Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2010

Μητροπολίτης Ιλαρίωνας: το Άγιο Όρος αποτελεί καρδιά του ορθόδοξου μοναχισμού


Την παραμονή της μνήμης του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά και την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Οσίου Ιωσήφ Βόλοτσκ, στις 30 Οκτωβρίου 2010, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας χοροστάτησε κατά την αγρυπνία στον Ιερό Ναό της Παναγίας Πάντων θλιβομένων η χαρά της Μόσχας.

Μετά το πέρας της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας απευθύνθηκε στους ενορίτες, συγχαίροντας αυτούς για τη μνήμη ενός μεγάλου αγίου της Ρωσικής Εκκλησίας Οσίου Ιωσήφ Βόλοτσκ. Επίσης ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ αναφέρθηκε στην επίσκεψή του ως επικεφαλής του ομίλου προσκυνητών στο Άγιο Όρος από 21 έως 29 Οκτωβρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου. Τα μέλη της αντιπροσωπείας ήταν οι Αρχιεπίσκοποι Σέργκιεφ Ποσάντ Θεόγνωστος και Μπορίσπολ Αντώνιος, ο Επίσκοπος Μπριάνσκ και Σεφσκ Θεοφύλακτος, στελέχη του ΤΕΕΣ, κληρικοί και λαϊκοί του Πατριαρχείου Μόσχας.

Στα πλαίσια του προσκυνήματος η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε αγιορειτικές Ιερές Μονές Αγίου Παντελεήμονος, Σταυρονικήτα, Ξενοφώντος, Φιλοθέου, Ιβήρων, Αγίου Παύλου, Μεγίστης Λαύρας, καθώς και Ιερές Σκήτες Αγίου Ανδρέα, Προφήτη Ηλεία και Αγίας Άννης.

«Ορισμένοι στη Δύση θεωρούν ότι ζούμε σε μια μεταχριστιανική εποχή, όταν η δόξα της Εκκλησίας ανήκει στο μακρινό παρελθόν. Και όμως κατά την επίσκεψή μας ήμασταν ευτυχείς να καταστούμε κοινωνοί αυτού του ιδιαίτερου πνεύματος προσευχής, το οποίο αναπνέει το Άγιο Όρος, ήμασταν ευτυχείς να διαπιστώσουμε πως δυο περίπου χιλιάδες μοναχοί Έλληνες, Ρώσοι, Σέρβοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι και εκπρόσωποι πολλών άλλων εθνικοτήτων ασκούνται εν προσευχή, νηστείες και αγρυπνίες, αγωνιζόμενοι στο μοναχικό πολίτευμα στο Άγιο Όρος. Το Άθως αποτελεί καρδιά του ορθόδοξου μοναχισμού, ακολουθεί τη γεμάτη αλλά ταυτόχρονα και κρυφή από τους ανθρώπους ζωή και τίποτε δε μπορεί να κλονίσει αυτή την υπερχιλιετή μοναχική παράδοση», ανέφερε ο κ. Ιλαρίωνας, καλώντας του πιστούς να μιμηθούν τους αγίους, οι οποίοι διέλαμψαν στο Αγιώνυμο Όρος του Άθωνα.

http://www.mospat.ru/


Δεν υπάρχουν σχόλια: