Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Είναι Χριστούγεννα! Οι χριστιανοί περιμένουν το μεγάλο μυστήριο – τη Γέννηση του Χριστού. Μοιραζόμαστε αυτές τις στιγμές με τον Μητροπολίτη της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τη Δυτική και Μέση Ευρώπη Αντόνιο:
«Καλά Χριστούγεννα! Σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες χριστιανικές γιορτές – η Γέννηση του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού, η γιορτή, που ενώνει όλους τους χριστιανούς στον κόσμο. Η γιορτή, που μας φέρει το αγγελικό τραγούδι: «Δόξα ν ψίστοις Θε καὶἐπ γς ερήνη ν νθρώποις εδοκία». Η γιορτή της ενσάρκωσης του Γιου του Θεού, που φέρει φως στις καρδιές και τις ψυχές μας και μας δίνει ελπίδα για καλύτερο μέλλον.»

Με σκέψη για καλύτερο μέλλον ρωτάμε: «Έχουμε διατηρήσει τις χριστιανικές και πανανθρώπινες αξίες μας;». Στον πολυτάραχο κόσμο μας συνεχώς βλέπουμε επιθετικότητα, τρομοκρατικές πράξεις, παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Τέτοια είναι η ειρήνη μας;

«Τα ελαττώματα και τα πάθη είναι πάντα μεγάλη δοκιμασία για όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη και φυσικά ισχύουν και για τον βουλγαρικό λαό, που βαθιά στην καρδιά του θυμάται την ιστορία του, τηρεί τις παραδόσεις και τη χριστιανική πίστη του. Πρέπει να ξεπερνάμε τις ανθρώπινες αδυναμίες μας με υπομονή, πίστη, ελπίδα και αγάπη προς τον Θεό. Δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε, επειδή παντού υπάρχουν δοκιμασίες. Πρέπει να βγάζουμε διδάγματα και να γινόμαστε καλύτεροι.»

Ας γυρίσουμε στην γιορτή των Χριστουγέννων. Οι βούλγαροι στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη σε πόσους ναούς εκκλησιάζονται;

«Στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη έχουμε 35 εκκλησιαστικές κοινότητες σε 15 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τα Χριστούγεννα τα γιορτάζουμε με μεγάλη εκκλησιαστική χαρά. Σ’ αυτούς τους ναούς οι συμπατριώτες μας χαιρετίζουν ο ένας τον άλλο για τη Γέννηση του Σωτήρα, συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία, κοινωνούν.»

Η ευλογία Σας για όλους τους χριστιανούς και πιο συγκεκριμένα για τους Βουλγάρους στον κόσμο:

«Να χαίρονται στις καρδιές τους, να μην αποθαρρύνονται, να έχουν πάντα πίστη, να θυμούνται την ιστορία και τις παραδόσεις τους. Να μαθαίνουν τα παιδιά τους να αγαπούν την πατρίδα, όσο και δύσκολο αν είναι. Πρέπει να ξέρουν, ότι ό,τι σπείρουμε στις ψυχές τους σήμερα, θα θερίσουμε αύριο.»


Μετάφραση: Σβέτλα Τόντοροβα

Δεν υπάρχουν σχόλια: