Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010

Στην Αθήνα η έκθεση μνήμης των εκριζωμένων Ελλήνων της Πόλης.


Στην Αθήνα μεταφέρεται από σήμερα, Σάββατο, η έκθεση με τίτλο «Πόλη, η Νοσταλγία μου». Η έκθεση ήδη έχει παρουσιαστεί στο Σισμανόγλειο Πολιτιστικό Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης υπό την αιγίδα του εκεί Γενικού Προξενείου της Ελλάδος.

Η έκθεση που συγκεντρώνει τις ιστορίες 47 Ελλήνων που σε διάφορα χρονικά διαστήματα εγκατέλειψαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Πόλη μεταναστεύοντας στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Αποτελείται από εντυπωσιακά στιγμιότυπα ζωής, που αναδύθηκαν μέσα από το μαγνητοσκοπημένο και γραπτό υλικό το οποίο συγκεντρώθηκε μέσα από συνεντεύξεις.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν έφυγαν οικειοθελώς από τον τόπο στον οποίο γεννήθηκαν. Γεγονότα τραγικά, που στιγμάτισαν τον πολιτικό βίο της χώρας, εξανάγκασαν τους περισσότερους Ρωμιούς της Πόλης να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Για παράδειγμα, όλοι πλέον γνωρίζουν για τα γεγονότα της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου του 1955.

Η παρούσα έκθεση έρχεται να συμβάλει στην τεκμηρίωση μιας ιστορικής πραγματικότητας, δηλαδή, της πνευματικής, οικονομικής και κοινωνικής ακμής μίας ομάδας συμπολιτών μας, που έφυγαν, και τους οποίους και η Πόλη, με τη σειρά της, νοσταλγεί.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ανάδειξη της Κωνσταντινούπολης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2010 και διοργανώνεται από το τουρκικό Ίδρυμα Ανταλλαγέντων της Συνθήκης της Λωζάννης, με την συμβολή του Νέου Κύκλου Κωνσταντινουπολιτών.

Η έκθεση «Πόλη, Νοσταλγία μου: Πρόσφυγες που νοσταλγούν. Οι Ρωμιοί της Πόλης ξαναθυμούνται», άνοιξε ήδη τις πύλες της στο κοινό της Κωνσταντινούπολης την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου στο Σισμανόγλειο Μέγαρο για να παρμείνει ανοιχτοί στο κοινό μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.

Στην Αθήνα η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Μουσείο της Φιλιώς Χαϊδεμένου (Δεκελείας 152 και Ατταλείας, Ν. Φιλαδέλφεια). Από τις 6 Νοεμβρίου η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: