Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

ΣΤΑΡΕΤΣ Γρηγόριος (Dolbunov) - διδασκαλίες και συμβουλές. 18 Δεκεμβρίου 1905 - 15 Απριλίου 1996.

ΣΤΑΡΕΤΣ  Γρηγόριος (Dolbunov) - διδασκαλίες και συμβουλές
- Δεν υπάρχουν κακοί άνθρωποι. Ο Κύριος δημιούργησε αυτό το κακό; Αυτό είναι κακό στον άνθρωπο - από τον εχθρό. Πρέπει να δούμε μόνο το καλό στον άνθρωπο.
- Ο πατέρας είπε για τους νεκρούς: "Ξέρουν τα πάντα για τη ζωή μας, είναι αναστατωμένοι και ανησυχούν ... Και πώς διαφέρουν από εμάς; Ζούμε, κάθε λεπτό και  αμαρτάνουμε αυτοί  έχουν ήδη σταματήσει ..."
Μοναχός  είναι όχι αυτός που βρίσκεται στη μοναστική κουκούλα, αλλά εκείνος που ζει με μοναστικό τρόπο.
- Δεν φοβάμαι κανέναν και τίποτα, εκτός από ένα πράγμα - φοβάμαι να προσβάλω ένα άτομο.
- Αν μπορούμε να βοηθήσουμε ένα άτομο και  δεν το βοηθήσουμε  - ο Κύριος δεν θα ακούσει την προσευχή μας, όσο σκληρά και αν προσπαθούμε. Αν κάποιος περιμένει βοήθεια από εμάς, πρέπει να τον βοηθήσουμε.
- Βλέποντας ανθρώπινα δάκρυα, μην κρύβετε τα μάτια σας από αυτά και μην πικραίνετε  τα πρόσωπα των πασχόντων, αλλά προσπαθήστε να παρηγορήσετε όσους κλαίνε και να τους βοηθήσετε.
"Γιατί δεν παίρνουμε τι ζητάμε;" Επειδή δεν ευχαριστούμε τον Θεό για όλα. Μόλις ξυπνήσετε, αμέσως λέτε:
- Σας ευχαριστώ, Θεέ, για όλα.
Στη συνέχεια, ρωτήστε τι χρειάζεστε ("ο Πατέρας Μας"). Αλλά μόνο για μια μέρα. Για κάθε μέρα, αρκετά της φροντίδας τους.

- Εάν προσέβαλες  τη μητέρα σου και σε καταράστηκε  ή σε καταδίωξε, κάνε 40 μετάνοιες καθημερινά για την υγεία της, έτσι ώστε ο Κύριος να σε συγχωρήσει και να σε γλιτώσει  από τον όρκο της.
- Αν κάποιος πέθανε σε σας σε μια προσβολή, κάντε 40 μετάνοιες  γι 'αυτόν. Η εκκλησία προσεύχεται για τους μετανοημένους αμαρτωλούς, και για τους αμετανόητους είναι άχρηστο να προσεύχεστε.
«Μόνο η προσευχή για τον εαυτό μας  δεν είναι πολύ χρήσιμη, πρέπει να προσευχόμαστε για να σωθούν όλοι». Είναι απαραίτητο για όλα αυτά να αγαπάς και να συγχωρείς.
- Γέροντα επανειλημμένα επαναλαμβάνεται: "Για να προσβάλλετε ένα άτομο είναι ότι  προσβάλεις τον Θεό." 

- Τι ακούμε συνήθως στην εκκλησία; "Κύριε, έλεος!" - επειδή αμαρτάνουμε πάντα. Θα έπρεπε να συνεχίσουμε να λέμε "ελέησον", κάθε λεπτό.
"Η αιματηρή γυναίκα άγγιξε μόνο τα ρούχα του Ιησού και επουλώθηκε. Παίρνουμε όλο το σώμα και το αίμα του Κυρίου - και δεν θεραπευόμαστε γιατί δεν υπάρχει αρκετή πίστη. Πρώτα, τρέχουμε στον γιατρό, δεν βοηθάει - τρέχουμε για να λάβουμε κοινωνία. Και το αντίθετο είναι απαραίτητο. Πήγες ε άρρωστος - σημαίνει ότι ο Κύριος  σε επισκέφθηκε, όπως τιμωρεί ο πατέρας. Θα ήταν απαραίτητο να υπακούσετε, να καθαρίσετε την ψυχή - και το σώμα θα καθαριστεί.
"Αν δεν συγχωρήσετε τον δράστη σας, τότε ο Κύριος δεν θα σας συγχωρήσει για οποιαδήποτε από την αμαρτία σας, όσο κι αν μετανοείτε  γρήγορα".
"Όταν πάρετε το λεωφορείο, διασχίστε τον εαυτό σας με ένα σταυρό για να ευλογήσει το μονοπάτι." 

Όταν περνάτε από το νεκροταφείο, προσεύχεστε με το σημάδι του σταυρού: «Η βασιλεία των ουρανών (που βρίσκεται εδώ) στους αποθανόντες ορθόδοξους χριστιανούς». 

"Να μην είσαι Φαρισαίος σημαίνει να μην καταδικάσεις κανέναν". Και πάντα καταδικάζουμε - τότε είμαστε όλοι οι Φαρισαίοι. Αν κάποιος έχει αμαρτήσει, πηγαίνετε και να του πείτε γι 'αυτό, και (περισσότερο) δεν λέει κανείς για την αμαρτία κάποιου άλλου. Εάν δεν μπορείτε να του πείτε, τότε προσεύχεστε για εκείνους που έχουν πέσει στην αμαρτία.


- Η υπερηφάνεια είναι η κύρια αιτία των αμαρτιών. Η υπερηφάνεια ορίζεται ως εξής: υπερήφανος είναι αυτός που θεωρεί ότι όλοι είναι κακοί, και ο ίδιος είναι καλός.

- Είναι απαραίτητο να μετανοήσετε με το αίτημα:
"Κύριε,  σώσε με  από όλα όσα εμποδίζουν τη διαμονή σου σε σένα!
Κύριε, κάνε τη ζωή μου έτσι ώστε να εξυπηρετεί πάντα για την δόξα σου.
Κύριε, να  με διδάσκεις να μένω πάντα σε μετάνοια! "


Δεν υπάρχουν σχόλια: