Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

" ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ...ΖΗΣΤΕ, ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΘΕΟΣ..."《 ... Η  Αγία μας Εκκλησία σήμερα ποιεί τα μνημόσυνα της αποτομής της Ιεράς Κεφαλής του Αγίου Ιωάννη , Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού.
        Ήλεγξε την εξουσία της εποχής του: 
" Ουκ εξεστί σοι Ηρώδη έχειν την γυναίκα του αδελφού σου".
    Ο Ηρώδης, ο Βασιλεύς, άφησε τη νόμιμη γυναίκα του και πήρε για γυναίκα του, για παλλακίδα, με συγχωρείτε, τη νύφη του, τη γυναίκα του αδελφού του.
        Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος τον ήλεγξε...
       Αν ήταν σήμερα ανάμεσά μας  - είναι με τους λόγους του, είναι με το κήρυγμα της μετανοίας του -  αν  ήταν και αισθητά ανάμεσά μας τι λέτε, θα ήλεγχε κι εμάς; 
    .. που στην εποχή μας είναι τόσο φανερή η αμαρτία, η παράβαση του Νόμου του Θεού.  
        Είναι τόσα τα πάθη μας , που μας νικούν και δεν έχουμε στ' αυτιά μας και στ' αυτιά της ψυχής μας τα Λόγια του Ευαγγελίου, για να ζήσουμε ,όπως αρέσει στον Θεό..
          Και σήμερα θα ήλεγχε και πολύ περισσότερο και Βασιλείς και Άρχοντες και ιδιώτες, τους πάντες θα μας ήλεγχε γιατί παραβιάζουμε το Νόμο του Θεού.
        Όμως αποκεφαλίσθηκε ο Τίμιος Πρόδρομος από τον Ηρώδη για τον έλεγχο αυτό, διότι η Ηρωδιάδα δεν άντεχε αυτόν τον έλεγχο και σαν σήμερα, 29 Αυγούστου, τω καιρώ εκείνο, ο Ηρώδης είχε τα γενέθλιά του και ορκίστηκε στην παλλακίδα του να της προσφέρει ό,τι ζητήσει, μέχρι και το μισό Βασίλειο. Κι εκείνη βρήκε ευκαιρία να ζητήσει την Κεφαλή του Αγίου Προδρόμου επί πίνακι, στο πιάτο.
Έτσι κι έγινε. 
Αλλ' όμως, λέει ο Άγιος Θεοδόσιος ο Στουδίτης:
" Σιγεί ο Πρόδρομος;
 Αργεί το Ευαγγέλιο; "
Δεν υπάρχει το Ευαγγέλιο;
 Δεν ακούγεται η φωνή του Προδρόμου και σήμερα προς όλους μας; 
               ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ !
 Ζήστε όπως θέλει ο Θεός, γιατί δεν είναι μόνον αυτή η παρούσα ζωή, δεν είναι τα 50, τα 60, τα 100 χρόνια και ίσως και ορισμένες φορές και κάτι περισσότερο, αλλ' υπάρχει μετά από δω μια άλλη ζωή...αιώνια.. ατελεύτητη.. και ανάλογα με τις επιλογές που κάνουμε σ' αυτή τη ζωή θα είναι και η κατάταξή μας στην άλλη, την Αιώνια Ζωή.
              Κάποτε, έλεγε ο άγιος Γέροντας Κύριλλος, ήρθε μία γυναίκα να εξομολογηθεί. Εξομολογήθηκε, είπε τα αμαρτήματά της σαν άνθρωπος. Τη ρώτησα, είπε ο γέροντας Κύριλλος: 
- Πόσα χρόνια έχεις να κοινωνήσεις 
- Σαράντα, είπε. 
Τη λυπήθηκα και της είπα :
- Άντε, επιεικώς, αύριο να κοινωνήσεις παιδί μου.
       Κοιμήθηκε το βράδυ στο μοναστήρι, πρωί-πρωί, λέει, με περίμενε έξω από το κελλάκι μου.
-  Τι θέλεις καλή μου;
-  Θέλω να συμπληρώσω κάτι στην εξομολόγησή μου, γιατί απόψε τη νύχτα πέρασε από μπροστά μου, σαν κινηματογραφική ταινία, όλη η ζωή μου. 
Είδα πολλά πράγματα και είδα και χιλιάδες.. εκατομμύρια.. ανθρώπους, να είναι μέσα σε μια χαράδρα, σ' ένα χάος, να προσπαθούν να ανεβούνε, να βγούνε έξω και πάλι αυτοί φτάνανε μέχρι το χείλος και ξαναγυρίζαν πίσω. Από το βράδυ ως τις 4:00 το πρωί αυτό έβλεπα συνέχεια. Αν ήμουν στο σπίτι μου , στο Νοσοκομείο θα πήγαινα, τόσο πολύ ταλαιπωρήθηκα. Ήρθα λοιπόν να συμπληρώσω γιατί έβλεπα και τον εαυτό μου να φτάνει μέχρι το χείλος αυτού του Χάους, για να πέσω και φώναζα "Παναγία μου Σώσε με"... Και μια δύναμις αόρατος με κρατούσε να μην πέσω. Ήρθα, λοιπόν, να πω και τα υπόλοιπα τα σφάλματά μου, να τα συγχωρήσει ο Θεός, για να μην βρεθώ και εγώ σε αυτό το Χάος το απύθμενο, σ' αυτή την ταλαιπωρία.
         Βλέπετε η ζωή συνεχίζεται, αδελφοί μου, και πέραν του τάφου. 
       Είμαστε στο Μοναστήρι του Αγίου Δαυίδ που διασώθηκε θαυματουργικά απ' τον Άγιο Δαυίδ, απ' τον Άγιο Ιάκωβο, απ' τον Άγιο Γέροντα Κύριλλο, όπως πολλοί άνθρωποι μας περιέγραψαν ότι τους το φανέρωσε ο Θεός. Και θα 'χουμε την ευκαιρία να τα διηγηθούμε.
       Πόσα χρόνια έχουν που έχει φύγει από ανάμεσά μας ο άγιος Γέροντας Κύριλλος; Εννιά και πλέον...
     Κι όμως, η παρουσία του είναι ζωντανή, ανάμεσα στη ζωή των ανθρώπων και στο Μοναστήρι του , γιατί υπάρχει αυτή η Ατελεύτητη ζωή.
Προχθές είχαμε πάει στα Δαμιά, εδώ στο χωριουδάκι, να επισκεφθούμε τους πυροπλήκτους αδελφούς μας, κατά την ευλογία και την εντολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, του π. Χρυσοστόμου, για να παρηγορηθούν οι πυρόπληκτοι. 
     Κάναμε δεήσεις, φώτισε ο Θεός και είπαμε δυο λόγια παρηγοριάς, τους ενίσχυσε η Χάρις του Θεού και στο τέλος, όπως τελειώσαμε, με περίμενε ο κάτοικος εκεί των Δαμιών, ο Θανάσης ο Δημητράκης. 

         "Θυμάσαι, παππούλη μου", μου λέει, "που το Μάιο έφερα τη γυναίκα μου, τη Γαρυφαλλιά να τη διαβάσουμε στο μοναστήρι; Πήγαμε στο Μαιευτήριο των Αθηνών, το ΡΕΑ. Πολύ δύσκολη η περίπτωσή της, οι γιατροί δεν δίνανε ελπίδες. Έγινε η επέμβαση, όλα άσχημα. Εκεί που περίμενα έξω, διότι λόγω του covid, δεν μας αφήνουνε να είμαστε και δίπλα στους ανθρώπους μας, και προσευχόμουν....
       βλέπω ολοζώντανο το Γέροντα Κύριλλο, να πάει βιαστικά μέσα στο Μαιευτήριο. Από κείνη την ώρα άλλαξαν όλα τα πράγματα, θαυματουργικά η κατάσταση της υγείας της Γαρυφαλλιάς είναι τελείως διαφορετική και χαίρει, αυτή τη στιγμή, άκρας υγείας."
       Βλέπετε; ανάμεσά μας είναι.
    Ο Άγιος Ιάκωβος πόσα χρόνια έχει; 
   Κι αυτός ανάμεσά μας είναι.  
      Να, καθημερινά μας στέλνουνε γράμματα και μας λένε για την παρουσία των Αγίων. 
Που σημαίνει πέραν του τάφου υπάρχει άλλη ζωή, νέα ζωή, αθάνατη..

        Εδώ βλέπω η Δέσποινα Τσιτιρίδου και ο Γιώργος  Τζαβέλλας από το Ίλιον. Μας λέει εδώ ο Γιώργος :
" Η γυναίκα μου έμεινε έγκυος στο τρίτο παιδί μας, το 2020. Τη 12η εβδομάδα της κυήσεως και μετά από μια σειρά εξετάσεων οι γιατροί μας ενημέρωσαν ότι οι τιμές του παιδιού είναι κάτω από τα επιτρεπτά όρια και υπάρχουν πολλές πιθανότητες να γεννηθεί με σύνδρομο down.
Ένα βράδυ και, μετά από πολύ μεγάλη στενοχώρια, η γυναίκα μου κοίμιζε τα μωρά της στο υπνοδωμάτιο. Όταν έκλεισε για λίγο τα μάτια της για να ξεγελάσει τα παιδιά ότι κοιμάται κι εκείνη για να κοιμηθούν, είδε μπροστά της ένα γέροντα και της είπε: 
- Μη στενοχωριέσαι Δέσποινα, το παιδί σου θα γεννηθεί υγιέστατο..
 Τότε η γυναίκα μου αποκρίθηκε και του είπε - Ποιος είσαστε παππούλη μου;
 Τότε ο Γέροντας αυτός αποκρίθηκε και της είπε :
- Με λένε Ιάκωβο, Ιάκωβο Τσαλίκη. 
       Η γυναίκα μου αισθάνθηκε μια ψυχική ηρεμία και έψαξε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να βρει ποιος ήταν αυτός ο Γέροντας, σύμφωνα με το όνομα που της ανέφερε. Από τότε μάθαμε πως πρόκειτο για τον Άγιο Ιάκωβο, της Εύβοιας, της Μονής του Οσίου Δαυίδ και τον επικαλούμαστε καθημερινά. Μετά από 9 μήνες το μωρό γεννήθηκε υγιέστατο του οποίου το όνομα που του δόθηκε είναι Ιάκωβος.."

         Ο Άγιος Δαυίδ πόσα χρόνια έχει;
 Πεντακόσια χρόνια έχει που πέρασε από αυτή τη ζωή και από αυτό τον τόπο. 
      Κι όμως και γι' αυτόν καθημερινώς οι μαρτυρίες.
        Εδώ μας περιγράφει ένα ζωντανό θαύμα και μια που είναι η εποχή τώρα των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων μας περιέγραψε ένα θαύμα η Νεκταρία Δανέλλη απ' το Κυπαρίσσι Ευβοίας:
" Το Σεπτέμβρη του 2014, είδα ζωντανά, στον ύπνο μου, ότι βρίσκομαι στη Μονή του Αγίου Δαυίδ. Εμφανίστηκε μπροστά μου ο Άγιος, χωρίς να μπορώ να βλέπω καλά καλά το πρόσωπό του. Του είπα ότι σε λίγους μήνες πρόκειται να δώσω Πανελλήνιες εξετάσεις κι ότι επιθυμώ να περάσω στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Άγιος με ρώτησε :
  - Τί είναι Παιδεία και τί είναι Αγαθόν;
 Του απάντησα ό,τι ήξερα εκείνη την ώρα και μου είπε :
- Ναι παιδί μου, αλλά δεν είναι μόνον αυτά, συγκεντρώσου, παιδί μου. 
Εννέα μήνες αργότερα και αφού αυτό το
 " Συγκεντρώσου", του Αγίου Δαυίδ μου έδινε δύναμη στο δύσκολο αγώνα μου έφτασε η ώρα να δώσω εξετάσεις στο μάθημα των Αρχαίων, γνωστό κείμενο.
Με έκπληξη είδα μπροστά μου τις ερωτήσεις " τί είναι Παιδεία και τί είναι Αγαθόν;"
 διαμορφωμένες και προσαρμοσμένες για το Κείμενο της Πολιτείας του Πλάτωνα.
      Έγραψα πολύ καλά , αλλά το συνολικό αποτέλεσμα δεν ήταν αρκετό για την Ψυχολογία, αλλά μόνο για το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικών και Ψυχολογίας. Όμως, στο 4ο και τελευταίο έτος των σπουδών οι Καθηγητές μας μας ενημέρωσαν ότι για πρώτη φορά στη σύγχρονη Ιστορία των Πανεπιστημίων γίνεται μια πρωτοφανής διάσπαση των Τμημάτων ΦΠΨ και όσοι φοιτητές είχαν επιλέξει Κατεύθυνση Ψυχολογία μπορούσαν να εισχωρήσουν πλέον στο Τμήμα Ψυχολογίας με το τίμημα να κάνουν Κλινική πρακτική και να εξεταστούν σε 21 ακόμη μαθήματα.
 Τ ο "Συγκεντρώσου"  αυτό του Αγίου Δαυίδ είχε ακόμα το νόημά του.
Έτσι εξελίχθηκαν τα πράγματα, έκανα νέα πρακτική άσκηση στο Δαφνί εξετάστηκα επιτυχώς σε 21 επιπλέον μαθήματα και αρίστευσα στην Πτυχιακή μου εργασία. Όλα αυτά με τη Χάρη και την ευλογία του Οσίου Δαυίδ.
Σήμερα 22 Αυγούστου 2021 είμαι πτυχιούχος Ψυχολόγος με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Σ' ευχαριστώ Άγιε Δαυίδ, 
σ' ευχαριστώ Άγιε Ιάκωβε.
    Σας ευχαριστώ όλους τους Αγίους και τους Πατέρες της Ιεράς Μονής που κάνετε αυτήν την Ιερά Μονή σπίτι μας. 
Με αγάπη και εκτίμηση Νεκταρία Δανέλλη."

          Βλέπετε λοιπόν ότι υπάρχει κι άλλη ζωή για την οποίαν θα πρέπει όλοι να φροντίσουμε, ώστε κι εμείς να βρεθούμε κοντά στους Αγίους, κοντά στην Παναγία μας, κοντά στο Θεό μας. Όμως πρέπει να προσαρμόσομε τη ζωή μας, κατά το δυνατόν, με το θέλημα του Θεού. 
      Με Σεμνότητα, με Τιμιότητα, με Δικαιοσύνη.
     Έλεγαν οι άγιοι Γέροντες :
"Αν σε μια εικόνα εδώ, της Παναγιάς μας, των Αγίων μας, κυρίως των γυναικών, υπήρχε μια άσεμνη γυναίκα, με συγχωρείτε, με τα μίνι, τα σούπερ και τα έξωστηθα, και τα εξώπλατα θα πηγαίναμε να προσκυνήσομε αυτήν την εικόνα;"
        Η σεμνότητά τους, η ταπεινότητά τους, μας κάνει όλους να κλίνομε γόνυ ενώπιον τους, να τους επικαλούμαστε, να ζητούμε τη βοήθειά τους.
       Ας μιμηθούμε κι εμείς, κατά το δυνατόν, αυτές τις Άγιες γυναίκες, την Παναγία μας, τους Αγίους μας, γι' αυτό υπάρχουν στους Ναούς μας δεν είναι για διακόσμηση.
       Είναι για να τους βλέπομε, όπως έλεγαν οι άγιοι Γέροντες και να παίρνομε τα μηνύματά μας, να σκεφτόμαστε, να διαβάζομε τους βίους τους και να λέμε :
Τι έκαναν αυτοί και βρίσκονται σήμερα σ' αυτή τη θέση μέσα στην Εκκλησία, αλλά, κυρίως, στη Βασιλεία του Θεού;
          Να προσπαθούμε κι εμείς, κατά το δυνατόν, να τους μιμηθούμε.
Και ευχόμαστε σε όλους σας, που ήρθατε μέχρι εδώ, η Χάρις των Αγίων Δαυίδ και το Αγίου Ιακώβου κι οι ευχές του Αγίου Γέροντος Κυρίλλου να σας σκεπάζουν, να σας στηρίζουν στον αγώνα σας και να σας αξιώσουν κι εσάς και τους αδελφούς που μας παρακολουθούν απ' το διαδίκτυο της Επουρανίου Βασιλείας και της Δικαιοσύνης του Θεού. Αμήν!》

         ( Κήρυγμα Γέροντος Γαβριήλ, Ηγουμένου Ι.Μ.Οσίου Δαυίδ, στην Ι.Μ.Οσίου Δαυίδ, την 29/8/2021, εορτή της Αποτομής της Ιεράς Κεφαλής Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Το βίντεο με το κήρυγμα και ΕΔΩ:
https://youtu.be/gQL0Wk4iO_U
ΟΥΡΑΝΙΑ ΝΑΜΑΤΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: