άρχισε να ψέλνει το «Χριστός Ανέστη» στην Ελληνική και τόνισε: «του οφείλω πολλά πάντοτε αφιερώνει χρόνο και μου μαθαίνει τους ύμνους ατά Ελληνικά, όλα τα απολυτίκια».


Ό διάκονος Δημήτριος Μπελσίντο ήταν 32 ετών όταν ανακάλυψε την ' Ορθοδοξία στην οποία μεταστροφή και ή σύζυγος του επίσης. «Με την σύζυγο μου αρχίσαμε να εκκλησιαζόμαστε εδώ στην Αγία Τριάδα και οι άνθρωποι μας ρωτούσαν από πού είστε, είστε Έλληνες;», τόνισε.


Κάποια στιγμή εκείνος και ή σύζυγος του πήραν τη μεγάλη απόφαση της μεταστροφής στην Ορθοδοξία την οποία αγαπούσε κάθε μέρα και πιο πολύ, οπότε πήρε και τη δεύτερη μεγάλη απόφαση και πήγε στην Θεολογική Σχολή και φοίτησε στο ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης Μονίμων Διακόνων, κι έτσι χειροτονήθηκε διάκονος παίρνοντας το όνομα Δημήτριος.

Ό διάκονος Δημήτριος ψέλνει στην ελληνική γλώσσα για την οποία είπε: «προτιμώ την ελληνική γλώσσα μού αρέσει ή χρήση της ελληνικής γλώσσας στη Λειτουργία διότι έχει μια μελωδικότητα και μία ομορφιά πού δεν υπάρχει στην Αγγλική, γιατί είναι ξηρή ή απόδοση στην Αγγλική».

Στην ερώτηση αν κατανοεί όλα αυτά πού ψέλνει στην Ελληνική, είπε: «μάλιστα τα καταλαβαίνω, διότι μελετώ τις λέξεις και τις φράσεις και το νόημα τους, το τί σημαίνουν».

Ό διάκονος Δημήτριος δεν εξαρτάται μισθολογικά από την Εκκλησία, αλλά έχει εργασία με πλήρη απασχόληση έξω στην κοινωνία Όπως εξήγησε είναι «επόπτης στο Τμήμα Παιδιών και Οικογενειών της Πολιτείας. Όταν έλθει στην αντίληψη μας θέμα πού άφορα παιδιά, κακοποίηση ή αμέλεια, πρέπει να στείλω κοινωνικούς λειτουργούς να ελέγξουν για να βεβαιωθούμε ότι τα παιδιά είναι ασφαλή».
Στην ερώτηση αν αισθάνεται άνετα στα φεστιβάλ πού είναι όλα ελληνικά μουσική, χοροί, τραγούδια φαγητά είπε: «αισθάνομαι πολύ άνετα μού αρέσει».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ


«Εθνικός Κήρυκας» Νέας Υόρκης ΗΠΑ.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ . ΑΡΙΘΜΟΣ  98


Δεν υπάρχουν σχόλια: