Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΚΛΕΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΠΑΘΙΟΎ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ;


«ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΚΛΕΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΠΑΘΙΟΎ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ;


 Τα κλειδιά της Βασιλείας των Ουρανών» είναι του Αγίου Πέτρου και ο Άγιος Παύλος απεικονίζεται σε εικόνες με το σπαθί στο χέρι.
 Ζωγραφισμένοι στις εικόνες, διακρίνουμε αυτούς τους δύο Αποστόλους από το γεγονός ότι ο Άγιος Απόστολος Πέτρος είναι ζωγραφισμένος με κλειδιά στο δεξί του χέρι και ο Άγιος Απόστολος Παύλος με ξίφος.


 Ποιος είναι όμως ο λόγος που ο ένας κρατά κλειδιά και ο άλλος σπαθί;  Θα προσπαθήσω με βάση την Αγία Γραφή να δώσω απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
 Τα κλειδιά στην εικόνα του Αγίου Πέτρου σημαίνουν τα «Κλειδιά της Βασιλείας των Ουρανών», τα οποία ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, κατά τη διάρκεια της επίγειας ζωής του, υποσχέθηκε να δώσει στον μεγάλο αυτόν Απόστολο για την αποφασιστική ομολογία του, ότι είπε ο «Υιός του Θεός».
 Και μετά από αυτή την ομολογία, που πρώτα έκανε στον Σωτήρα, ο Σωτήρας του είπε: «... εσύ είσαι ο Πέτρος, και πάνω σε αυτόν τον βράχο θα οικοδομήσω την Εκκλησία Μου και οι πύλες της κόλασης δεν θα την υπερισχύσουν, τότε προσθέτει ο Χριστός. , «ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΔΩΣΩ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ» (Ματθαίος 18, 18-19).
 Τα κλειδιά που δόθηκαν στον Άγιο Πέτρο σημαίνουν το βασίλειο του δώρου ή την Εκκλησία, την οποία ο Σωτήρας υποσχέθηκε να χτίσει στον βράχο της πίστης και της ομολογίας του Πέτρου.
 Και ο Άγιος Απ. Παύλος είναι ζωγραφισμένος σε εικόνες με το σπαθί στο χέρι
 Ποια είναι η αιτία;  Γιατί με το σπαθί και τι σημαίνει αυτό το σπαθί;
 Το ξίφος σημαίνει το επιμελές κήρυγμα του λόγου του Θεού.
 Δύο φορές στα γραπτά του ο Απόστολος Παύλος απεικονίζει τη λέξη από την εικόνα ενός ξίφους.  Στην επιστολή προς τους Χριστιανούς στην Έφεσο, ο Άγιος Απόστολος, μιλώντας για τη συνεχή μάχη που τον περιμένει με τους άρχοντες και τους κυριαρχους αυτής της εποχής και ενάντια στα πονηρά πνεύματα των κάτω από τον ουρανό, συμβουλεύει τους Εφεσίους να φροντίζουν τους πνευματικά όπλα για να κερδίσει αυτή τη μάχη, στον αριθμό της οποίας φαίνεται και το πνευματικό σπαθί, κάτω από το οποίο, όπως διευκρινίζει, πρέπει να νοείται ο λόγος του Θεού.
 Έτσι, βλέποντας τον Άγιο Απόστολο Παύλο να κρατά στο χέρι του το ξίφος, που σημαίνει τον λόγο του Θεού, πρέπει πρώτα να θυμηθούμε και να δοξάσουμε τη φλογερή υπηρεσία του στη διάδοση της χριστιανικής πίστης, η οποία σταμάτησε μόνο αφού τελείωσε  τη ζωή του με το ξίφος.

 (Πηγή: Δοξολογία)

 Και διευκρινίζοντας έτσι με αυτό, ας πάρουμε και εμείς το ξίφος της πίστης του Παύλου και ας προσευχηθούμε στον Άγιο Πέτρο με τα κλειδιά της Βασιλείας να ανοίξει και σε εμάς τους ουρανούς του Ουρανού.
 Ας συμμετάσχουμε στις ιερές προσευχές τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: