Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Ρωτήσαμε τον Γέροντα εάν αυτά, που συμβαίνουν σήμερα είναι εκ Θεού ή είναι ένα τυχαίο γεγονός.

Λόγος καρδίας

Ρωτήσαμε τον Γέροντα εάν αυτά, που συμβαίνουν σήμερα είναι εκ Θεού ή είναι ένα τυχαίο γεγονός.

Μας απάντησε, όπως λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, τύχη δεν υπάρχει, αλλά εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε οτιδήποτε κακό μας συμβαίνει, ρίχνοντας την ευθύνη στον Πανάγαθο Θεό, που φροντίζει με κάθε τρόπο να έρθουμε σε μετάνοια και όταν μας καλέσει να είμαστε μαζί Του στη Βασιλεία Του.   

Βασικός παράγον του χριστιανού είναι η πίστη.  Αξιώθηκα να γνωρίσω τέτοιους ανθρώπους με μία πίστη αδιανόητη για τον σημερινό άνθρωπο.  Πράγματι και σήμερα υπάρχουν άγιοι άνθρωποι, που η προσευχή τους κάνει θαύματα.  

Θα μιλήσω για τον πρώτο μου Γέροντα, που τον συνάντησα σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής μου.  Δεθήκαμε μαζί πάρα πολύ και εγώ τότε νέος, άπειρος.  Βρέθηκε αυτός ο άνθρωπος στον δρόμο μου και με την εν Χριστώ αγάπη με βοήθησε πνευματικά, να βλέπω τα πράγματα με άλλο μάτι.  

Ο Γέροντας όταν λειτουργούσε δεν επέτρεπε σε κανέναν να μπει μέσα στο Άγιο Βήμα.  Κατ’ οικονομίαν όμως, με έβαζε και στεκόμουν σε μια γωνιά του Ιερού, σιωπηλός να παρακολουθώ τον τρόπο, που λειτουργούσε.  

Μου έκανε τρομερή εντύπωση το δάκρυ, που έτρεχε από τα μάτια του, στην διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.  Μου έκανε τρομερή εντύπωση το θέαμα και για πολύ καιρό είχα λογισμούς.  Γιατί και πως γίνεται αυτό.  

Μια Κυριακή μετά τη Θεία Λειτουργία καθόμαστον μαζί σε ένα μικρό δωμάτιο, οπότε αποφάσισα να τον ρωτήσω.  Πράγματι, με το άκουσμα της ερωτήσεώς μου, μου είπε με αυστηρό τόνο «από εσένα δεν το περίμενα αυτό.  Δεν ξέρεις τι γίνεται στην Θεία Λειτουργία;». Με αφέλεια του είπα όχι. Γυρίζει και με βλέπει, τρέχοντας τα δάκρυα από το πρόσωπό του και μου λέει «με αξιώνει ο Χριστός εμένα τον πήλινο άνθρωπο, να Τον πιάνω στα χέρια μου».  

Πράγματι συγκλονίστηκα και από τότε άρχισα να βλέπω τα πράγματα με άλλο μάτι.  

Ο Γέροντας είχε πολλά χαρίσματα από τον Θεό και βοηθούσε και εξομολογούσε πάρα πολλούς ανθρώπους.  Και η πίστη του ήταν το κάτι άλλο.  

Στη σημερινή δύσκολη εποχή, που περνάμε, πολλοί μιλάνε αλλά λίγοι έχουν τα βιώματα.  Για να μπορείς να βοηθήσεις έναν άνθρωπο, πιστεύω ότι πρέπει να έχεις βιώματα.  Η θεωρία διαφέρει από την πράξη.  

Η σημερινή δύσκολη εποχή, που ζούμε χωρίς Λειτουργίες, Παρακλήσεις, Λιτανείες δημιουργεί προβλήματα σε μια μερίδα χριστιανών, που ζουν με φόβο, άγχος και οδηγούνται σε ψυχολογικά προβλήματα.  Σε αυτήν την εποχή, χρειάζονται πατέρες με εμπειρία να ακούσουν και να βοηθήσουν αυτούς  τους ανθρώπους.  

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα μηνύματα από διαφόρους δεν βοηθούν αυτήν την κατάσταση, αλλά θα πρέπει να καταλάβουν οι άνθρωποι αυτός ο μεγάλος πειρασμός, που περνάμε σήμερα χρειάζεται διάκριση.  Διότι πράγματι είναι μια μεταδοτική νόσος και χρειάζεται προσοχή, όπου αυτό είναι το ένα στάδιο.  Το δεύτερο είναι ότι πιστεύω, πως πρέπει να βομβαρδίζεται ο Θεός με τις Λειτουργίες, τις Παρακλήσεις και τις Λιτανείες.

Η παραπληροφόρηση αυτή τη στιγμή δεν βοηθάει.  Διότι πολλοί χρησιμοποιούν το Άγιο Όρος λέγοντας απίθανα πράγματα με το να σταυρώνουν τις πόρτες κλπ.  Ξεχνάνε βέβαια, ότι εμείς οι χριστιανοί είμαστε βαπτισμένοι, μυρωμένοι και μας καλύπτει η χάρις του Παναγίου Πνεύματος, γι’ αυτό χρειάζεται πολλή ατομική προσευχή και μετάνοια.  Πιστεύοντας, ότι ο Καλός Θεός θα δώσει ένα τέλος σε αυτόν τον πειρασμό και εμείς πρέπει να βγούμε από αυτόν τον πειρασμό, με ωφέλεια και ελπίδα στον Πανάγαθο Θεό.  
Να μην ακούτε διαδώσεις σενάρια προφητείες κλπ.  Εύχομαι ο Καλός Θεός ο,τι γίνεται στον κόσμο και επιτρέπει να γίνεται, να γίνεται για ωφέλειά μας.

Γέροντας Χρυσόστομος ηγούμενος Ιεράς Μονής Παναγίας Λαμπηδονος Πηλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: