Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 29 Απριλίου 2018

30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ.
Ό άγιος Απόστολος Ιάκωβος


Ό Ιάκωβος ήταν γιος του Ζεβεδαίου, αδελφός του Ιωάννη, και ένας εκ των Δώδεκα Αποστόλων. Στο κάλεσμα του Ιησού Χριστού, ό Ιάκωβος εγκατέλειψε τα δίχτυα του ψαρά και τον πατέρα του και μαζί με τον Ιωάννη άκολούθησαν άμέσως τον Κύριο. Ανήκε στην τριάδα εκείνη των Αποστόλων στην οποία ό Κύριος αποκάλυψε τα τρισμέγιστα μυστήρια• ένώπιον τής οποίας μεταμορφώθηκε στο ορος Θαβώρ και ένώπιον της όποιας προσευχήθηκε με αγωνία στον κήπο της Γεσθημανή, πριν το Πάθος Του.


Μετά την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος ό Ιάκωβος κήρυξε το Ευαγγέλιο σε πολλά μέρη και ταξίδεψε ως την Ισπανία. Όταν επέστρεψε, οι Ιουδαίοι άρχισαν να φιλονικούν μαζί του σχετικά με την Αγία Γραφή, αλλά κανείς
δεν ήταν ικανός να τον αντιμετωπίσει, ούτε καν ό μάγος Ερμογένης.


Ό Ερμογένης και ό μαθητής του Φίλιππος νικήθηκαν από τη δύναμη της αλήθειας πού κήρυττε ό Ιάκωβος και κατόπιν αμφότεροι βαπτίσθηκαν. Τότε, οι Ιουδαίοι κατηγόρησαν τον Ιάκωβο ένώπιον του Ηρώδη και έπεισαν κάποιον Ίωσία να συκοφαντήσει τον Απόστολο. Όμως ό Ίωσίας, βλέποντας το ανδρείο φρόνημα του Ιακώβου και ακούγοντας από τα χείλη του την καθαρή αλήθεια, μετανόησε και πίστεψε στον Χριστό. Όταν ό Ιάκωβος καταδικάστηκε σε θάνατο, καταδικάστηκε και ό Ίωσίας σε θάνατο.


Καθ’ οδόν προς τον τόπο της έκτελέσεως, ό Ίωσίας ικέτευσε τον Ιάκωβο να τον συγχωρήσει για το αμάρτημα της συκοφαντίας εναντίον του. Ό Ιάκωβος τον αγκάλιασε, τον ασπάστηκε και του είπε: «Ειρήνη σοι και συγχώρησις!». Τότε και οι δύο έκλιναν τον αυχένα τους κάτω άπ’ το ξίφος του δημίου και δέχθηκαν αποκεφαλισμό για τον Κύριο, πού αγάπησαν και υπηρέτησαν.
Ό άγιος Ιάκωβος μαρτύρησε στήν Ιερουσαλήμ το έτος 45. Το τίμιο λείψανό του μεταφέρθηκε στήν Ισπανία, όπου ακόμη, μέχρι σήμερα, συμβαίνουν θαυματουργικές ιάσεις πάνω από τον τάφο του.ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ. ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: