Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Οι Γερόντισσες των Χριστουγέννων( Νώντα Σκοπετέα)Οι Γερόντισσες των Χριστουγέννων( Νώντα Σκοπέτέα)
Έρχονται και μας βρίσκουν τούτες τις ώρες που οι ψυχές γονατίζουν μπροστά σε ό,τι ταπεινό τις θέλγει και τις δακρύζει , μορφές που στα σίγουρα κάποτε τις απαντήσαμε . Γέροντες με αργόσυρτα βήματα και αδύναμες βραχνές φωνούλες έξω από χωριού φωτισμένη Εκκλησιά , που ακόμα το λιβάνι την θαμπώνει και αντηχούν στους θόλους της οι ύμνοι της Θεού Γεννήσεως : Θεὸς ὢν εἰρήνης, Πατὴρ οἰκτιρμῶν,
τῆς μεγάλης Βουλῆς σου τὸν Ἄγγελον….Μυστήριον ξένον ὁρῶ καὶ παράδοξον!


Η αλήθεια και η ζωή μας σε ήχο πρώτο πανηγυρικό !
-Καλή μέρα Παππού ! Χρόνια πολλά ! Και του χρόνου ! Την ευχή σου ! Χαμογελά ο Γεράκος και περνούν από μπροστά του Χριστούγεννα δυσκολεμένα , ξυπόλητα , στερημένα , μα πάντα χαρούμενα ! Τα νοσταλγεί , μα δεν λυπάται που φτάνει λίγο-λίγο στα στερνά . Προσμένει τα αιώνια ! Της δοξολογίας τους ατελεύτητους καιρούς ! Να και η γραία με το τσεμπέρι , η κερού που βγαίνει τελευταία . Μια γιορτή η ζωή της ! Οι Άγιοί της και οι μεγάλες μέρες οι λαμπροστόλιστες . Αγρύπνια και προσμονή με το φως του καντηλιού ως το πρώτο χάραμα και ελέησον για τους αγαπημένους σε γη και ουρανό … Στα σκοτάδια βήματα μετρημένα και απαράλλαχτα απ το καλντερίμι του Σωτήρα ως την πόρτα Του . Φωτίζει το τέμπλο και τα προσκυνητάρια . Δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο ! Τίποτα δεν ξοδεύεται , όλα αλλού θα πληρωθούν ! Θ ανάψει την μεγάλη σόμπα ίσα να σπάσει το κρύο της νυχτιάς και θα περιμένει τον παπά και τον ψάλτη να φανούν ! Χρόνια τώρα η ίδια μυσταγωγία των ταπεινών ανενδεών διακόνων , μα και το ίδιο σκίρτημα όταν η εικόνα του Ευαγγελισμού στην ωραία πύλη θα ανοίξει διάπλατα για να ακουστεί το Ευλογητός !


Πάλλευκες μορφές που καρτερούν τις ομορφότερες αλήθειες , τα μυστήρια της ακλόνητης της πίστης τους ! Καλοσυνάδα που δεν βαρυγκόμησε ποτές της και μόνο αγάπη πρόσφερε ως αντίδωρο στην περιφρόνηση της σκληρής καρδιάς τούτου του άπιστου κόσμου , του λογικού ,του μορφωμένου και πολυμέριμνου . Δυο τέτοιες Γερόντισσες θα συναντήσουμε στην σημερινή μας εκπομπή . Η θειά –Λυγερή απ τις Κυκλάδες και η Γραία Ρηνιώ από τον Ψηλορείτη . Η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και …μεγάλων παιδιών , η Άννα Ιακώβου τις φέρνει εδώ μπρος μας !
Εκείνες οι Γερόντισσες ποτέ δεν αρνήθηκαν τη χαρά των παιδιών , την αθωότητα , την Βασιλεία των Ουρανών που κουβαλούσε η αύρα τους και η καθαρότητά τους ! Τι κι αν δεν είχαν ποτέ τους παρά , για να τους γεμίσουν τις χούφτες ! Τους γέμιζαν τις καρδιές με καλοσύνη και τους γλύκαιναν τα στόματα με το περίσσευμα της ελπίδας τους το μελωμένο ! Μακάρια και αυτά τα παιδιά που στάθηκαν μια παραμονή έξω απ την παλιά την πόρτα. Ζουν αιώνια στις προσευχές κείνων των αποκαμωμένων μορφών που αιωνίως στον Κύριο θα στέλνουν για όλα τους , τα αμέτρητά τους μνήσθητι …
Την ευχή σας Γερόντισσες ! Άραγε να υπήρξατε ποτέ; Μα τι ρωτάω ! Εδώ μπροστά μας είναι , είπαμε ! Και μας χαμογελούν με εκείνο το χαμόγελο του Παραδείσου , και μας εύχονται : Και του χρόνου καμάρια μου ! Και του χρόνου !
Απόσπασμα από την εκπομπή με τίτλο :
Οι Γερόντισσες των Χριστουγέννων
όπου και διαβάζεται το βιβλίο με τίτλο Γιορτινά Αφηγήματα της Άννας Ιακώβου . ( εικονογρ.Αγγελικής Δελεχά /εκδ.Άθως παιδικά )


Δεν υπάρχουν σχόλια: