Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Η ΟΔΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΙΟΤΗΤΑ . METROPOLITAN OF NAFPAKTOS (HIEROTHEOS)

 Αν υπάρχη κάποια αλλαγή στην εποχή μας που συνιστά την εκκοσμίκευση είναι η απώλεια των κριτηρίων της ορθοδόξου πνευματικότητας και αγιότητας. Ζούμε σε μια εποχή στην οποία τονίζεται, κυρίως, το «τί» και όχι το «πώς». Ομιλούμε συνεχώς για το τί είναι ο άγιος και όχι για το πώς γίνεται κανείς άγιος. Έχει, όμως, μεγάλη σημασία το «πώς» γίνεται κανείς άγιος, γιατί αυτό το «πώς» δείχνει την οδό που οδηγεί στην αγιότητα και τις θεολογικές προϋποθέσεις να γίνη κανείς άγιος.

Ο άγιος Καλλίνικος ως νέος, ως θεολόγος, ως στρατιώτης, ως Πρωτοσύγκελος-Πρεσβύτερος, ως Επίσκοπος αγάπησε πολύ τον Χριστό, βάδισε αυτήν την «οδόν του Θεοΰ» μέχρι τέλους καί έφθασε στο «πέρας» της οδού. Ήταν ένας «θεοδρόμος», ήταν ένας «οδίτης» που ήθελε να γίνη «πολίτης» της ουράνιας πατρίδας. Με τον κατά Χριστόν βίο και την πολιτεία του, με τον τρόπο που αντιμετώπισε τις πολλές δοκιμασίες και τους πειρασμούς που είχε στην ζωή του, με αποκορύφωμα την ασθένειά του, μας έδειξε «την οδό προς την αγιότητα» και είναι ένα αυθεντικό πρότυπο αγιότητας για την ζωή όχι μόνον των Επισκόπων, αλλά και κάθε Χριστιανού.

Αυτό το «πώς» της αγιότητας, αυτήν «την οδό προς την αγιότητα» θα παρακολουθήση ο αναγνώστης στο παρόν βιβλίο. Είναι ένας πνευματικός καθρέπτης μέσα στον οποίο θα πρέπει συχνά να καθρεπτιζόμαστε για να διακρίνουμε την μέθοδο και την οδό της αγιότητας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Δεν υπάρχουν σχόλια: