Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Ημερολόγιο οδύνης και παράκλησης


 π. Ευέλθωντος Χαραλάμπους


     Δεν είναι ο θάνατος, και μάλιστα νέων ανθρώπων, γεγονός ασυνήθιστο. Ο πόνος βαθύς, σκληρός, πιο πολύ για γονείς που θάβουν παιδί.


     Ένας τέτοιος πόνος πέρασε την καρδιά τού π. Ευέλθωντος Χαραλάμπους και της πρεσβυτέρας Ανδρούλας, όταν το 1995, απρόσμενα, σε 48 ώρες, ο γιος τους Χριστόφορος, φοιτητής της ιατρικής στη Θεσσαλονίκη, έφευγε για τη «Χώρα των ζώντων».


     Όλη η διαδικασία, μα κυρίως ο ψυχικός πόνος, κατατίθεται στο βιβλίο «Ημερολόγιο Οδύνης και παράκλησης», γραμμένο από τον π. Ευέλθωντα. Κυκλοφορεί δώδεκα χρόνια μετά το θάνατό του. Μέσα από τα γραφόμενά του, αληθινά και καρδιακά, ξεπηδά η «χαρά δια του σταυρού». Αποκαλύπτεται η «άλλη λογική» του Θεού, που επιτρέπει θλίψεις και δοκιμασίες «ου τις τυχούσες», για να δώσει σ’ όποιον υπομένει, πιστεύει και ελπίζει «τον κόσμο του ουρανού» νυν και αεί.


     Η ανάγνωσή του, ενώ συγκλονίζει για το γεγονός και τη διαδικασία, δίνει την παρηγοριά της αγάπης του Θεού και της συμπαράστασής Του. Αισθάνεσαι πως δεν είσαι μόνος στον κόσμον αυτό κι ας έχει στιγμές που «κατεβαίνεις στον Άδη»…


     Φυσικά, το βιβλίο δεν είναι μόνο για «όσους έχασαν παιδί», αλλά για όλους μας, εφόσον όλοι μας κινούμαστε μεταξύ πόνου και παρηγοριάς, δοκιμασίας και χάριτος, οδύνης και παράκλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: