Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή Μάρθας και Μαρίας στη Βηθανία - ΑΓΙΑ ΓΗ - ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ.
Από το συναξάρι:


Μετά τον λιθοβολισμό του αγίου Πρωτομάρτυρος και αρχιδιακόνου Στεφάνου, οι αγίες Μάρθα και Μαρία συνελήφθησαν μαζί με άλλους χριστιανούς και εξορίστηκαν με καράβι, που άραξε στην Προβηγκία της Νότιας Γαλλίας. 

Εκεί, στη πόλη Αβινιόν, η αγία Μάρθα, η μεγαλύτερη αδελφή, ευαγγελίστηκε το Χριστιανισμό, καθώς και στη πόλη Ταρασκόν, αφού πρώτα φόνευσε με αγιασμό ένα δράκοντα, που προξενούσε κακό στη πόλη. Ίδρυσε ένα κοινοβιακό παρθενώνα, όπου έγινε ηγουμένη. Ειρηνικά κοιμήθηκε στο μέρος αυτό, όπου σώζεται και το τάφος της.


Η αγία Μαρία, η μικρότερη αδελφή, κήρυξε το ευαγγέλιο και τον Χριστιανισμό, στις πόλεις Αίκς και Μασσαλία. Αργότερα αποσύρθηκε στην ερημική περιοχή Saint Baume(=Αγιον Όρος), της Προβηγκίας της Γαλλίας, όπου ασκήτεψε αρκετά χρόνια σε σπήλαιο μόνη της, όπου την έτρεφε Άγγελος Κυρίου. 

Κοιμήθηκε κι αυτή ειρηνικά, και την ενταφίασε ο Άγιος Μαξιμίνος, ο πρώτος επίσκοπος της πόλης Αίκς. Σώζεται μέχρι σήμερα η λάρνακα με τα άγια λείψανά της, στη πόλη της Γαλλίας "Άγιος Μαξιμίνος". Η λάρνακα αυτή είναι από αλάβαστρο, σε ανάμνηση του αλαβάστρινου δοχείου, που είχε η αγία Μαρία η παρθένος, το μύρο με το οποίο μύρωσε τον Κύριο. Στον Καθεδρικό ναό της πόλης Βεζελαί της Γαλλίας σώζονται τα άφθαρτά της μαλλιά, με τα οποία σκούπισε τα πόδια του Κυρίου, όταν Τον μύρωσε (Ιω.ιβ΄3).Και οι δύο άγιες αδελφές, που ήσαν ευσεβή και διακεκριμμένα μέλη της πρώτης χριστιανικής Εκκλησίας, αξιώθηκαν να κοιμηθούν ειρηνικά, χωρίς βασανιστήρια και μαρτύριο. Κι αυτό γιατί ο Χριστός μας, δεν θέλησε να πονέσουν οι καρδιές, των οποίων, κάτω από τη στέγη του σπιτιού τους, είχε ζήσει τόση γαλήνη, αγάπη, και φροντίδα τις παραμονές των Παθών Του.
---------------------Θαυμαστά όλα αυτά!
Δόξα Σοι Κύριε, δόξα Σοι.

ΠΑΤΗΡ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: