Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Πατήρ Νικολάι: Τα παιδιά των φυλακισμένων δεν είναι τιμωρημένα, αλλά υποφέρουν περισσότερο απ’ αυτούς
Και φέτος περίπου χίλια παιδιά φυλακισμένων θα περιμένουν τον Αϊ Βασίλη να τους επισκεφθεί. Για να λάβουν δώρο, το πρόγραμμα «Αγγελικό χριστουγεννιάτικο δένδρο» της «PF Bulgaria – Κοινότητα συμφιλιωτικής δικαιοσύνης» βασίζεται στις δωρεές καλών ανθρώπων. «Τα παιδιά των φυλακισμένων δεν είναι τιμωρημένα, αλλά υποφέρουν περισσότερο απ’ αυτούς», ισχυρίζεται ο πατήρ Νικολάι Γκεοργκίεφ, πρόεδρος της οργάνωσης. Με πίκρα προσθέτει, ότι οι καρδιές των πιτσιρικιών συχνά είναι γεμάτες φόβο, εχθρότητα, οργή λόγω των άσχημων λογιών, που έχουν ακούσει για τις μητέρες ή τους πατέρες τους.

«Η κοινωνία δεν έχει το δικαίωμα να τιμωρεί τα παιδιά των φυλακισμένων», είναι κατηγορηματικός ο ιερέας. – «Ο σημερινός φυλακισμένος είναι ο αυριανός μας γείτονας και τα παιδιά του είναι γύρω μας. Και αν δεν έχουν γονέα δίπλα τους, γιατί να μην είμαστε εμείς εκείνοι που να μάθουν τα παιδιά στο δίκαιο; Επαρκεί μόνο να δώσουμε χέρι σ’ αυτά τα παιδιά χωρίς μίσος, για να μπορούν να γίνουν η γέφυρα, μέσω της οποίας οι γονείς να γυρίσουν πίσω και να γίνουν παράδειγμα γι’ αυτά. Όταν, όμως, αισθάνονται περιθωριοποιημένα, παίρνουν τον δρόμο της μητέρας ή του πατέρα τους.»

Στη φυλακή δεν έχει ποιος να φροντίζει τις ψυχές των φυλακισμένων. Σήμερα στα 25 σωφρονιστήρια λειτουργούν μόνο τέσσερις ιερείς. Ενώ το κράτος ουσιαστικά δεν ασχολείται μ’ αυτό το θέμα.

«Το κράτος έχει δύο βασικούς στόχους, όταν τιμωρεί τους δράστες εγκλημάτων – τη στέρηση της ελευθερίας και τη διαπαιδαγώγηση», λέει ο πατήρ Νικολάι. – «Δυστυχώς στη χώρα μας βασιζόμαστε κυρίως στο πρώτο, γι’ αυτό και οι φυλακές μοιάζουν περισσότερο αποθήκες για ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν τι έχουν κάνει και εδώ βοηθάει μόνο η πίστη.»

Γι’ αυτό και μία από τις δραστηριότητες της οργάνωσης του πατήρ Νικολάι είναι εθελοντές να διηγούνται στους φυλακισμένους το Ευαγγέλιο.

Και επειδή οι γιορτές πλησιάζουν, πιο χριστουγεννιάτικο θαύμα να ονειρευτούμε – τόσο για τους φυλακισμένους, όσο για την κοινωνία έξω:

«Και βέβαια, για τη συμφιλίωση», λέει ο πατήρ Νικολάι. – «Ας θριαμβεύσει η αγάπη του Χριστού, ας εξαλείψει την αμαρτία, ας βγάλει από την καρδιά των φυλακισμένων την επιθυμία να κάνουν νέα εγκλήματα και ας μπορούν να δεχτούν την τιμωρία τους με υπομονή, συνειδητοποιώντας γιατί τιμωρήθηκαν. Ενώ η κοινωνία πρέπει να τους δώσει χέρι, να τους συγχωρέσει και να τους εξασφαλίσει ισότιμες συνθήκες, ώστε να είμαστε και πάλι ένα σύνολο. Τα Χριστούγεννα είναι δυνατά στη φυλακή, επειδή η Γέννηση του Χριστού είναι το δώρο για τους κακούς. Οι καλοί έχουν τα δικά τους δώρα.»


Μετάφραση: Σβέτλα Τόντοροβα

Δεν υπάρχουν σχόλια: