Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Η ημέρα Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού και η τοποθεσία Κραστόβα γκορά.
Αγίασμα της Περιστεράς (Γκαλαμπίτσατα)


Στις 14 Σεπτεμβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. Σύμφωνα με την παράδοση κατά τον 4о αιώνα ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος εν καιρώ πολέμου είδε στον ουρανό σταυρό από αστέρια με την επιγραφή "Μ' αυτό θα νικήσεις". Το ίδιο βράδυ του εμφανίστηκε ο Χριστός. Κα πράγματι , το έτος 312, αν και με ολιγάριθμο στρατό, ο Κωνσταντίνος μπήκε θριαμβευτικά στη Ρώμη.
Ακόμα δεν ήταν χριστιανός, αλλά ανήγγειλε, ότι η νίκη του δόθηκε από το Θεό και αποδέχθηκε τη χριστιανική πίστη.Σύμφωνα με την παράδοση ένα μέρος του Σταυρού του Γολγοθά θάφτηκε στη βουλγαρική τοποθεσία Κραστόβα γκορά, δηλαδή το δάσος του Σταυρού, που βρίσκεται κοντά στο Πλόβντιφ, Νότιας Βουλγαρίας. Η τοποθεσία έχει το σχήμα σταυρού, ενώ οι θρήσκοι πιστεύουν, ότι τη νύχτα ο ουρανός πάνω της ανοίγει και μπορεί κανείς να αντιληφθεί τα μηνύματα του Θεού.Στην τοποθεσία Κραστόβα γκορά κάθε χρόνο ιδιαίτερα πανηγυρικά τιμάται η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.Την ημέρα αυτή ο Σταυρός-προσκύνημα τοποθετείται στη μέση του ναού. Οι θρήσκοι υποχρεωτικά νηστεύουν και περνούν τη νύχτα σε αγρυπνία και προσευχές. Για τους χριστιανούς η προσκύνηση στον Σταυρό είναι σύμβολο της προσκύνησης μπροστά στον Αθώο Μάρτυρα, τον Σωτήρα της ανθρωπότητας Ιησού Χριστό. Γι' αυτό η γιορτή τιμάται πανηγυρικά. Στις μέρες μας, όταν το πνεύμα της διχόνοιας δεσπόζει σ' όλους τους τομείς της ζωής, οι ορθόδοξοι χριστιανοί περισσότερο από ποτέ άλλοτε απευθύνουν βλέμμα και προσεύχονται στον καθηλωμένο κάποτε στον Σταυρό Χριστό. Την ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού τελούνται πανηγυρικές λειτουργίες. Τα κηρύγματα και τα λόγια των ιερέων αποκαλύπτουν το νόημα και τη σημασία του Σταυρού.

Δεκάδες άνθρωποι κάθε νύχτα γύρω από το πρώτο λάλημα των πετεινών περιμένουν με ελπίδα να γιατρευτούν και παρηγορηθούν. Πιστεύεται, ότι ο τόπος ποτέ δεν θα προσβληθεί από ραδιενέργεια, ότι σε κανένα πόλεμο εδώ δεν υπήρχαν θύματα. Πριν ορισμένο χρονικό διάστημα εξαφανίστηκε ο σταυρός, αλλά ύστερα επιστράφηκε με σημείωμα, ότι η Θεία τιμωρία αφαίρεσε τη ζωή των δύο γιων του κλέφτη.

Χριστιανοί και μουσουλμάνοι πιστεύουν στη θαυματουργό δύναμη του δέντρου, φυτευμένου σύμφωνα με την παράδοση από τον άνθρωπο, που ανακάλυψε τον τόπο. Σε πολλά μέρη στο βουνό υπάρχουν ιαματικές πηγές. Παίρνοντας νερό, οι άνθρωποι αφήνουν στη πηγή ρούχα, κουμπιά, χρήματα. Αγιασμένο με λειτουργία, το νερό μεταφέρεται στο σπίτι. Θεραπεύει και η πέτρα. Φερμένη από την τοποθεσία Κραστόβα γκορά, θεωρείται ευλογία, φορεύς του Θείου ελέους και υγείας. Κατά παράδοση αφήνονται και γραπτά μηνύματα. Διπλωμένα με επιμέλεια, τα χαρτάκια τοποθετούνται ανάμεσα στις πέτρες των τοίχων του ναού. Έτσι οι άνθρωποι επικοινωνούν με το Θεό.

http://bnr.bg/sites/el/Lifestyle/HistoryAndReligion/Pages/130913kristova_gora.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια: