Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Στις 6 Ιουνίου, πριν από 22 χρόνια, ο ηγούμενος Jerome (Verendyakin) /14.09.1932 - 06.06.2001/, πρεσβύτερος και εξομολόγος της περίφημης Μονής Sanaksar της Γεννήσεως της Θεοτόκου.


 Στις 6 Ιουνίου, πριν από 22 χρόνια, ο ηγούμενος Jerome (Verendyakin) /14.09.1932 - 06.06.2001/, πρεσβύτερος και εξομολόγος της περίφημης Μονής Sanaksar της Γεννήσεως της Θεοτόκου, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Temnikov στη Μορδοβία. , απεβίωσε στον Κύριο. Ο μελλοντικός ασκητής γεννήθηκε στο χωριό Ichalki της Μορδοβίας, σε μια αγροτική οικογένεια του Jacob και της Elizabeth. Από παιδί ήθελε πολύ να γίνει ιερέας, αλλά η εποχή δεν τον ευνόησε. Ο γέροντας θυμήθηκε: «Ακόμα και ως παιδί, όταν με ρώτησαν ποιος θέλεις να γίνεις, απάντησα: «Θα γίνω παπάς!». Γέλασαν μαζί μου και έγινα πραγματικά παπάς. Και στα έξι μου, και στα εφτά, είπα ότι θα γίνω παπάς.

Όλα τα αδέρφια μου, όλοι οι θείοι ήταν εγγράμματοι. Ανάμεσά τους ήταν και δάσκαλοι. Και αναρωτήθηκαν γιατί δεν ήθελα να σπουδάσω. Και στάθηκα στη θέση μου: «Θα γίνω ιερέας!» Θα μου δώσουν μια τσάντα με σχολικά βιβλία, και το χειμώνα θα οδηγήσω αυτή την τσάντα κάτω από το λόφο. Τα βιβλία χάνονται, η τσάντα σκίζεται. Έτσι σκέφτηκε».

Είπε στα παιδιά του πώς, ενώ σπούδαζε σε μια τεχνική σχολή, έδωσε εξετάσεις στα ανώτερα μαθηματικά, έχοντας λάβει μια υπόδειξη από τα παραπάνω. Ο γέρος άκουγε αυτές τις συμβουλές σε όλη του τη ζωή.

Στα νιάτα του, γνώρισε μια βαθιά θρησκευόμενη κοπέλα Άννα και παντρεύτηκε το 1957. Και στο μέλλον, η γυναίκα του π. Ιερώνυμου πήρε μοναχικούς όρκους την ίδια μέρα μαζί του και εκοιμήθη εν Κυρίω ως μοναχή Ιλάρια /+20.09.2020/.

Η γυναίκα του έγινε βοηθός και υποστηρικτής του. Ο Κύριος τους έστειλε δύο κόρες. Οι ευσεβείς σύζυγοι μεγάλωσαν τα παιδιά τους με την Ορθόδοξη πίστη, η μια κόρη έγινε σύζυγος ιερέα (και γέννησε 12 παιδιά), η δεύτερη πήρε μοναχικούς όρκους.

Το 1975 χειροτονήθηκε διάκονος και την επόμενη μέρα ιερέας. Από το 1991 μέχρι τον θάνατό του ήταν ο εξομολόγος της Μονής Σανακσάρ.

Ο Schiegumen Jerome φρόντιζε όχι μόνο τα αδέρφια του μοναστηριού του, αλλά και άλλα γυναικεία και ανδρικά μοναστήρια της Μορδοβίας. Σαν αληθινός εξομολογητής, οδηγούσε τους ανθρώπους όχι στον εαυτό του, αλλά στον Θεό. Είχε μεγάλη ενσυναίσθηση για τους ανθρώπους. Χαιρόταν με αυτούς που χάρηκαν και έκλαψε με αυτούς που έκλαιγαν.

«Εμφανισιακά, ο πατέρας ήταν απλός: τόσο ευγενικός, χαμογελούσε πάντα. Μετά όμως καταλαβαίνεις ότι ήταν πολύ αυστηρός ασκητής-ασκητής. Ο πατέρας έτρωγε λίγο. Με έμαθε να πίνω λιγότερο νερό. Μη λυπάσαι τον εαυτό σου, αλλά αναγκάζου τον εαυτό σου να προσεύχεται αδιάκοπα.

«Τη νύχτα», είπε, «είναι επιτακτική ανάγκη να προσευχόμαστε, να διαβάζουμε τουλάχιστον ένα κεφάλαιο του Ευαγγελίου». «Σήκω», είπε, «κάνε μια υπόκλιση, διάβασε το Ευαγγέλιο και πήγαινε για ύπνο.

Όσοι προσεύχονται από τις τρεις έως τις τέσσερις - χρυσό στεφάνι, από τέσσερις έως πέντε - ασημένιο, από πέντε έως έξι - χάλκινο. Οι άνθρωποι στο πλήθος χαμογέλασαν, προφανώς, πολλοί δεν προσευχήθηκαν καν στις επτά.

Πολλές χιλιάδες προσκυνητές που επισκέφθηκαν τη Μονή Σανακσάρ αυτά τα χρόνια αναγνώρισαν τον γέροντα Ιερώνυμο ως έναν στοργικό γέρο-παρηγορητή, βοήθησε πολλούς που υπέφεραν από σωματικές και ψυχικές ασθένειες με τις προσευχές του.

Τα τελευταία χρόνια έκανε καθημερινά προσευχή και διάβαζε τον Κανόνα για τους αρρώστους, αλείφοντας με ιερό λάδι όλους τους παθόντες που έρχονταν κοντά του.

Ο πατέρας κηδεύτηκε στο αδελφικό νεκροταφείο της Μονής Σανακσάρ, δίπλα στον Ναό της Αναστάσεως. Πάνω από τον τάφο του γέροντα ανεγέρθηκε παρεκκλήσιο, όπου τελούνται νεκρώσιμες λιτίες και ρέκβιεμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: