Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

ΘΑΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΦΝΟΥΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΟΠΤΙΝΑ.


Μία ντόπια με παρεκάλεσε να σημειώσω μια τέτοια περίπτωση. Στο νοσοκομείο πέθαινε το παιδί της μικρότερης αδελφής της από πνευμονία. Πέτυχαν έναν καλό γιατρό αλλά το παιδί έσβηνε μπροστά στα μάτια τους. Μία μέρα, η νεαρή μητέρα άκουσε πως ο γιατρός είπε στην νοσοκόμα:


- Κρίμα ο μικρούλης, σε μια-δυο ώρες θα πεθάνει.
Τότε η μητέρα πήρε το παιδί της στα χέρια και φεύγοντας από το νοσοκομείο ήλθε με ταξί στην Όπτινα, στην πηγή του οσίου Παφνουτίου του Μπορόβκ. Η θερμοκρασία ήταν τριάντα κάτω από το μηδέν. Αυτή όμως θυμόταν τις διηγήσεις της γιαγιάς της για τις θαυματουργικές θεραπείες που έλαβαν μέρος σε αυτή την πηγή και προσευχόμενη για θεραπεία βούτηξε το παιδί τρεις φορές στο παγωμένο νερό. Έπειτα το τύλιξε με το παλτό και το πήγε στο σπίτι, με τη σκέψη πως αν πεθάνει, τουλάχιστον να βρίσκεται δίπλα στους συγγενείς. Το παιδί κοιμήθηκε μία μέρα και μία νύχτα και ξύπνησε υγιές.
Κάποια από τις γνωστές μου στο χωριό, η μακαρίτισσα η κυρά-Ουστίνια, είδε με τα μάτια της τον όσιο Παφνούτιο του Μπορόφκ. Μια μέρα, όταν ήταν ακόμη νεαρή, επειδή βαριόταν να πάει στο ποτάμι να ξεπλύνει τα ρούχα, σκέφτηκε να το κάνει στην πηγή του οσίου Παφνουτίου. Την περίοδο εκείνη το μοναστήρι ήταν ερειπωμένο και κλειστό, ενώ το παρεκκλήσιο που βρίσκεται πάνω από την πηγή ήταν κατεστραμμένο. Η εκπαιδεύτρια των πιονέρων τους εξηγούσε στο σχολείο πως οι θαυματουργικές ιδιότητες των πηγών είναι ξεδιάντροπα ψέματα των παπάδων και το νερό ήταν συνηθισμένο. Όταν όμως η Ουστίνια έβαλε μέσα στο νερό τα σαπουνισμένα ρούχα, από το νερό σηκώθηκε ο όσιος Παφνούτιος του Μπορόβκ, τον οποίον αναγνώρισε αμέσως από τις εικόνες. Ο μοναχός την κοίταζε τόσο αυστηρά, απειλώντας την με το δάκτυλο, ώστε η κοπέλα έφυγε τρομαγμένη από την πηγή πετώντας το καλάθι με τα ρούχα.


Παρόμοια περίπτωση συνέβη σε κάποιον γνωστό μου. Μετά τη βάπτιση, έζησε στην Όπτινα σχεδόν ένα καλοκαίρι και κάθε μέρα πήγαινε στην πηγή του οσίου Παφνουτίου για να βουτήξει. Μια μέρα παρατήρησε πως τα παπούτσια του ήταν γεμάτα λάσπη και τα έπλυνε στην πηγή, Το νερό της πηγής μαύρισε από τη βρομιά, ενώ τα μάτια του φίλου μου έγιναν μαύρα. Παρατηρούσε έντρομος πως τυφλώνεται και μόλις που ξεχωρίζει τα αντικείμενα. Φτάνοντας με χίλια ζόρια στο σπίτι μου, είπε από το κατώφλι:


- Τυφλώνομαι επειδή μαγάρισα την αγία πηγή. Τώρα καταλαβαίνω πόσο μεγάλη αμαρτία είναι αυτή.
Αργότερα ο γιατρός του είπε κάτι για μαύρο νερό στα μάτια. Χρειάστηκε δύο εγχειρήσεις για να επανέλθει η όρασή του.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΙΝΑ ΠΑΒΛΟΒΑ.  . ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΟΠΤΙΝΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: