Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010

Η Μονή Αγίας Τριάδος στην Ακτύρκα Ουκρανίας.


Η Μονή Αγίας Τριάδος στην Ακτύρκα είναι η πρώτη όσον αφορά την ομορφιά της τοποθεσίας της μετά την Μονή του Σβατογκόρσκι. Υπάρχει ένας λόφος 4 μίλια βόρεια της Ακτύρκα που καλύπτεται από πλούσια βλάστηση και οι αιωνόβιες βελανιδιές επικρατούν ανάμεσα στα δέντρα. Ο ποταμός Βόρσκλα ρέει γύρω από τη βάση του λόφου. Στην κορυφή του λόφου αυτού ένα από τα παλαιότερα Μοναστήρια της Ουκρανίας αναδομήθηκε". Αυτά είναι τα λόγια από το βιβλίο "Η Ιστορική-Στατιστική Επιθεώρηση της Περιφέρειας του Καρκόφ" του Αρχιεπισκόπου Φιλαρέτου Γκουμιλέφσκι που εκδόθηκε το 1852. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να το είχαμε γράψει και σήμερα, που η Μονή διέρχεται την τρίτη της αναγέννηση.

"Η Μονή είχε τα πρώτα της γενέθλια το 1654 όταν ο Ιωαννίκιος - ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδος έφθασε από τον ποταμό Δνείπερο στην Ακτύρκα με αδελφότητα 40 μοναχών, - συνεχίζει ο αρχιεπίσκοπος Φιλάρετος. Το Μοναστήρι τους στο Λεμπεντίν κάηκε. Η Ουνία και οι Ιησουίτες κατεδίωξαν τους ορθοδόξους και τους υπέβαλαν σε πολλές δοκιμασίες. Μετά από θερμή ικεσία των κατοίκων της πόλης Αλέσνι και του διατάγματος του τσάρου Αλεξίου Μιχαήλοβιτς δόθηκε στους πτωχούς περιπλανώμενους ο πανέμορφος λόφος Ακτύρ και η γύρω άγονη γη για να ιδρύσουν το Μοναστήρι τους"... Το 1720 ο Πέτρος Α΄ έδωσε στον πνευματικό του πατέρα πρωτοπρεσβύτερο Τιμόθεο Νανταρζίνσκι το πλούσιο Τρόστανετς και κάποια άλλα κτήματα. Το 1724 ο π. Τιμόθεος έκτισε την πέτρινη εκκλησία της Αγίας Τριάδος και την περιέκλεισε με πέτρινο τείχος. Αργότερα, αφού είχε ήδη γίνει μοναχός, ετάφη μέσα στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος.

Η Μονή έκλεισε με διάταγμα της Αικατερίνης Γ΄, μα οι κάτοικοι των γύρω χωριών δεν έπαψαν να τιμούν τα ερείπια του ιερού καθιδρύματος. Το πανέμορφο βουνό έθελξε τους πίστούς και τελικά ζήτησαν από την κυβέρνηση να αναδομήσουν την παλαιά Μονή. Το 1842 υπήρξε εντολή να ξαναχτιστεί η Μονή. Ο πνευματικός πατέρας του Αγίου Μελετίου του Καρκώφ, ιερομόναχος Σέργιος έγινε ο ηγούμενος της Μονής.
Στήν προηγούμενη σελίδα μπορείτε να δείτε λιθογραφία με την εικόνα της Μονής του Ακτύρ που εκδόθηκε στις αρχές του 20ου αι. Εκείνη την εποχή υπήρχαν περίπου 150 μοναχοί και δόκιμοι που ζούσαν στο μοναστήρι. Σαν αποτέλεσμα του πραξικοπήματος τον Οκτώβριο του 1917 η Μονή έκλεισε πάλι. Ο ηγούμενος Αρίσταρχος μαρτύρησε το 1919 και οι ναοί της Μονής βεβηλώθηκαν και λεηλατήθηκαν. Μέχρι τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο η Μονή στέγαζε ένα ορφανοτροφείο και μετά έγινε στρατώνας. Οι ντόπιοι διέλυσαν τα απομεινάρια της Μονής για να τα κάνουν οικοδομικά υλικά αμέσως μετά τον πόλεμο. Το εργοστάσιο Πρόμσβαζ χρησιμοποιούσε τον χώρο για να κάνει δοκιμές εμβέλειας για κεραίες στη δεκαετία του '70. Το εργοστάσιο σταμάτησε να λειτουργεί τη δεκαετία του '90 όμως ακόμα κατέχει ένα κομμάτι γης που το περικλείει το τείχος στο κέντρο του λόφου.

Το αρχαίο καμπαναριό με τις τρύπες που έκαναν τα βλήματα των τανκς στη διάρκεια του πολέμου είναι το μόνο κτίριο που απομένει από το παλιό Μοναστήρι.

http://www.ahtyr.org

Holy Trinity Monastery of Akhtyrka
P.O.Box 33
Akhtyrka

42700 Ukraine
Phone (380 5446) 33 88 7

email: symeon@list.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια: