Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Μνήμες από λόγια του π. Γερασίμου Φωκά για τον Άγιο Φιλούμενο.


Μνήμες από λόγια του π. Γερασίμου Φωκά για τον Άγιο Φιλούμενο.

Από το εκκλησάκι της Παναγίας της Ρακαντζή στην Κεφαλονιά ταξίδευε η σκέψη μας στην Κύπρο και στην Αγία Γη, καθώς ακούγαμε τον π. Γεράσιμο να μας μιλάει για τον Άγιο Φιλούμενο:
Εμαρτύρησε τώρα πρόσφατα, το 1979  ο Ιερομάρτυς Φιλούμενος από την πολύπαθη, τη βασανισμένη, τη μαρτυρική Κύπρο. Είχε γονείς αγίους ο Χριστιανός. Πόσο σημαντική είναι η προσευχή της μάνας και του πατέρα!
“Να κάνουμε και καμιά προσευχή”, είπα σε ένα παιδί που ήρθε να με δει. 
“Δεν ξέρω”, μου λέει.
 “Καλά η μάνα σου δεν σου έμαθε...”
 “Δεν μου έμαθε ποτέ”, μου απαντάει.
“Η νόνα σου;”
 “Ποτέ”.
 Και ερωτώ αν έφταιγε το παιδί που δεν ήξερε να προσεύχεται,  που δεν είχε καθόλου εκκλησιαστική παιδεία. Ούτε η γιαγιά, ούτε η μάνα τού μίλησαν ποτέ για Θεό, για εκκλησία, για σαρακοστή, για Χριστούγεννα, για Πάσχα, για Θεία Κοινωνία. “Ε κάτι να αρχίσουμε να μαθαίνουμε, παιδάκι μου, σιγά – σιγά”... του λέω. 
“Ξέρω το 'εν Ιορδάνη’, να το λέω;” ... 
“Το πιο ωραίο απ' όλα, να το λες, έχει την Αγία Τριάδα, το Άγιον Πνεύμα”. Και προχώρησε, να έχουμε την ευχή του. Αυτό είναι το πνεύμα της Εκκλησίας. 
Ο Άγιος Φιλούμενος, που γιορτάζει σήμερα, είχε πολύ ευσεβείς γονείς. Τόση αγάπη είχαν οι γονείς του που παρακάλεσαν τον Θεό να πεθάνουν μαζί. Και πέθανε χαράματα η γυναίκα η Μαγδαληνή και το απόγευμα της ίδιας μέρας χωρίς να έχει μάθει για τον θάνατό της ο Γεώργιος, ο σύζυγός της με το όνομά της στα χείλη. Τόση αγάπη είχε το ανδρόγυνο. Και τους κήδευσαν μαζί.
Τα δύο δίδυμα αδέλφια, κατά κόσμο ο Σοφοκλής και ο Αλέξανδρος, κι αργότερα π. Φιλούμενος και π. Ελπίδιος, δεκατετράχρονα τότε, πήραν την ευχή μετά από κλάματα από τον δισταχτικό πνευματικό τους και έφυγαν κρυφά από το σπίτι τους και πήγαν στο Σταυροβούνι, στο μοναστήρι. Τον γνώρισα τον π. Ελπίδιο. Ήταν στον Ερυθρό Σταυρό και μετά έφυγε και πήγε στο Άγιον Όρος, στη Νέα Σκήτη και έζησε. Το Σταυροβούνι είναι ένα μοναστήρι που έκτισε η Αγία Ελένη. 

Επιστρέφοντας από τα Ιεροσόλυμα με τον Τίμιο Σταυρό η Αγία Ελένη σταμάτησε στην Κύπρο, (αφού το νησί βρισκόταν στο δρόμο της) και έκτισε Ναό στο σημείο όπου με θαυματουργικό τρόπο μεταφέρθηκε ο Τίμιος Σταυρός, στο χώρο δηλαδή που σήμερα είναι κτισμένη η Μονή του Σταυροβουνίου. Αυτό έγινε όταν ένα πρωί που είχε ξυπνήσει η Αγία, δεν βρήκε τον Τίμιο Σταυρό που είχε μαζί της, αλλά είδε λαμπρό φως στην κορυφή ενός μεγάλου λόφου. Εκεί βρήκε τον Τίμιο Σταυρό, και προς τιμή του έκτισε Ναό και άφησε τεμάχιο του και άλλα κειμήλια για ευλογία του νησιού. Εκεί έφτασαν τα δύο αδέλφια, και όταν πήγε ο πατέρας να τα πάρει, δεν ήθελαν να φύγουν και του είπε ο ηγούμενος να τα αφήσει, αφού ήθελαν, και τα άφησε. 

Εκεί εθήτευσαν ως δόκιμοι μοναχοί κατά τα εφηβικά χρόνια και έπειτα πήγαν στα Ιεροσόλυμα. Ο πατήρ Φιλούμενος έμεινε εκεί σαράντα – πέντε χρόνια και διηκόνησε στους Αγίους Τόπους, όπου περπάτησε ο Κύριος, στη Βηθλεέμ, στη Ναζαρέτ, στο Σαραντάριο, σε διάφορα προσκυνήματα. Τελικά πήγε στο Φρέαρ του Ιακώβ, όπου συνάντησε ο Χριστός τη Σαμαρείτιδα.

ΠΑΤΗΡ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΦΩΚΑΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΖΟΎΜΕ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: