Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Ο ηλικιωμένος ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου.

 ΠΑΡΆΔΕΙΣΟΣ

Ο ηλικιωμένος ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου.

Οι Γερμανοί γιατροί και τα συνεργεία τους έκαναν φασαρία γύρω του. Ήξεραν ότι ήταν ένας σημαντικός άνθρωπος, αλλά γνώριζαν επίσης ότι οι προηγμένες τεχνολογίες και το άλμα στη σύγχρονη ιατρική ήταν ανίσχυρα εδώ.

Ήξεραν ότι μπορούσαν να βοηθήσουν κάπως, αλλά ανεξάρτητα από το πόσο προχωρημένοι ήταν, κανείς δεν έζησε για πάντα. Τα σώματα σπάνε. Τα επισκευάζουν, αλλά μερικές φορές σπάνε ανεπιστρεπτί. Ο ανθρώπινος νους... ήταν ακόμα ένα μυστήριο.

Και το άτομο στο κρεβάτι του νοσοκομείου είχε πετύχει με κάθε τρόπο. Είχε μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή. Μεγάλωσε 3 παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα. Πρόσφατα είχε γιορτάσει τα 114α γενέθλιά του, αλλά στη συνέχεια η υγεία του χειροτέρεψε.

Ο γέροντας είχε τεράστια επιτυχία στο έργο του, που επιτεύχθηκε μέσω της επιμονής. Οι Γερμανοί εκτιμούν την επιμονή... και ακρίβεια. Ωστόσο, στη ζωή, όσο μόνιμος κι αν είσαι, όσο ακριβής κι αν είσαι... κανείς δεν ζει για πάντα!

Το μυαλό τον πρόδωσε και άρχισε να μην τον ακούει - Άνοια! - είπαν οι γιατροί. Έπρεπε να βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση, οπότε η οικογένεια του ηλικιωμένου προσέλαβε μια αδελφή για να είναι συνεχώς μαζί του.

Θυμήθηκε ποιοι ήταν, δεν τους αναγνώρισε.

Μερικές φορές μιλούσε μια παράξενη γλώσσα. Ξυπνούσε με την ανατολή του ηλίου, φοβούμενος ότι δεν άρμεξε εγκαίρως τις κατσίκες.

Ή ότι δεν έφερε σιτάρι και η μάνα του δεν θα έχει τίποτα να ανακατέψει το σημερινό ψωμί. Εκείνες τις στιγμές σηκωνόταν από το κρεβάτι, αφαιρούσε όλα τα συστήματα και έπρεπε να καλέσει τους νοσοκόμους για να τον ηρεμήσουν, και μερικές φορές έπρεπε να πάρει και ηρεμιστικά.

Θυμήθηκε το χωριό που μεγάλωσε, εκεί, στους πρόποδες της Ροδόπης. Το χωριό που δεν υπήρχε για πολλά χρόνια.

Σχεδόν όλη του τη ζωή, ο γέρος δούλευε σε τράπεζα. Μετανάστευσε αρκετά νέος - στα 17 και η ζωή του ήταν ευγενική. Σπούδασε. Βρήκε δουλειά. Η τύχη του τον κυνήγησε παντού. Αλλά ποτέ δεν μίλησε για τη χώρα στην οποία γεννήθηκε. Ποτέ δεν μίλησε για τη Βουλγαρία.

Προσβλήθηκε θανάσιμα από όλους τους διεφθαρμένους πολιτικούς που μετέτρεψαν σε  ερημιά το πιο όμορφο μέρος στον πλανήτη. Αηδίασε από την ίδια του την αγανάκτηση, που φαινόταν να γεμίζει δηλητήριο τους πνεύμονές του. Αηδίασε από την άρνηση των ανθρώπων να αγωνιστούν. Τα κεφάλια κάτω  ανακωχή. Έτσι έφυγε και αποφάσισε να ξεχάσει. Τα πάντα! Τα πάντα! Να ξεριζώσει όλη τη διαδρομή από τη ρίζα της αγάπης για τη Μητέρα Πατρίδα του. Γιατί αυτό; Γιατί καταλάβαινες ότι ήταν σαν να αγαπάς ένα πλοίο που βυθίζεται - μπορεί να ζήσεις για λίγο σε αυτό, αλλά τελικά θα καταλήξεις στον πάτο.

Έφυγε!

Παντρεύτηκε μια όμορφη ξανθιά, Γερμανίδα πριγκίπισσα και μετέτρεψε την πατρίδα της σε δική του. Δεν επέστρεψε ποτέ ξανά στη Βουλγαρία. Δεν μιλούσε βουλγαρικά. Δεν πρόδωσε τις παραδόσεις των παιδιών του και δεν είχαν ιδέα πόσο όμορφο μέρος είχε αφήσει ο πατέρας τους.

Και σήμερα ο γέρος άκουσε γκάιντα. Ο ήχος τους ήταν στα ύψη και κατέβαινε στον αέρα σαν πτήση πουλιού. Η καρδιά του τσακίστηκε με τον χτύπο του αμβλύ. Μνήμες πλημμύριζαν σήμερα για εκείνη την ανοιξιάτικη μέρα, εκατό χρόνια πριν, όταν ο αέρας ζύγιζε από την ευωδιά των χρωμάτων που έσκαγαν δυνατά από τα περιβόλια και τους κήπους των ανθρώπων. Άνοιξη όταν όλα ξυπνούσαν. Και εκεί στη Ροδόπη Βαλκανική κάποιος σαν μαγικά μάζεψε τις καλύτερες γκάιντες από παντού και φουσκώνουν και παίζουν τις γκάιντες τους, και τα λουλούδια με τη φιλοξενία τους. Όλοι οι άνθρωποι που έχουν μαζευτεί απλά μένουν ήσυχοι και ακούνε το τροπάριο που εξακολουθεί να ανεβαίνει και να κατεβαίνει.

Ο γέρος ήταν σε αυτό το πλήθος σήμερα, και τότε κάποιος του έπιασε το χέρι και τον οδήγησε - ένα όμορφο κορίτσι με κόκκινα χείλη και τριαντάφυλλα στα μαλλιά. Και γύρισαν ένα χορό, ως παράδοση, αντίστροφα, σαν να είχε σταματήσει ο χρόνος και να μην είχε καμία σημασία. Ο γέρος θα μπορούσε να ορκιστεί ότι εκείνη την ημέρα και εκείνη την ώρα, κανείς στον χορό δεν γέρασε λεπτό και για αυτό και κανείς δεν άφηνε - αν προλάβαινες έπαιζες μέχρι τέλους!

- Πώς τα πας; - ζήτησε ευγενικά η Γερμανίδα αδελφή και απορρόφησε τον ιδρώτα από το πρόσωπο του γέρου.

Δεν αισθάνονται συναισθήματα! Ή μάλλον, βιώνουν, αλλά από μικρά τα μαθαίνουν πώς να τα καλύψουν. Το «συναισθηματικό» για τους Γερμανούς είναι προσβολή. Ο γέρος συμφώνησε να ακολουθήσει τους κανόνες τους. Στην πραγματικότητα, τα συνήθισε αρκετά γρήγορα. Παίζουν με τους κανόνες. Τέτοια είναι η ουσία τους. Γι' αυτό προχωράνε τα πράγματα... αλλά σήμερα, όταν ένιωσε ότι το τέλος ήταν ήδη κοντά, ο γέρος δεν ήθελε να συγκρατήσει τα συναισθήματά του και ήρθαν το ένα μετά το άλλο, ως πολυαναμενόμενος επισκέπτης. Το ένα μετά το άλλο...

Εδώ είμαστε! Είναι ήδη καλοκαίρι! Η γη μοιράζει απλόχερα στους εργατικούς χωριάτες τα αγαθά της. Ο γέρος έσπασε ένα φρεσκοσκισμένο καρπούζι και ο ήχος που έκανε το καρπούζι, σπάζοντας, ήταν πιο γλυκός από όλα. Κάθισε κάτω από την σκια μιας καρυδιάς ενός δέντρου Οι χυμοί έρεαν στο πρόσωπό του.

Κοίταξε  την τσέπη του και άνοιξε την περγαμηνή. Θυμήθηκε ότι μετέφερε φρέσκο αλμυρό κατσικίσιο τυρί. Αυτό το γεύμα του είχε λειψει καθώς κανένα γεύμα υπηρεσίας δεν  είχε χορτάσει. Ενδιαφέρον - δεν σκέφτηκε το μαύρο χαβιάρι και την ακριβή σαμπάνια... αυτή την τελευταία στιγμή σκέφτηκε το βουλγαρικό καρπούζι και το κατσικίσιο τυρί.

Εκλείσε τα μάτια και πέταξε. Μέσα από τα λαμπερά κτίρια. Πάνω από τα στοιβαγμένα πάρκα. Από πάνω κάνεις αυτοκινητόδρομους και νέα αυτοκίνητα μετακινούνται. Μέσα από τα χωράφια και τα βράχια και... Εδώ είναι! Εδώ είναι Βαλκάνια! Πέταξα σε ένα υψόμετρο και μπορούσα σχεδόν να το γευτώ - Ελευθερία! Κοίταξε τα χέρια του και δεν ήταν πια μεγάλα και αδύναμα. Ήταν δυνατά. Νέος άνθρωπος!

Ύστερα άκουσε με τη νέα του ύπαρξη την βραχνή φωνή του βοσκού, που βόσκησε το ποίμνιο του κοπαδιού του. Τραγουδούσε! Ο γέρος έκλεισε τα μάτια του. Ανέπνεε και άκουγε, και οι λέξεις δονούνταν στις φλέβες του - "Devojko Mari Ubava, κορίτσι μου! Βάλε μου ένα κρασί, πιες, Διάβολε! "

Τα ίδια τα δάκρυα κύλησαν από τα μάτια του. Είχε χρόνια να κλάψει.

Ο ηλικιωμένος κοίταξε κάτω με τα νέα του μάτια και είδε κάποιους άγνωστους ανθρώπους σε απόσταση. Είχαν εμβολίσει όλο το σπίτι τους σαν να έφευγαν.

- Έι, έι! - ο γέρος κλήθηκε κοντά τους με τη νέα δυνατή φωνή του - Ε ΑΝΘΡΩΠΟΙ..! Πού πας; Πού; Πού; Πού; Πού; ΙΔΟΥ Ο ΠΑΡΆΔΕΙΣΟΣ! - και η ηχώ άπλωσε τη φωνή του μέσα από την ομίχλη των Βαλκανίων, που αποσπούσε αργά για να δώσει τάξη στον ήλιο.

- ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΡΆΔΕΙΣΟΣ! - ο γέρος έκλαψε την τελευταία φορά.

Η νοσοκόμα σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε τον αριθμό που της είχαν δώσει.

- Γεια σας! Ναι, ναι! Μετά λύπης μου σας πληροφορώ ότι ο πατέρας σας έφυγε. Δεν ένιωσε καθόλου πόνο. Έφυγε εν ειρήνη. Τα συλλυπητήριά μου! Τι έπαθες; Λοιπόν... ναι όντως είπε κάτι πριν φύγει. Είπε - Εδώ είναι ο Παράδεισος!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: