Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Ο άγιος Πατήρ ημών Ιωάννης Καλαΐδης - Τι έλεγε για τους κεκοιμημένους!
Ο άγιος Πατήρ ημών Ιωάννης Καλαΐδης - Τι έλεγε για τους κεκοιμημένους!

    ( Εν όψει του αυριανού Ψυχοσάββατου)

Μεγάλη ήταν η σημασία που έδινε ο άγιος Πατήρ στον αγώνα που θα πρέπει να κάνουμε για τους κεκοιμημένους!  Μας έλεγε ότι θα πρέπει να δίνουμε τα ονόματά τους στους ιερείς για να τα διαβάζουν και να βοηθιούνται έτσι οι ψυχές. Έλεγε ότι τα κόλυβα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε και ότι οι ψυχές αναπαύονται με αυτά και ιδιαίτερα τα Ψυχοσάββατα!  Μέχρι και ο άγιος Ραφαήλ μάς έλεγε ότι ζήτησε από κάποιους να του κάνουν κόλυβα για την γιορτή του!  Επίσης ανέφερε ότι τα πρόσφορα που δίνουμε στους ναούς με τα ονόματα των κεκοιμημένων, πολύ βοηθούν τις ψυχές τους!  Αλλά και για την ελεημοσύνη μάς έλεγε, ότι πρέπει να κάνουμε στο όνομα των νεκρών!  Να λέμε δηλαδή στους ανθρώπους που ζητούν βοήθεια, ότι αυτά σου τα δίνω για την ψυχή του πατέρα μου ή της μητέρας μου και έτσι αυτός που δέχεται την βοήθεια να απαντάει: " Ο Θεός να τον συγχωρήσει".
Εκείνο όμως που δεν θα ξεχάσω ήταν αυτό που μας είπε κάποτε: " Παιδιά μου ο Θεός θα μας ρωτήσει την ημέρα της Κρίσεως αν δίναμε τα ονόματα των κεκοιμημένων γονέων μας στα Σαρανταλείτουργα! "
Αύριο που έχουμε Ψυχοσάββατο ας προσέλθουμε όλοι στους ιερούς ναούς για να διαβαστούν από τους ιερείς μας τα ονόματα των κεκοιμημένων μας.
Ας μας σκεπάζει πάντοτε η αγία ευχή του αγίου πατρός μας Ιωάννη!   Αμήν!

Τσεσμετζής Μιλτιάδης - εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: