Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

ΤΌ ΝΗΣΊ.


Το νησί... Αυτό το μαγικό μέρος που όλοι όταν ακούν, σκέφτονται διακοπές, παραλίες με καταγάλανα νερά και χρυσές αμμουδιές.

Μα εμένα είναι το σπίτι μου. Είναι τα καλοκαίρια και οι χειμώνες μου. Τα χρόνια περνούσαν και με έβρισκαν εκεί, φρουρό στο λιμάνι να βλέπω τους ταξιδιώτες να έρχονται και να φεύγουν.

Εμάς οι διακοπές μας ήταν στο σπίτι μας, πηγαίναμε παραλία όταν μπορούσαμε κι όχι κάθε μέρα, δεν ετοιμάσαμε ποτέ βαλίτσες γιατί οι γονείς μας δούλευαν κι έτσι μάθαμε να περνάμε όμορφα στις πλατείες. Είναι τόσο κοινότυπες οι περισσότερες αναμνήσεις διακοπών, όλοι έχουν μια ιστορία σε ένα νησί μια μαγική νύχτα του Αυγούστου.

Είμαστε όμως κι εμείς, εμείς οι άλλοι, οι πολλοί... Εμείς που μάθαμε την υγρασία του χειμώνα στο κορμί μας και την αλμύρα στον κρύο αέρα του Δεκέμβρη. Όταν οι δρόμοι μας αδειάζουν και τα αξιοθέατα γίνονται και πάλι απλά σημεία συνάντησης, τότε είναι η μαγεία. Τους μήνες που τα μυστικά του τόπου μας είναι μόνο δικά μας και γινόμαστε ξανά ένα με αυτόν.

Ξέρεις πως είναι να μένεις στο νησί όταν θα δεις το πλοίο δεμένο στο λιμάνι και τα κύματα να το σκεπάζουν. Στους δικούς μας τους χειμώνες η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι σε ρυθμούς προετοιμασίας, περιμένουμε τις πρώτες "ζέστες" του Μάη και τα πρώτα αεροπλάνα να προσγειώνονται γεμάτα υποσχέσεις.

Αν οι δρόμοι μας δεν γεμίσουν, ο χειμώνας θα είναι βαρύς και η μαγεία θα χαθεί στην αβεβαιότητα. Αν τα καλοκαίρια μείνουμε μόνοι, ο χειμώνας δεν θα φύγει ποτέ και οι θάλασσες θα γίνουν σκέτα κύματα που θα μας σκεπάσουν σαν να είμαστε δεμένα πλοία στο λιμάνι.

Είναι όμορφα τα καλοκαίρια μας, μα τα νησιά μας δεν κάνουν διακοπές, δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Είναι εκεί ακόμα και τους μήνες που δεν έχουν όλοι αναμνήσεις, που οι αμμουδιές είναι βουνά από φύκια και το ηλιοβασίλεμα είναι γρήγορο και μουντό.

Εμάς είναι το σπίτι μας κι είναι όμορφο όλο το χρόνο. 

Τα νησιά μας δεν κάνουν διακοπές...

 Christina Konstantina Kousouni  

Δεν υπάρχουν σχόλια: